Τρίτη 11 ΔΕΚ 2018 23:13
 • Ηρακλειο
  13°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  13°C
Ekriti.gr Logo

Γιάννης Σταρίδας: Υπάρχει λύση για τη λειψυδρία στο Ηράκλειο και αυτή δεν είναι η αφαλάτωση

Γιάννης Σταρίδας: Υπάρχει λύση για τη λειψυδρία στο Ηράκλειο και αυτή δεν είναι η αφαλάτωση

σταριδας.jpg

Στο θέμα της λειψυδρίας και της  λύσης που μπορεί να υπάρξει, αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Σταρίδας, συνταξιούχος Μηχανικός,  πρώην Γενικός Διευθυντής του ΟΑΝΑΚ, μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Κρήτη.

Μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο κ. Σταρίδας επισήμανε πως ο Αλμυρός και η ορθή διαχείριση του μπορεί να προσφέρει τη λύση για την υδροδότηση, όχι μόνο του Ηρακλείου, αλλά και άλλων περιοχών, όπως της Μεσσαράς.

Όπως σημείωσε, στα τέλη της δεκαετίας του '90, υπήρξε η έρευνα, η μελέτη και η καταγραφή της πορείας του νερού από τον Ψηλορείτη ως τον Αλμυρό ποταμό. Μια μελέτη που είχε γίνει από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και το Διευθυντή του Υδρολογικού Ινστιτούτου της Νίκαιας.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως είχαν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιλώματα και είχαν επισημανθεί οι καίριες - προς εκμετάλλευση- θέσεις. «Μέσα από βαθιές γεωτρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία και με τη διαχείριση του νερού μέσα από έναν ενιαίο φορέα, θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Σταρίδας.

Οπως ειπώθηκε από τον κ. Σταρίδα στη διάρκεια της συζήτησης, τουλάχιστον 150 εκ. κυβικά νερού από τον Αλμυρό πέφτουν στη θάλασσα. Και αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα την οποία λαμβάνουμε υπ’ όψιν, καθώς άλλοι θεωρούν ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Υπάρχει η τεχνογνωσία για να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα κοιλώματα και η ροή του νερού. Υπάρχει η σωστή βάση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θεωρώ ότι αυτή είναι η μοναδική λύση και για αυτή την πρόταση, ο ΟΑΝΑΚ είχε κάνει σχετική μελέτη».
Αυτή τη στιγμή που ο χρόνος πιέζει, αυτό που προτείνει ο κ. Σταρίδας είναι – με βάση τη μελέτη που υπάρχει- να γίνουν κάποιες γεωτρήσεις σε καίρια σημεία, ενώ σε βάθος χρόνου να ακολουθηθεί το σχέδιο για την αξιοποίηση του Αλμυρού ποταμού.

Η αφαλάτωση

Σε ό,τι αφορά το έτερο ενδεχόμενο που προτάσσεται ως λύση, είναι αυτό της αφαλάτωσης. Για αυτό το ζήτημα όμως ο κ. Σταρίδας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Όπως σημείωσε πρόκειται για μια λύση με πολλές  αρνητικές  συνέπειες.

«Η αφαλάτωση είναι λύση για ένα μικρό νησί, χωρίς μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να δώσουμε στη βιομηχανία τη διαδικασία του νερού, όταν μας το δίνει απλόχερα η Φύση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να συνυπολογίσουμε  το γεγονός πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι κοστοβόρα και ενεργοβόρα. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε  και άλλες παραμέτρους, όπως το τι θα γίνει με το παραγόμενο αλάτι, αφού θα μιλάμε για τεράστιες ποσότητες».

Αποτυχημένο έργο

Τέλος ο κ Σταρίδας, δεν θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί σχετικά και με το Φράγμα Αποσελέμη.  «Δε δέχομαι το γεγονός πως κάναμε ένα Φράγμα που απέτυχε ως έργο και τώρα αναζητούμε άλλη λύση. Το Φράγμα Αποσελέμη ήταν το… χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας. Εγώ είχα αντίθετη άποψη από τότε.

Όμως παλαιότερα επικρατούσε η άποψη της κατασκευής μεγάλων φραγμάτων.  Τελικά, επικράτησε τότε η αντίθετη  από τη δική μου άποψη και κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο ήταν γνωστό πως σε κάθε περίπτωση δε θα έφτανε να ξεδιψάσει το Ηράκλειο. Ενώ κατά την άποψη μου όταν ένα έργο αστοχήσει, πρέπει οι υπεύθυνοι να έχουν κάποιες κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταρίδας.

Διαβάστε επίσης. . .

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με μια καταπληκτική...
Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκ νέου πιστοποίηση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, των...
Οι αεροπορικές μεταφορές κάνουν άλματα διεθνώς. Νέες αγορές αναδύονται και νέοι παίκτες ανακατεύουν την τράπουλα. Η αύξηση...