Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Γιατί το ΠΟΠ "Αρνί Κρήτης" είναι το κλειδί για τη σωτηρία των κτηνοτρόφων του νησιού

Image
αρνιά
 clock 14:53 | 04/04/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

 Μια πολύ σημαντική προσπάθεια με στόχο τη «θωράκιση» του κρητικού αρνιού, την προώθηση και την ανάδειξη των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, έχει ήδη ξεκινήσει!
Κτηνοτρόφοι, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς και φυσικά την Περιφέρεια Κρήτης, είχαν χθες μια ακόμη συνάντηση προς αυτή την κατεύθυνση, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως η προσπάθεια χρόνων, θα έχει αίσιο τέλος και θα κατοχυρωθεί τελικά η ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης».
 

29597209_1830600853657530_5828132844989188063_n.jpg

29597209_1830600853657530_5828132844989188063_n.jpg, by andreas

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και έγινε παρουσία των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών Μανόλη Χνάρη και Νίκο Καλογερή, αλλά και του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Proactive Α.Ε. Νίκου Μπουνάκη, τέθηκε επί τάπητος το θέμα και παρουσιάστηκε ο φάκελος υποβολής της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την πιστοποίηση του Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης».
Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναμένεται να δώσει «ανάσα» στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, οι οποίοι μέχρι σήμερα βλέπουν πως η τιμή του ντόπιου κρέατος και το κέρδος τους δε συμβαδίζουν.  Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση της πρότασης από το Υπουργείο, ένας νέος φάκελος (αυτή τη φορά από το Υπουργείο) θα κατατεθεί στην Ε.Ε. για την τελική κατοχύρωση.

 

29684187_1830601026990846_5531217176466122648_n.jpg

29684187_1830601026990846_5531217176466122648_n.jpg, by andreas

«Πρέπει να υπάρξει ένας τέτοιος προσανατολισμός για πολλά τοπικά προϊόντα, γιατί τα ΠΟΠ δημιουργούν υπεραξία και αναδεικνύουν την ποιότητα. Πρέπει να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική, ώστε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας. Είναι το πρώτο βήμα αυτό με τα «Αρνιά Κρήτης» και θα ακολουθήσουν και άλλα», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Proactive Α.Ε. Νίκος Μπουνάκης.

Τιμή και ελληνοποιήσεις

Η ονομασία Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης» αναμένεται να αποτελέσει παράλληλα ένα ακόμη μέσο προστασίας του προϊόντος, διασφαλίζοντας του τη θέση που του αξίζει στην αγορά, τη στιγμή που οι καταγγελίες για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων - ειδικά τις μέρες του Πάσχα- και για κυκλώματα που δρουν ανενόχλητα, «φουντώνουν».

Κυκλώματα, τα οποία, οδηγούν στη συμπίεση της τιμής, η οποία και φέτος δεν ξεπερνά τα 4.20 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό.  Την ίδια ώρα η ονομασία ΠΟΠ «Αρνί Κρήτης» θα συμβάλλει και στην αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανωγείων και μέλος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος.

«Θα είναι ένα σημαντικό όπλο και για το εξαγωγικό κομμάτι, το οποίο ενδιαφέρει τους κτηνοτρόφους», επισημαίνει.

 

29790284_1830600963657519_2276018061677156459_n.jpg

29790284_1830600963657519_2276018061677156459_n.jpg, by andreas

Ο ίδιος για τη χθεσινή συνάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μία σημαντική ημέρα για την κτηνοτροφία της Κρήτης! Παρουσία των αρμοδίων Αντιπεριφερειαρχών Χνάρη Μανόλη και Καλογερή Νίκο και των εμπλεκόμενων φορέων, παρουσιάστηκε ο φάκελος υποβολής της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την πιστοποίηση του Π.Ο.Π. «Αρνί Κρήτης».

Ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα, που συνοδευόμενο και από άλλες καίριες αποφάσεις και δράσεις που πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν από όλους μας, θα δώσουν στο συγκεκριμένο προϊόν τη θέση που του αξίζει στην αγορά και την υπεραξία που θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών!
Προσωπικά αισθάνομαι και τη δικαίωση του δικού μου αγώνα για το συγκεκριμένο θέμα, που ξεκίνησε από τη θητεία της προηγούμενης Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα, Θεανώς Βρέντζου!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους και ιδιαίτερα στην  Proactive Α.Ε. και στο διευθύνoντα της σύμβουλο Νίκο Μπουνάκη, που μελέτησε και συνέταξε το φάκελο της συγκεκριμένη πρότασης, αφιλοκερδώς!»

Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνταξης του φακέλου και ακολουθεί η υποβολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι ανάλογες διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΟΠ για το «Κατσίκι Κρήτης».  

Τα αποτελέσματα της Ομάδας Έργου για την κατοχύρωση  του «Αρνιού Κρήτης» ως ΠΟΠ, που αποτελείται από εκπροσώπους των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου παραρτήματος Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αναλύθηκαν παρουσία όλων των ενδιαφερομένων.

Ο σκοπός και παράλληλα η σπουδαιότητα, της καταχώρησης με την ένδειξη Π.Ο.Π. για το «Αρνί Κρήτης» είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα οποία απορρέουν τόσο από τη μοναδικότητα της Κρητικής υπαίθρου, όσο και από την τεχνογνωσία που έχει παραχθεί η ενασχόληση των Κρητικών με την κτηνοτροφία, που έχει τις ρίζες της στην Μινωική εποχή.

Η γεωγραφική ζώνη όπου παράγεται το «Αρνί Κρήτης», οριοθετείται κατ’ αποκλειστικότητα στα διοικητικά όρια των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης. Η κατοχύρωση αυτή, όπως τονίστηκε στη συνάντηση-σύσκεψη, θα είναι επιπλέον «μία σφραγίδα», που θα προσδώσει αναγνωρισιμότητα και ταυτόχρονα υπεραξία στο μοναδικό αυτό προϊόν του νησιού.

 
 
Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis