Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Άκης Τσελέντης: Ανοχύρωτο για σεισμό το Ηράκλειο

Image
Ηράκλειο
 clock 09:25 | 11/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Εθνική υποδομή «HELPOS», όπως ονομάζεται το Ελληνικό Σύστημα Παρατήρησης της Λιθόσφαιρας, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης και ταυτόχρονα έχει ανοίξει ήδη τον δρόμο νέοι επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μας, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, σε ενημερωτική ημερίδα για τις γεωεπιστήμες που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής Φίλλιπο Βαλιαννάτο, το «HELPOS» είναι μια μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης όλων των γεωφυσικών και σεισμολογικών υποδομών στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη ανταλλαγή δεδομένων πληροφοριών και εξοπλισμού. «Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο και αυτή η δραστηριότητα να είναι συνδεδεμένη με αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και την ευρωπαϊκή υποδομή».

Στο πλαίσιο του «Helpos» προβλέπεται ένας σημαντικός αριθμός υποτροφιών και συμβολαίων για νέους ερευνητές.

Όπως ακόμα επεσήμανε ο κ. Βαλιαννάτος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά είναι ότι στο πλαίσιο της εθνικής υποδομής "Helpos", προβλέπεται ένας σημαντικότατος αριθμός υποτροφιών και συμβολαίων για νέους ερευνητές και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός από νέους επιστήμονες γυρνάνε πίσω από το εξωτερικό και υπογράφουν συμβόλαια με την εθνική υποδομή για να κάνουν την έρευνα τους. Αυτό, είναι μια μικρή συνεισφορά στην ανάσχεση της απώλειας ανθρώπινου δυναμικού από τον τόπο μας».

Όπως ακόμη τόνισε, «το μεγαλύτερο και σημαντικότερο στοιχείο αυτής της δράσης της εθνικής υποδομής είναι ότι ενοποιεί όλες τις επιμέρους υποδομές σε μια εθνική οντότητα η οποία μπορεί να προσφέρει μια καλύτερη απεικόνιση. Ταυτόχρονα προχωρά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας υπηρεσιών και ανταλλαγής δεδομένων έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες να γίνονται με τον καλύτερο δυνατόν εξοπλισμό και με την καλύτερη υπηρεσία».

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων έδωσε το «παρών» και ο καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Άκης Τσελέντης που απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην ανάγκη της μικροζωνικής αποτύπωσης των πόλεων που βοηθά στην καλύτερη μελέτη της συμπεριφοράς των εδαφών σε περίπτωση σεισμών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη υποστήριξε ότι «Στα Χανιά έχει γίνει καλή δουλειά. Έχει γίνει μία σωστή μικροζωνική και έχουμε αποτυπώσει καλά την πόλη. Έχουμε μελετήσει σε περίπτωση διάφορων σεισμών πως συμπεριφέρονται τα εδάφη. Έχουμε καταλάβει πώς ο κύριος παράγοντας της καταστροφικότητας ενός σεισμού δεν είναι τόσο το μέγεθός του, αλλά κυρίως είναι οι τοπικές εδαφικές συνθήκες».

Από τα Χανιά ο κ. Τσελέντης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης που παρατηρείται και στην Κρήτη.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «δυστυχώς σήμερα έχουμε χτίσει σε ρέματα, έχουμε χτίσει σε περιοχές προσχώσεων, είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο επέκτασης των σχεδίων πόλης. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο στο Ηράκλειο. Πιστεύω ότι το Ηράκλειο είναι λίγο ανοχύρωτο ακόμα και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα» είπε για να προσθέσει ότι «τα Χανιά πιστεύω ότι είναι σε καλή φάση. Έχουν γίνει υποδομές και μελέτες που μας δίνουν πληροφορίες σχετικά με την σεισμική συμπεριφορά της πόλης. Το Ρέθυμνο έχει πιο καλές κατασκευές και πιο καλή πολεοδομική ανάπτυξη και το Λασίθι δεν έχει τόσο πρόβλημα. Πιστεύω ότι η πιο επικίνδυνη πόλη είναι το Ηράκλειο και τα Χανιά σε επίπεδο οικιστικό θέλουν λίγη προσοχή αλλά αυτό είναι θέμα πολιτικών μηχανικών».

Παράλληλα ο κ. Τσελέντης επεσήμανε την ανάγκη να περιοριστεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων λέγοντας πως «στην Κρήτη υπάρχει ένα τρομακτικό πρόβλημα των αυθαιρέτων. Πρέπει να σταματήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Δεν μπορούμε να κάνουμε νομιμοποίηση αυθαιρέτων αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τις επιτροπές ελέγχων».

«Στα Χανιά υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια κατασκευασμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς τα οποία και αυτά είναι ευάλωτα μερικές φορές. Δεν λέω πώς είναι όλα επικίνδυνα απλώς πρέπει να κάνουμε βήματα παραπάνω. Σήμερα η επιστήμη επιτρέπει να δούμε την συμπεριφορά κτιρίων για διάφορους σεισμούς σε επίπεδο συνοικίας» κατέληξε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis