Δευτέρα 25 ΙΟΥ 2018 03:40
 • Ηρακλειο
  24°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  23°C
 • Λασιθι
  24°C
Ekriti.gr Logo

Ηράκλειο: Η πεζοδρόμηση στο κέντρο, τα mini bus και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι

Ηράκλειο: Η πεζοδρόμηση στο κέντρο, τα mini bus και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι

Ηράκλειο

Μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη του Ηρακλείου προωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Δημοτική Αρχή. Στόχος, η άμβλυνση των προβλημάτων που αφορούν το κυκλοφοριακό αλλά και οι αστικές αναπλάσεις που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες των έργων που θα δημιουργήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, είναι η πεζοδρόμηση ενός μεγάλου τμήματος στο κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα το τμήμα Αστόρια - Καλοκαιρινού, μέχρι το ύψος της Αγίου Μηνά. 

Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, όταν ολοκληρωθεί η πεζοδρόμηση, θα επιτρέπεται μόνο η κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των ταξί. Το σχέδιο προβλέπει ένα δρόμο ήπιας κυκλοφορίας κάνοντας παράλληλα το κέντρο, πιο φιλικό στον πολίτη και τον επισκέπτη. 

Ωστόσο η πεζοδρόμηση αυτή δεν είναι το μόνο σχέδιο που επεξεργάζεται η Δημοτική Αρχή καθώς στα σχέδια της είναι, όπως έχει γίνει γνωστό, η τοποθέτηση τεσσάρων mini bus, μία εναλλακτική κίνηση για την μετακίνηση των πολιτών προς το κέντρο, από περιοχές εκτός των τειχών και περιμετρικά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη, πρόκειται για μία συμφέρουσα λύση για τον Δημότη που θέλει να κινηθεί προς το κέντρο. 

Τα mini bus, τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν το Φθινόπωρο του 2017, θα λειτουργούν σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ (καθημερινές) και από τις 8 το πρωί μέχρι το απόγευμα για το Σάββατο.

Παρεμβάσεις και δημιουργία νέων κόμβων στο Ηράκλειο

Την ώρα που η πεζοδρόμηση του τμήματος που αναφέρθηκε παραπάνω και η τοποθέτηση των mini bus, βρίσκονται στις προτεραιότητες του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία προχωράει σε μελέτες και κατασκευή νέων κυκλικών κόμβων στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αναστασάκη που μίλησε στο ekriti.gr οι παρεμβάσεις έχουν εξής:

Πρώτον, κατασκευάζεται κυκλικός κόμβος στην Καινούρια Πόρτα, στα πρότυπα του κόμβου της Χανιώπορτας. Για αυτό, λέει ο κ. Αναστασάκης, υπάρχει μελέτη και φέτος θα γίνει και η κατασκευή του. 

Μία δεύτερη παρέμβαση είναι η αδειοδότηση για τη δημιουργία κυκλικών κόμβων στο Γιόφυρο στο ύψος του Τζάμπο, όπου εκεί τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι πολλά καθώς και στο Λίντο. Η διαδικασία αδειοδότησης θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο. 

Τρίτη παρέμβαση είναι η ανάθεση μελέτης για διαμόρφωση κυκλικού κόμβου μέσα στο 2018, στην περιοχή του Άι Γιάννη Χωστού και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Χριστομιχάλη Ξυλούρη και Ηρακλλή, πριν τη γέφυρα. 

Τέταρτον προβλέπεται η δημιουργία ισόπεδου κόμβου μεταξύ των λεωφόρων Παπαναστασίου και Κνωσού. Η μελέτη που ξεκίνησε πριν από 7 περίπου χρόνια έχει ανασυρθεί από τα συρτάρια της Λότζια και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης. Πρόκειται για ένα διπλό κυκλικό σημείο στο σχήμα της Μινωικής Ασπίδας το οποίο θα βοηθήσει στην επίλυση μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων στην περιοχή. 

Επίσης, όπως περιγράφει ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, βρίσκεται σε εξέλιξη, μελέτη για καθοριστικής σημασίας παρέμβαση σε σημεία γύρω από τη Νέα Αλικαρνασσό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα λέει, σχεδιάζεται κυκλικός κόμβος στην Λεωφόρο Ικάρου αλλά και στην Καζαντζίδη, όπως επίσης στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου σε συνεννόηση πάντα με τους αρμόδιους φορείς και τον Οργανισμό Λιμένος. Τέλος, ο αντιδήμαρχος, κλείνει λέγοντας ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κι άλλων παρεμβάσεων ακόμα και μέσα στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.

Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Διαβάστε επίσης. . .

Το Εσπερινό επαγγελματικό λύκειο Ιεράπετρας σας ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου έως 29 του μήνα, οι μαθητές / τριες...
Με τρεις προ-φεστιβάλικές και μία μετα-φεστιβαλική ομιλία που οργανώνει για πρώτη φορά ο Δήμος Ηρακλείου , συνεχίζονται αυτή...