Δευτέρα 17 ΔΕΚ 2018 19:48
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  14°C
 • Ρεθυμνο
  15°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

«Από τον Θεοτοκόπουλο στον Καζαντζάκη» από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

«Από τον Θεοτοκόπουλο στον Καζαντζάκη» από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

ορθόδοξος ακαδημία

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) τώρα που συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και στο πλαίσιο της εποικοδομητικής της συνεργασίας, με την εκπαιδευτική κοινότητα και της προσφοράς της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, μέσα από την Εκπαιδευτική Ημερίδα, με θέμα: «Από τον Θεοτοκόπουλο στον Καζαντζάκη».
    
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, στην ΟΑΚ, με τη συμμετοχή 60 μαθητών και των εκπαιδευτικών, Νίκης Πατρικάκη (Φιλολόγου), Αναστασίας Αλυγιζάκη (Φιλολόγου), Βλάση Κουρή (Μαθηματικού) και Δημήτρη Δανδουλάκη (Μαθηματικού), από τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου.
    
Με τρόπο διαδραστικό, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δύο αυτές μεγάλες, ιστορικές και οικουμενικές προσωπικότητες της Κρήτης –τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο– και να θαυμάσουν τα αντίγραφα από την ταινία “El Greco” που φυλάσσονται στους χώρους του Ιδρύματος, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς και τελικώς να έλθουν σε διάλογο με τον δημιουργό των δύο κινηματογραφικών ταινιών που αφορούν τις δύο αυτές μορφές, Ιωάννη Σμαραγδή. 
    
Η Επιστημονική Συνεργάτις του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, καλωσόρισε τους μαθητές στους φιλόξενους χώρους της Ακαδημίας και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του Ιωάννη Σμαραγδή, “El Greco”. Μετά το πέρας της προβολής, ο Ιωάννης Σμαραγδής συζήτησε με σύνδεση μέσω skype με τους μαθητές και εκείνοι του έθεσαν ερωτήματα, απορίες, καθώς και τους προβληματισμούς τους.
    

ορθόδοξος ακαδημία

ορθόδοξος ακαδημία, by mpeka

Κατά τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη, «το έργο είναι πάντα το ίδιο, απλώς εξαρτάται “ποια μάτια το βλέπουν” και με ποια διάθεση το βλέπει κανείς». Ο κ. Σμαραγδής, απαντώντας, επίσης, στις ερωτήσεις των παιδιών, τόνισε πως, «Ο El Greco έχει μέσα του τον Θεό και είναι “μέσα στο καλό” –σε αντίθεση με τον Μέγα Ιεροεξεταστή– και γι’ αυτό παίρνει χαρά από τη ζωή».
    
Οι μαθητές αφιέρωσαν τις παρακάτω μαντινάδες στον Κρητικό σκηνοθέτη, ως ένδειξη ευχαριστίας και έκφραση χαράς για την επικοινωνία μαζί του, αλλά και για τη συνολική προσφορά του:
 
«Χίλια χρωστάμε “Ευχαριστώ”
που τσ’ομορφιές της Κρήτης
είδε κι ήσουν αφορμή
ολόκληρος πλανήτης.
Μάθανε τις αξίες μας
ακούσανε τη λύρα
’πο σένα που’σαι άνθρωπος
μ’ ατόφιο χαρακτήρα.
Όσο θα βγάνει “στοχαστές”
“ζωγράφους”, “μερακλήδες”
πρέπει ο τόπος τουτοσές
να’χει και Σμαραγδήδες.
Σε μια ταινία έκλεισες
μεγάλη ιστορία
και στον Εl Greco έδωκες
παγκόσμια αξία».

 

Διαβάστε επίσης. . .

Στα οφέλη της γνώσης, της εκπαίδευσης των νέων στα τουριστικά επαγγέλματα, την εστίαση, και την απορρόφηση στην αγορά...
Μια σπουδαία μορφή στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, φιλοξενεί στο Πολύκεντρο Νεολαίας (Οδός Ανδρόγεω 2), την Τετάρτη...
Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στο αίθριο των Κεντρικών Γραφείων Ηρακλείου της εταιρείας, τα μέλη της Χορωδίας του...