Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Ζητούν χώρο για να εγκατασταθεί η ΤΟΜΥ

Image
ιατρειο
 clock 19:17 | 14/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμπαραστέκεται στο Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Κρήτης, ο οποίος καταγγέλλει την τακτική  υποβάθμισης της ΠΦΥ που ακολουθεί η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, απαιτώντας την παραχώρηση χώρων του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ηρακλείου προκειμένου να στεγάσει την 5η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ηρακλείου, «προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας».

Όπως αναφέρει η ανακοινωση: «Οι ΤΟΜΥ, που θεσμοθετήθηκαν το 2017, προπαγανδίζονται από την κυβέρνηση ως ενίσχυση της ΠΦΥ. Από τις 239 ΤΟΜΥ, που προβλέπονται πανελλαδικά, έχουν ιδρυθεί 101. Στην Κρήτη, έχουν συγκροτηθεί μόλις 10 ΤΟΜΥ (από τις 25 που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός), οι οποίες καλύπτουν πληθυσμό 56.000 κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός της Κρήτης ξεπερνά τις 600.000. Η στελέχωσή τους είναι ανεπαρκέστατη με γιατρούς ελάχιστων ειδικοτήτων (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), που υπογράφουν διετείς συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια) και πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.
Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή τους, οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας (μάλιστα όχι σε 24ωρη βάση) προσαρμοσμένες στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των περικοπών των κοινωνικών παροχών, με στόχο να λειτουργήσουν ως «κόφτες» προς τα ΚΥ και τα Νοσοκομεία. Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν και τα ΚΥ.
Ωστόσο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία προβλέπονται μειωμένες το 2019 (σε σχέση με το 2018) κατά 30 εκατ. ευρώ, ανακατανέμοντάς τις, δίνοντας δηλαδή 35 εκ. (από τα 65 εκ. που κόβονται από τα δημόσια νοσοκομεία) στην ΠΦΥ, ενώ καθιερώνεται και χρηματοδότηση της ΠΦΥ ύψους 14 εκατ. από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τους εργαζόμενους.
Η μεταρρύθμιση αυτή της ΠΦΥ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης - σε συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία -, που αποσκοπεί στον περιορισμό των κρατικών δαπανών στην εξασφάλιση μόνο ενός στοιχειώδους επιπέδου περίθαλψης, πέρα από το οποίο η ευθύνη για τη διατήρηση της υγείας μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική μια πολιτική που διαμορφώνεται με κριτήριο το κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών.
Οι ΤΟΜΥ και τα ΚΥ θα μπορούσαν να ενισχύσουν πραγματικά την ΠΦΥ, εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου πανελλαδικά αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, επαρκείς σε αριθμό, κοντά στους τόπους εργασίας, κατοικίας, σπουδών, άθλησης, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, διασυνδεδεμένες σε ένα ενιαίο σύστημα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Θα έπρεπε να παρέχουν σε 24ωρη βάση, καθολικά και ισότιμα, έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, προγεννητικού ελέγχου, επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κατ΄οίκον νοσηλείας, παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων, να εφαρμόζουν συστηματικά προγράμματα πρόληψης (όπως εμβολιασμούς) και προσυμπτωματικού ελέγχου κλπ.
Για ένα τέτοιο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα ΠΦΥ αναπτυγμένο στο επίπεδο που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, χρειάζεται να αγωνιστούν συλλογικά οργανωμένα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί απορρίπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργεί».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, δηλώνει την συμπαράσταση του στους Εργαζομένους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, οι οποίοι καλούνται για μία ακόμα φορά να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, την ώρα που η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης επιχειρεί να υποβαθμίσει τις Τοπικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.
Αν και το Υπουργείο Υγείας διατυμπάνιζε ότι η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων  Υγείας (ΤΟΜΥ) σηματοδοτεί την καινούρια πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει ως άξονες την επένδυση στην υγεία των πολιτών, την αποτροπή της ασθένειας και την φροντίδα των αδύναμων και χρονίως πασχόντων, σήμερα η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, προσπαθεί να βρει χώρο στέγασης για την 5η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ηρακλείου, σε Κέντρα Υγείας του νομού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Υγείας.
Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι πολλά και παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει για την επίλυσή τους, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία για τους  ασφαλισμένους να συνεχίζεται.
Καλούμε τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και την Διοίκηση της  7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να εξετάσουν πολύ σοβαρά τον φάκελο των Τοπικών Μονάδων Υγείας, προκειμένου τα ΤΟΜΥ και τα Κ.Υ.  να παρέχουν καθημερινά, ουσιαστικά,  αποτελεσματικά και έγκαιρα όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis