Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ζητείται σωτηρία για την ιστορική πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης Γόρτυνας

Image
βασιλική αρχαίας γόρτυνας
 clock 10:16 | 14/06/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Ερώτηση, με την οποία αναδεικνύεται τόσο η ανυπολόγιστη αξία της μεγαλύτερης βασιλικής της Κρήτης όσο και η ανάγκη να καταργηθεί ο δρόμος που περνάει μέσα από αυτήν, δηλαδή την πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.
Στο κείμενο της ερώτησης, που απευθύνει στους δύο Υπουργούς Υποδομών και Πολιτισμού ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου τονίζει ότι «στα πλαίσια μιας παράλογα κραυγαλέας ιστορικής και αισθητικής ασέβειας απέναντι σε έναν τόπο, μέχρι και σήμερα μέσα από την ιστορική πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας, δηλαδή τη μεγαλύτερη βασιλική της Κρήτης και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος,  διέρχεται και τέμνει ο επαρχιακός δρόμος, «χωρίζοντας» στα δύο τον αρχαιολογικό χώρο, με τα διερχόμενα αυτοκίνητα να διασχίζουν αδιάλειπτα ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά μνημεία της Ιουστινιάνειας περιόδου».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επισημαίνει ότι «η κατάργηση του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18 κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου ότι τέμνει την πεντάκλιτη επισκοπική βασιλική αποκόπτοντας το χώρο του Ιερού Βήματος από τον κυρίως ναό».

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Εφορεία διαχρονικά ζητά την αποξήλωση του οδοστρώματος  προκειμένου να αποκαλυφθεί το μη ανεσκαμμένο τμήμα της επισκοπικής βασιλικής που βρίσκεται κάτω από το δρόμο και να ενοποιηθεί το μνημείο ώστε να αναδειχτεί πλήρως το σημαντικότερο  αυτό ιστορικό μνημείο και να καταστεί  επισκέψιμο.

Τονίζεται ιδιαίτερα η αξία του χώρου, επισημαίνοντας ότι η πεντάκλιτη βασιλική ανεγέρθηκε στα χρόνια του Ιουστινιανού από τον επίσκοπο Θεόδωρο. Διαθέτει  ψηφιδωτά δάπεδα και πλούσιο γλυπτό διάκοσμο. Γύρω από τη μεγαλοπρεπή βασιλική αναπτυσσόταν εκτεταμένο επισκοπικό συγκρότημα, από το οποίο έχει ανασκαφεί προς το παρόν μόνο το περίκεντρο βαπτιστήριο.

«Είναι ένα από τα πολυτελέστερα παλαιοχριστιανικά βαπτιστήρια - το  μοναδικό σωζόμενο στην Κρήτη - κι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα», τονίζει στους δύο υπουργούς ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει ότι «με την απομάκρυνση της Ε.Ο. υπ΄ αρ. 18 δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενοποίηση και την ένταξή όλων των γειτονικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε μια περιπατητική διαδρομή στην αρχαία Γόρτυνα (Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς - επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος- επισκοπική βασιλική- συγκρότημα Πυθίου-Πραιτωρίου).

Και ερωτά, τέλος, τους αρμόδιους υπουργούς, «σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει, μαζί με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, για την επιβεβλημένη κατάργηση του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18, από την περιοχή της πεντάκλιτης βασιλικής έως τη συμβολή του δρόμου Ε.Ο. Ηρακλείου-Μοιρών, και της σύνδεσης του οικισμού της Μητρόπολης με υφιστάμενα οδικά δίκτυα στα νότια του οικισμού, ώστε να σταματήσει να διέρχεται δρόμος μέσα από το ιστορικό μνημείο της Κρήτης».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis