Κυριακή 24 ΜΑΡ 2019 15:15
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  17°C
 • Ρεθυμνο
  16°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Κρήτη: Από 19 έως 22 Ιουλίου η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

Κρήτη: Από 19 έως 22 Ιουλίου η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς

γεωργική έκθεση μεσαράς

Από τις 19 έως και την Κυριακή 22 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι η 16η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς στους Βώρους του Δήμου Φαιστού.
Η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, που γίνεται κάθε 2 χρόνια στους Βώρους από το 1988, αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή καθώς -με την επιτυχή διεξαγωγή της- έχει συνεισφέρει αποτελεσματικά στη γεωργική ανάπτυξη του τόπου. Έχει δε χαρακτηριστεί, όχι τυχαία, ως «έκθεση πρότυπο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες αγροτών & επιχειρηματιών».

γεωργική έκθεση μεσαράς

γεωργική έκθεση μεσαράς, by renas

Με σημαντικό αριθμό εκθετών και μεγάλη προσέλευση κόσμου η Γεωργική Έκθεση Μεσαράς, δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και φορείς να επικοινωνήσουν με τον κόσμο αλλά και σε όσους στους ενδιαφέρονται να δουν από κοντά τοπικά προϊόντα, μηχανήματα, εφόδια, βιολογικά προϊόντα, κ.α., και βεβαίως να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και δυνατότητες που αφορούν το γεωργικό κλάδο και ενδιαφέρουν το σύγχρονο αγρότη.

γεωργική έκθεση μεσαράς

γεωργική έκθεση μεσαράς, by renas

Η ιστορία της έκθεσης

Ήταν το 1988 όταν με το Π.Δ. 153/88, γίνεται η συγχώνευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και μετονομάζεται σε Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Ο τότε πρόεδρος κ. Μαμαλάκης Ευάγγελος έδωσε την ιδέα για μια Γεωργική Έκθεση στην περιοχή βλέποντας την ανάπτυξη της Γεωργίας και τις προοπτικές που έχει, καθώς επίσης και τα σοβαρά και αξιόλογα άτομα του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, (ένα «παιδί» του πρώτου πολιτιστικού Συλλόγου στην Κρήτη, του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαράς(έτος ίδρυσης 1973)) που θα μπορούσαν να αναλάβουν από το μηδέν και να φέρουν σε πέρας, ένα τέτοιο πρωτόγνωρο εγχείρημα για την περιοχή.
Το Δ.Σ. και οι συνεργάτες του Μ.Κ.Ε., στην πλειονότητά τους γιατροί, εθνολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί κ.α. σε συνεργασία με το επιμελητήριο «γέννησαν» αυτόν το θεσμό (1η έκθεση). Έκτοτε και ανελλιπώς η έκθεση αυτή ενώνει «ανθρώπους-πολιτισμό», «παλιά και νέα τεχνολογία» με την «φύση και τις Καλλιέργειες» (βλ. αφίσα 7ης έκθεσης).   Για την έκθεση του Αρκαλοχωρίου, όπου γίνεται εναλλάξ με αυτήν της Μεσαράς, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε αρκετά αργότερα από τους αρκαλοχωρήτες όπου θαυμάζοντας την δουλειά και το αποτέλεσμα της έκθεσης, ζήτησαν τα περίπτερα και την τεχνογνωσία για να την κάνουν και αυτοί στην περιοχή τους τα έτη που δεν γίνονταν στους Βώρους.
Η έκθεση αυτή είναι ευλογημένη να συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους με την Γεωργία και γι' αυτό προσπαθούμε όλοι στην Οργανωτική επιτροπή. Πολλά ευχαριστώ από όλους μας σε όλους όσα χρόνια τώρα πάλεψαν να φέρουν την έκθεση αυτή σε υψηλά επίπεδα παρά τις τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία μας από τότε μέχρι και σήμερα και φυσικά σε όλους όσους την τιμούν, με την επίσκεψή τους σε κάθε διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης. . .

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ...
Με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και τυποποιητών και εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική...
Μετά από συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού με εκπροσώπους των κατοίκων της Νέας Αλικαρνασσού , η οποία...