Τρίτη 11 ΔΕΚ 2018 19:54
 • Ηρακλειο
  15°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  13°C
 • Λασιθι
  15°C
Ekriti.gr Logo

Με πλαστικό χρήμα ψώνισαν οι Ηρακλειώτες τις ημέρες των εορτών

Με πλαστικό χρήμα ψώνισαν οι Ηρακλειώτες τις ημέρες των εορτών

καταστηματα

Κοινωνικό μέρισμα, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, επιδοτήσεις και δώρο Χριστουγέννων αναθέρμαναν την «παγωμένη» αγορά του Ηρακλείου σκορπίζοντας χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι πολλοί Ηρακλειώτες στήριξαν τις τοπικές επιχειρήσεις ψωνίζοντας για τις ανάγκες των ημερών από αυτές και όχι από πολυεθνικές.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, ο εμπορικός κόσμος πιθανότατα να καταφέρει να πιάσει τον περσινό στόχο, ενώ μπροστά είναι δύο μεγάλες γιορτές, τα Θεοφάνια και η γιορτή του Αι Γιάννη, που παραδοσιακά προσφέρονται για δώρα

Να σημειωθεί πάντως ότι σε επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώθηκε η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τις ημέρες των εορτών, αποτυπώνοντας τη μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή, κάτι που παρατηρήθηκε και στο Ηράκλειο.

Τα στοιχεία των τραπεζών, την εβδομάδα των Χριστουγέννων, δείχνουν ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών ήταν κατά 80% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι την εβδομάδα των Χριστουγέννων οι συναλλαγές με κάρτες ήταν κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο διπλασιασμός, σχεδόν, των συναλλαγών, τα φετινά Χριστούγεννα, έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης που είχε σημειωθεί πέρυσι, λόγω της - σε μεγάλο βαθμό - βίαιης προσαρμογής των πολιτών στο περιβάλλον των capital controls.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις χειμερινές εκπτώσεις που θα ξεκινήσουν εντός των ημερών και ήδη οι έμποροι ετοιμάζονται με αναπροσαρμογές τιμών στα προϊόντα τους ενώ όσοι δεν έκαναν τα ψώνια τους τις ημέρες των εορτών, αναμένουν να το πράξουν σε λίγες ημέρες σε χαμηλότερες τιμές.

Ελένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης. . .

Με τη διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγο, ηθολόγο και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Dr. Jane Goodall συναντήθηκε σήμερα ο...
Στην Αθήνα βρίσκονται οι αγρότες και συγκεκριμένα εκπρόσωποι της Ομάδας Αμπελουργών - Ελαιουργών Κρήτης, για να μετάσχουν...
Ο Δήμος Πλατανιά περιλαμβάνεται μεταξύ των 117 δικαιούχων Δήμων από την Ελλάδα και των 2.800 Δήμων από την Ευρώπη που...