Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αναβίωσε το έθιμο της καντάδας συνοδεία ιππέων και αλόγων

Image
k1.jpg
 clock 22:40 | 17/09/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Με την αναβίωση του εθίμου της καντάδας, συνοδεία ιππέων και αλόγων, στα στενά των χωριών της Πηγής και του Αγίου Δημητρίου Ρεθύμνου, δύο από τα ιστορικότερα χωριά του Αρκαδιού, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου έφεραν το χθες στο σήμερα.
 
Το χωριό Πηγή στις βιβλιογραφικές αναφορές του Παντελή Πρεβελάκη καταγράφεται ως ο τόπος των παιδικών του χρόνων που ανέμελα έπαιζε στα στενά μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων του. Εκεί κάτοικοι και επισκέπτες μέσα από μία ιδιαίτερη διαδρομή, με τη συνοδεία αλόγων και ιππέων, καθώς και με μουσικά παραδοσιακά όργανα, πλημμύρισαν με μελωδίες τις πλατείες και τις ενορίες, φτάνοντας μέσα από τα στενά σοκάκια στην κεντρική πλατεία, όπου ξεκίνησαν την παραδοσιακή διαδικασία πατήματος των σταφυλιών για την αποκομιδή του μούστου και του στάφυλλου.
 

w2.jpg

w2.jpg, by lefterv

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Παντελής Σπυριδάκης: «Η αναβίωση εθίμων δεν αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων και φολκλορικών εικόνων. Είναι ο συνδετικός κρίκος της νέας γενιάς με τους παλιούς σε μία προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και της πολιτιστικής ταυτότητας, αναγκαία και τα δύο στις εποχές που ζούμε, όπου ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι οι νέοι άνθρωποι επιθυμούν και την επιστροφή στις ρίζες αλλά και την επαφή με όλα όσα στήριξαν τις μικρές τοπικές κοινωνίες».
 
Η Πηγή που ονομάστηκε έτσι λόγω της πλούσιας πηγής νερού η οποία προμήθευε το χωριό με άφθονο νερό, αλλά σήμερα λόγω ενός σεισμού έχει στερέψει, βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, μόλις εννέα χιλιόμετρα από την πόλη, προς Αρκάδι και παλαιότερα έφερε το όνομα Άριο.
 

w3.jpg

w3.jpg, by lefterv

Εκεί υπήρχε το αεροδρόμιο το οποίο ήταν ένας από τους κύριους στόχους των Γερμανών κατά τη Μάχη της Κρήτης, ενώ ανακάλυψη του 1938 έφερε στο φως θαλαμοειδή τάφο και τα αρχαιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι η περιοχή κατοικήθηκε πριν από 3.000 χρόνια και τα πολιτιστικά στοιχεία που συνόδευαν τη διαβίωση τους ήταν σε υψηλό πολιτιστικό επίπεδο. Επίσης, έχουν βρεθεί αγγεία, αμφορείς Μινωικής περιόδου (2600-1100), ρωμαϊκά νομίσματα, αλλά και βυζαντινές επιγραφές του 4ου μ.Χ. αιώνα. Εκκλησιές και ξωκλήσια είναι ενσωματωμένα στον ιστό του χωριού, με προεξάρχον το ναό του Αγίου Γεωργίου που φέρει τοιχογραφίες του 1411.
 
 

w4.jpg

w4.jpg, by lefterv

Πηγή: ΑΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis