Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Ε.Ε. για τα προβλήματα των αλιέων της Κρήτης

Image
μανώλης κεφαλογιάννης
 clock 18:17 | 22/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με το προεδρείο των Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθη το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Κρήτης από τη «μετανάστευση» ψαριών-«δολοφόνων» από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Τα συγκεκριμένα είδη ψαριών μετατρέπονται σε κυρίαρχα σε περιοχές της Κρήτης και προκαλούν ραγδαία μείωση του αλιευτικού αποθέματος άλλων πληθυσμών ψαριών. Ένα φαινόμενο που έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στα εισοδήματα των αλιέων και σοβαρές οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις απροσδιόριστες για την ώρα.

Όπως δεσμεύτηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής για το ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Αναλυτικά η ερώτηση:
Η ανάπτυξη πληθυσμών χωροκατακτητικών αλλόχθονων ειδών, έχει λάβει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις στην Ελλάδα, ενώ ως γνωστό η παρουσία αυτών των ειδών εν γένει στην Μεσόγειο αποτελεί προϊόν της λεσσεψιανής μετανάστευσης.

Κάποια από αυτά τα είδη όπως ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο, προσφάτως το Plotosus lineatus, κ.α,  μετατρέπονται σε κυρίαρχα είδη σε περιοχές της Κρήτης και του Αιγαίου και προκαλούν ραγδαία μείωση άλλων πληθυσμών ψαριών και μαλακίων, φαινόμενο που έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για τους αλιείς και του οποίου οι οικολογικές επιπτώσεις παραμένουν ασαφείς.

Παράλληλα πολλά από αυτά τα είδη σε περίπτωση βρώσης προκαλούν έως και θανατηφόρες δηλητηριάσεις.

Στο ΕΠΑΛΘ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, προβλέπονται διατάξεις για τη στήριξη δραστηριοτήτων στο πλαίσιο συνεργασιών μεταξύ αλιέων και επιστημόνων, ενώ προβλέπεται και στήριξη της διατήρηση των ιθαγενών ειδών ψαριών που επηρεάζονται αρνητικά από τους μη αυτόχθονες. 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.Πως μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα προβλεπόμενα κονδύλια από το ΕΠΑΛΘ για την αντιμετώπιση του φαινομένου εξάπλωσης των αλλόχθονων ειδών;

2.Έχει υποβάλλει η Ελλάδα πρόταση στο πρόγραμμα της ΕΕ «Γαλάζια εργαστήρια: καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον θαλάσσιο τομέα» ή σε άλλα προγράμματα για τη στήριξη έργων για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών;

3.Σκοπεύει, στα πλαίσια της πολιτικής γειτνίασης, να θέσει το ζήτημα στις αιγυπτιακές αρχές με στόχο την επεξεργασία πιθανών λύσεων και περιορισμού του φαινομένου της λεσσεψιανής μετανάστευσης;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis