Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Συνεχίζεται το φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Image
Κούλες
 clock 15:37 | 06/09/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Το 3ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»  συνεχίζεται την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβίου 2017με τις παράστασεις «Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα» και την «Lyrae Cantus».

 Τετάρτη, 6/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ. 
“Ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα έως σήμερα”.

Ο Σείκιλος από τις Τράλλεις, έγραψε περί το 200 π.Χ. ένα επίγραμμα και έναν επιτάφιο θρήνο, για τον θάνατο της αγαπημένης του. Το 1883 ανακαλύφθηκαν οι στήλες με το επίγραμμα και τους στίχους, και ω! του θαύματος, με την αρχαιοελληνική μουσική σημειογραφία. Σήμερα, ο επιτάφιος θρήνος του Σείκιλου θεωρείται η αρχαιότερη καταγεγραμμένη μουσική παγκοσμίως. Ο Θανάσης Κλεώπας και ο Παναγιώτης Αλεπίδης, με τραγούδι, αρχαιοελληνική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα και κρουστά, θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς τόπους, από την εποχή του Σείκιλου, έως σήμερα.

Θα απολαύσουμε μια παράσταση με μουσικές και τραγούδια περασμένα από το φίλτρο της εμπειρίας του Θανάση Κλεώπα και της αγάπης του για τις μουσικές όλων των πολιτισμών. Η ιδιαίτερη αναφορά στην Λύρα του Απόλλωνα και στο πως οι Αρχαίοι Έλληνες  έβλεπαν τη μουσική, αποτελεί ένα ακόμα ενδιαφέρον μέρος της παράστασης.

Μια συναυλία σημαντική, ακριβώς λόγω της πρωτοτυπίας της, ρηξικέλευθη ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή της,  που φιλοδοξεί να αποδείξει τη διαχρονικότητα της μουσικής. Στο πρώτο μέρος το μουσικό ταξίδι ξεκινά με τον Επιτάφιο του Σείκιλου και συνεχίζει με σταθμούς στην παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, της Θράκης, της Πελοποννήσου και των  νησιών. Στο δεύτερο μέρος, σταθμοί του ταξιδιού είναι τα ρεμπέτικα, συνθέσεις του Θανάση Κλεώπα και σύγχρονων συνθετών, όπως ο Ξαρχάκος, ο Ζαμπέτας κ.ά.

Πέμπτη, 7/9/2017, Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», 20:30 μ.μ.
«Lyrae Cantus»

Η σταδιακή μετάβαση από τη μονοφωνική μουσική του Γρηγοριανού Μέλους στην πολυφωνική εκκλησιαστική και κοσμική μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, ξεκίνησε τον 9ο αιώνα και εδραιώθηκε κατά  τη διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα. Δειλά στην αρχή, η πολυφωνική μουσική επικράτησε οριστικά στα σημαντικά μοναστικά κέντρα, τους καθεδρικούς ναούς και τα αυλικά παρεκκλήσια όλων των χωρών της Ευρώπης. Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίστηκε μια συστηματική καλλιέργεια λόγιας, έντεχνης μουσικής, που έμελλε να προσδιορίσει το νέο «ύφος» στην ιστορία της μουσικής.

Το μουσικό σχήμα Lyrae Cantus θα μας παρουσιάσει θρησκευτικά και κοσμικά τραγούδια, καθώς και χορούς του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis