Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γιατί οι αγρότες χάνουν το 40% των εισφορών για τον… ΕΛΓΑ

Image
αγροτες επιδοτησεις.jpg
 clock 10:20 | 07/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε μια χρονιά κατά την οποία ο ΕΛΓΑ είδε τα έσοδα του να είναι μικρότερα από τα έξοδα, οι αγρότες είδαν το κράτος να καλύπτει αυτό το κενό.
Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ το 2018 την οποία αποτυπώνει σχετική απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του οργανισμού. Μια απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα έσοδα του ΕΛΓΑ ήταν το 2018 179,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα έξοδα λόγω των πολλών ζημιών στην παραγωγή υπερέβησαν τα 217 εκατ. ευρώ, ενώ το αρνητικό ισοζύγιο καλύφτηκε με 2 αναθεωρήσεις προϋπολογισμού, από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ζητούν να σταματήσουν να πληρώνουν τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, με το θέμα αυτό να έχει και παλαιότερα τεθεί, έχοντας μείνει όμως αναπάντητο. Σύμφωνα με την κατάσταση που ισχύει, οι αγρότες καλύπτουν μέσα από τις ετήσιες εισφορές τους τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ.
Από τις εισφορές των αγροτών πληρώνονται τα πάντα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Μέχρι και πριν γίνει μνημονιακός ο ΕΛΓΑ, όλα τα λειτουργικά έξοδα, είτε αυτά είναι οι μισθοί των γεωπόνων, είτε οτιδήποτε άλλο προκύψει πληρώνονταν από το κράτος. Μόνο τα έξοδα για τις εκτιμήσεις ζημιάς σε ένα χωράφι, πληρώνονταν από τον παραγωγό, όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Από τη στιγμή όμως που έγινε μνημονιακός ο Οργανισμός, οι αγρότες συνεχίζουν να πληρώνουν, όχι μόνο τα έξοδα της εκτίμησης της ζημιάς, αλλά και όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ από τις εισφορές  τους.
Πρόκειται για μια κατάσταση που ισχύει τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Έγινε όταν περίπου 1160 Οργανισμοί μπήκαν στη διαδικασία να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν λοιπόν να επιστρέψει ο ΕΛΓΑ στην πρότερη κατάσταση.

Μάλιστα το θέμα αυτό έχει γίνει γνωστό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα από αιτήματα που έχουν γίνει, με τα οποία ζητούν να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στο πρότερο καθεστώς, κάτι που δυστυχώς για τους ίδιους, δεν έχει γίνει ως σήμερα.
Έτσι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας και ο παραγωγός αυτό που ζει τα τελευταία χρόνια είναι να μην πληρώνεται στο 100% τη ζημιά του αμέσως, αλλά να περιμένει ένα χρόνο μετά για να πάρει το υπόλοιπο ποσό.

Είναι ένα πρόβλημα ουσιαστικό για τον αγρότη, καθώς η επιβάρυνση είναι μεγάλη. Περίπου το 40% από τα χρήματα που θα μπορούσαν να δίνονται σε αποζημιώσεις- πρόσθετες- από τον ΕΛΓΑ έχουν χαθεί για τους παραγωγούς, από τις εισφορές τους.

Αν φανταστεί κανείς ότι το ποσό που έδινε ο παραγωγός ήταν όλο για αποζημιώσεις προ κρίσης, τώρα έχει πέσει μολις στο 60%, κάτι που έχει στοιχίσει στην παραγωγή και έχει συνέπειες ορατές για τους αγρότες. Για αυτό και όπως λέει ο κ. Ιερωνυμάκης πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και ο εξορθολογισμός του, με στόχο ο αναγκαίος αυτός Οργανισμός να είναι βιώσιμος και ωφέλιμος για τον αγροτικό κόσμο.

Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis