Τετάρτη 29 ΜΑΡ 2017 10:17
 • Ηρακλειο
  13°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  13°C
Ekriti.gr Logo

Παρασκήνιο και ίντριγκες "θαμπώνουν" το κύρος του Ι.Μ.Ν. Αγίου Μηνά

Παρασκήνιο και ίντριγκες "θαμπώνουν" το κύρος του Ι.Μ.Ν. Αγίου Μηνά

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους πιστούς και κυρίως στο εκκλησίασμα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά τα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο αλλά –κυρίως- στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα, με φόντο την λειτουργία του Ναού και κάποιες επιλογές που έχουν «θαμπώσει» την μεγαλοπρέπεια και το τι σηματοδοτεί διαχρονικά για τους Ηρακλειώτες.

Σε μια περίοδο όπου ο ρόλος της εκκλησίας θα πρέπει να είναι παρεμβατικός και καταλυτικός απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά έχει απωλέσει ένα μεγάλο μέρος του κύρους του, εξαιτίας επιλογών που αμφισβητούνται έντονα, ακόμα και μέσα στους εκκλησιαστικούς κύκλους, που κατά κανόνα αποφεύγουν να επεμβαίνουν ή ακόμα και να σχολιάζουν τα όσα συμβαίνουν εντός της εκκλησίας.

​Όμως, υπό το βάρος των εξελίξεων αλλά και των παρασκηνιακών ενεργειών, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της ίντριγκας, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για τα όσα σημειώνονται μέσα και …πέριξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.  Οι καταστάσεις αυτές, δεν αφορούν μόνο στον εκκλησιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Άγιος Μηνάς, αλλά και τις κοινωνικές διαστάσεις που αυτές λαμβάνουν, καθώς η συνολική λειτουργία του Ιερού Ναού είναι αυτή που αμφισβητείται έντονα, τόσο από τον κλήρο όσο και από τον λαό!

άγιος μηνάς

άγιος μηνάς, by renas

«Απομακρύνθηκαν οι πιστοί»
«Πράγματι το τελευταίο διάστημα, επιλογές και ενέργειες που εκ του αποτελέσματος κρίνονται άστοχες, έχουν δημιουργήσει μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση, η οποία διαχέεται και στον κόσμο. Ακριβώς επειδή ο Ηρακλειώτικος λαός ήταν πάντα κοντά στον Άγιο Μηνά, τον Προστάτη και Οδηγό της πόλεως, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τα όσα συμβαίνουν…», μας είπε εκκλησιαστικός παράγοντας που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

«Ακόμα και από την τηλεόραση να παρακολουθήσει κανείς μια λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μπορεί να αντιληφθεί πως υπάρχει μια υποβάθμιση, εισπράττει μια εικόνα πολύ διαφορετική απ΄ ότι είχε συνηθίσει. Υπάρχει κόσμος, πιστοί που έχουν απομακρυνθεί από τον Άγιο Μηνά και επιλέγουν να εκκλησιαστούν σε άλλους ναούς της πόλης μας. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για το Ηράκλειο και τον Μητροπολιτικό του Ναό και σίγουρα όχι ευχάριστα…», θα μας πει φανερά προβληματισμένος από τα όσα συμβαίνουν.

δαμαρλακης βυζαντινη χορωδια.jpg

δαμαρλακης βυζαντινη χορωδια.jpg, by lamprakis

Η υπόθεση Δαμαρλάκη
Η απομάκρυνση του Πρωτοψάλτη Ιωάννη Δαμαρλάκη από τον Ι.Μ.Ν του Αγίου Μηνά και τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες με φόντο την υπόθεση αυτή, στάθηκε αφορμή για μια έντονη αμφισβήτηση των επιλογών του εκκλησιαστικού συμβουλίου και των προσώπων εκείνων που έχουν την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων.

Παράλληλα, η φυγή και άλλων ψαλτών, αλλά –κυρίως- της πολυμελούς και υψηλού επιπέδου Βυζαντινής Χορωδίας από τον Άγιο Μηνά, δημιούργησε μια ζοφερή κατάσταση που έπληξε το κύρος του Ιερού Ναού. Η κατάσταση μάλιστα, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε στην πορεία του χρόνου, αλλά αντίθετα ανέδειξε και άλλα ζητήματα, ιδιαιτέρως σοβαρά… 

άγιος μηνάς

άγιος μηνάς, by renas

Έφτασαν μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο
Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, το θέμα έφτασε στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος έγινε αποδέκτης των παραπόνων και της ανησυχίας πολλών πολιτών, ανθρώπων που είτε είχαν ενεργό παρουσία στον Ιερό Ναό κατά το παρελθόν, είτε και πιστών που απλά αντελήφθησαν ότι τα πράγματα εντός του Μητροπολιτικού Ναού είχαν αρχίσει να παίρνουν αρνητική τροπή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Αρχιεπισκόπου έφτασαν και επιστολές από πολλές πλευρές, που περιέγραφαν ένα κλίμα παρακμής και απαξίωσης, χωρίς να στοχοποιούν πρόσωπα, αν και όπως λένε οι περισσότεροι, οι ευθύνες μοιραία έχουν ονοματεπώνυμα, από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί τόσος θόρυβος.

Μάλιστα, μιλώντας με αρκετούς από αυτούς, φάνηκαν να περιμένουν μια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση και κυρίως να ανακοπεί αυτή η φθίνουσα πορεία που έχει πάρει ο Μητροπολιτικός Ναός και αν ανακτηθεί η αίγλη και η παρεμβατικότητα του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης. . .

Δεκάδες είναι τα παράπονα καταναλωτών της ΔΕΗ στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης για το ότι δεν τους γίνεται η...
Χθες 28/3/2017 στα γραφεία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση μετά από την από 15/3/...
Η Κίτρινη Αποστολή για 5η συνεχή χρονιά θα μοιράσει τρόφιμα, παιχνίδια, λαμπάδες, κρέας και λάδι (όπου υπάρχουν πολλά άτομα...