Πέμπτη 26 ΑΠΡ 2018 10:48
Ekriti.gr Logo

Το ρολόι του Νίκου Καζαντζάκη στην κατοχή Ηρακλειώτη συλλέκτη (φωτο)

Το ρολόι του Νίκου Καζαντζάκη στην κατοχή Ηρακλειώτη συλλέκτη (φωτο)

ρολόι καζαντζάκη

Το επιδαπέδιο ρολόι του Νίκου Καζαντζάκη το οποίο ο μεγάλος συγγραφέας  είχε στο σπίτι του στην Αίγινα το 1936 λίγο πριν φύγει για τη Γαλλία, έχει στην κατοχή του ο Ηρακλειώτης συλλέκτης ρολογιών Στάθης Σπαντιδάκης.
Όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο κ. Σπαντιδάκης, όταν ο Νίκος Καζαντζάκης, ήταν να φύγει για την Γαλλία ,μετέφερε μόνο τα απαραίτητα και όχι έπιπλα, τα οποία έμειναν πίσω.
Μάλιστα σε επιστολή της από το Παρίσι  η Ελένη Καζαντζάκη προς τους Αγγελάκηδες, στις 30 Οκτωβρίου του 1951 ανέφερε:
«Παρακαλούμε έχετε το νου σας αν τύχει κάνεις μερακλής να πουλήσουμε το σπίτι στην Αίγινα. Το δίνουμε μόνο αν βρούμε μια συμφέρουσα τιμή 500 λίρες μαζί με έπιπλα και λοιπά».
 

βαρίδια καζαντζάκη

βαρίδια καζαντζάκη, by renas

 

βαρίδια καζαντζάκη

βαρίδια καζαντζάκη, by renas

(Στα δύο μπρούτζινα βαρίδια αναγράφεται "Νικος Καζαντζακης")

​Σύμφωνα με τον κ. Σπαντιδάκη το σπίτι στην Αίγινα και τα έπιπλα από τότε πουλήθηκαν τρείς φορές. Πριν από δύο μήνες όπως εξήγησε, το επιδαπέδιο ρολόι του μεγάλου κρητικού συγγραφέα, ήρθε στην κατοχή του από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που τα προηγούμενα χρόνια  έμεναν στην Αίγινα και στη συνέχεια μετακόμισαν στην Αθήνα.
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό το αγόρασε στην τιμή των 3.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για το επιδαπέδιο ρολόι του Νίκου Καζαντζάκη έδειξε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. ‘Έτσι μετά από πρόταση που του έγινε του ο κ. Σπαντιδάκης αποφάσισε να το πουλήσει στο Ιστορικό Μουσείο ώστε να φιλοξενηθεί και να εκτεθεί εκεί, προκειμένου το κειμήλιο αυτό να μην περάσει στα χέρια ιδιώτη.

Ελένη Στάθογλου
 

Διαβάστε επίσης. . .

Συνάντηση εργασίας με θέμα την ανάπτυξη της περιοχής Λιβάδι στον Κρουσώνα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο...
Στο Ηράκλειο θα βρεθεί, ως γνωστόν, την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να εγκαινιάσει...