Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: «Βουνό» τα προβλήματα στους αρχαιολογικούς χώρους 

Image
01_12.jpg
 clock 15:11 | 23/04/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέσα από το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr είχε αποκαλυφθεί το μέγεθος των προβλημάτων τα οποία έχουν καταγραφεί στους αρχαιολογικούς χώρους του Ηρακλείου.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Μινωικού Ανακτόρου Μαλίων, αλλά και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Οπως είχε ειπωθεί σε ρεπορτάζ του ekriti.gr δεν είναι μόνον το Μινωικό Ανάκτορο των Μαλίων που αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα με κλειστό κυλικείο, μειωμένο ωράριο και έλλειψη ενημέρωσης!

Σοβαρά προβλήματα - ειχε γραφτεί πρόσφατα- πως αντιμετωπίζει και ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλύτερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, αυτό του Ηρακλείου, το οποίο μετά τη λήξη της σύμβασης του ενοικιαστή στο αναψυκτήριο που λειτουργούσε στο χώρο, από τον Αύγουστο του 2017 δεν προχώρησε σε ανανέωση της συμβασης.

Από τον Αύγουστο του 2017 και μετά, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας είναι χωρίς αναψυκτήριο με χιλιάδες επισκέπτες που λογικά δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε ένα μπουκάλι νερό.

Το θέμα έχει φτάσει πλέον στη Βουλή. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, την οποία κατέθεσε από κοινού μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους: Γιώργο Αμυρά, Σπύρο Λυκούδη, Γιώργο Μαυρωτά και Γρηγόρη Ψαριανό 

Οι παραπάνω κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού για τα πρωτοφανή φαινόμενα εγκατάλειψης και παρακμής που σημειώνονται στα σημαντικότερα μουσεία και σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, αφού τα περισσότερα πωλητήρια είτε υπολειτουργούν είτε είναι κλειστά, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα αναψυκτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να αγοράσουν ένα αναμνηστικό, ενώ δεν βρίσκουν να πιουν ούτε νερό! 

Πέραν της εικόνας απαξίωσης, το δημόσιο στερείται σημαντικά έσοδα, καθώς όσα πωλητήρια τυγχάνει να λειτουργούν, δεν διαθέτουν παρά ελάχιστα είδη προς πώληση. Επιπλέον, αρνητική εικόνα δημιουργείται και από το γεγονός ότι - ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει - πολλοί αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί μόνο μέχρι το μεσημέρι, αφού δεν έχουν προσληφθεί ακόμη εποχικοί υπάλληλοι, ενώ το διευρυμένο θερινό ωράριο θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου. 

Ερωτηματικά προκύπτουν για τον ρόλο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον χειρισμό του ζητήματος της παραγωγής και διάθεσης αναμνηστικών ειδών στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και στις εκθέσεις του εξωτερικού, για τις προκηρύξεις πρόσληψης εποχικού προσωπικού, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης αναψυκτηρίων και για άλλα βασικά θέματα, όπως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ (το οποίο απέπεμψε η αρμόδια Υπουργός) είχε καταρτίσει σχέδιο για την πρόσληψη 200 εξειδικευμένων πωλητών, 60 υπευθύνων είσπραξης και ενός λογιστή για κάθε Εφορεία Αρχαιοτήτων, μια πρωτοβουλία η οποία θα έβαζε μία τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο και ειδικά στη διαχείριση των εσόδων του.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis