Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Καλπάζει η φτώχεια στο Ηράκλειο - Σε συσσίτια και δομές 2.200 οικογένειες

Image
φτώχεια
 clock 14:05 | 02/02/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Αυξάνεται τρομακτικά ο αριθμός των πολιτών που προμηθεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέσα από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την Εκκλησία κι εθελοντικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και άλλες πόλεις της Κρήτης με το φαινόμενο της φτώχειας να απειλεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά! Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας από το Πανεπιστημίου Μακεδονίας με βάση τα οποία μόνο το 5% των Ελλήνων μπορεί να τα βγάλει πέρα ενώ 4 στους 10 μετά βίας καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
 
Η έρευνα που αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων για τον Ιανουάριο του 2018 δείχνει επίσης πως οι μισοί Έλληνες, συγκεκριμένα το 44,5%, τα βγάζουν πέρα, αλλά δεν μένουν χρήματα στην άκρη.
Το ποσοστό σημειώνει άνοδο επτά μονάδων σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυξάνεται κατά 4,5% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν καθώς τον Ιανουάριος του  2017 έφτανε σε ποσοστό 40%.
Μόλις ένας στους δέκα απαντά πως είναι άνετα οικονομικά. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται άνοδος 2,5 μονάδων σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και τεσσάρων μονάδων σε σχέση με δώδεκα μήνες πριν.
Το πρόβλημα της φτώχειας και της ανέχειας πάντως παίρνει τρομακτικές διαστάσεις αν υπολογιστεί ότι, με βάση πολλά ρεπορτάζ του «Ράδιο Κρήτη» για το θέμα, πάνω από 2.200 οικογένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάγονται στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ ενώ ακόμη 700 οικογένειες, με πιο χαμηλά  εισοδηματικά κριτήρια απευθύνονται στις υπηρεσίες του Δήμου και λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ προ καιρού, είχαμε την ένταξη ακόμη 30 νέων οικογενειών.
 

Παράλληλα, τρέχει και το πρόγραμμα με τα  δωρεάν γεύματα που δίδονται σε παιδιά άπορων οικογενειών ενώ, την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπάρχει μία μακρά λίστα με τα στοιχεία εκατοντάδων οικογενειών που ζητούν βοήθεια και στηρίζονται στις δομές του ΕΚΗ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να αυξάνονται διαρκώς…
 
Ενδεικτικά ήταν άλλωστε τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργησει η Kapa Research για το ekriti.gr και το Ράδιο Κρήτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου οι πολίτες απάντησαν ότι στα βασικά προβλήματά τους η φτώχεια βρίσκεται πολύ ψηλά.
Αναγνωρίζοντας ότι οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες ζουν πολύ δύσκολα, ενώ απέδωσαν στην αναξιοκρατία την κατάστασή τους.
 
Στο Ηράκλειο, όπως έχει πει και στο παρελθόν, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Καναβάκη, στα σκαριά βρίσκεται η πρωτοβουλία για την πλήρη καταγραφή των άστεγων  δημοτών σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, ενώ αναμένεται να συσταθεί μία ομάδα που θα αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο της καταγραφής των αναγκών τους.
 
Ωστόσο, ο δήμος Ηρακλείου στοχεύει στην θεσμική καθιέρωση της δομής, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και η υποστελέχωση της υπηρεσίας που έχει αυξημένες υποχρεώσεις και τελικά οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας Αστέγων  να μπορέσουν σύντομα να βρουν εργασία και να καταφέρουν να επανενταχθούν.
Πανελλαδικά, μείωση 2,9% σημείωσαν οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο τον περασμένο Νοέμβριο, με πλέον χαρακτηριστικό ότι μεγάλη πτώση καταγράφηκε στις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, αποδεικνύοντας στην πράξη την αδυναμία των πολιτών να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά!
Παράλληλα, και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με... δόσεις ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες και όπως φαίνεται η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί αρκετά χρόνια.  Με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στη λύση των δόσεων που έχουν θεσπιστεί από τα δύο αυτά υπουργεία.
Και σε αρκετές περιπτώσεις, αναγκάζονται να βάλουν και άλλες δόσεις για να μη χάσουν κάποια ρύθμιση, στην οποία έχουν ενταχθεί. Οσο και αν αυτά φαίνονται περίεργα, περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις έχουν εγκλωβιστεί στις ρυθμίσεις της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων. Μάλιστα οι φορολογούμενοι μπορούν, πλέον, να ρυθμίσουν και μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ελένη Μπουρμά
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis