Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Στην πρόβα της Ήβη Παπαθανασίου και του Κώστα Χαρδά στον Κούλε (φωτο)

Image
dsc00741.jpg
 clock 15:45 | 21/04/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην πρόβα των γνωστών μουσικών Ήβης Παπαθανασίου και Κώστα Χαρδά, που θα συμμετέχουν στην αποψινή συναυλία στον Κούλε βρέθηκε το πρωί το ekriti.gr. Κατά την διάρκεια της πρόβας, η αίθουσα του Ιστορικού Κρητικού Μνημείου που θα φιλοξενήσει την μουσική βραδιά, γέμισε ήχους από γλυκές νότες που ακουμπούσαν στην ψυχή σου, δημιουργώντας ένα ζεστο κλίμα   ανάμεσα στους επισκέπτες του.

dsc00745.jpg

dsc00745.jpg, by mpeka

 

dsc00747.jpg

dsc00747.jpg, by mpeka

Οι πολυτάλαντοι και χαρισματικοί μουσικοί εισέπραξαν έτσι το πρώτο χειροκρότημα, για το μουσικό αποτέλεσμα, ακόμη και αν ήταν κατά την διάρκεια της πρόβας τους.

Γεμάτοι ενθουσιασμό για την πρόσκληση που έγινε από τους φορείς που συμμετέχουν στη Μουσική Τριλογία των Μνημείων του Χάνδακα, η Ήβη Παπαθανασίου και ο Κώστας Χάρδας, μίλησαν, στο ekriti.gr: Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στο Ηράκλειο και αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι. Η παρουσία μας στον ιστορικό χώρο του Κούλε, μας τιμά και παράλληλα μας γεμίζει ευθύνη για το αποτέλεσμα. Πιστεύουμε να ευχαριστήσουμε το κοινό του Ηρακλείου και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του. Το πρόγραμμα μας παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τη τέχνη του τσέλου και του πιάνου…. με κομμάτια διάσημων συνθετών!
 

dsc00759.jpg

dsc00759.jpg, by mpeka

(Στην φωτογραφία οι μουσικοί μαζί με την κα Ιωάννα Γιάνναρη υπεύθυνη για την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων της μουσικής τριλογίας... Η ίδια μίλησε στο ekriti.gr με τα καλύτερα λόγια για τους καλλιτέχνες, κάνοντας ειδικά αναφορά στην μουσική τους παιδεία και κατάρτιση)

Η μουσική συναυλία έχει τίτλο «Με την φωνή του τσέλου» πραγματοποιείται σήμερα στις 20.30 στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει οριστεί η 18η Απριλίου και είναι συνδιοργάνωση της εκκλησίας της Περιφέρειας Κρήτης,  τον Δήμο Ηρακλείου και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
 

dsc00744.jpg

dsc00744.jpg, by mpeka

Βιογραφικό Ήβη Παπαθανασίου

Η Ήβη Παπαθανασίου σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, αντίστιξη και φούγκα στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠ.Θ. και τσέλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Δημήτρη Πάτρα). Συνέχισε τις σπουδές της στο Trinity College of Music του Λονδίνου με τον Derek Aviss και το 1997 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο με διάκριση, ενώ το 1998 ολοκλήρωσε το Master in Performance and Related Studies από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (διάκριση για την εργασία με θέμα «Οι Σουίτες για σόλο τσέλο του J. S. Bach και η εκτέλεσή τους από τον Pablo Casals).

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ ή ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Τσεχία. Έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς του Trinity College, καθώς και στην κατηγορία εγχόρδων του διαγωνισμού του Angloczechoslovak Trust. Από το 2001 αποτελεί μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ηχογράφησε μουσική του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από την εταιρία Naxos, το οποίο βραβεύθηκε από την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2015.
 

dsc00757.jpg

dsc00757.jpg, by mpeka

Βιογραφικό Κώστας Χάρδας

Ο Κώστας Χάρδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Το 1985 πήρε το πτυχίο ακορντεόν από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Αντωνίας Μαγγανάρη). Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο πιάνο στο Αθηναϊκό Ωδείο (τάξη Γιολάντας Σεβέρη), όπου απέκτησε το πτυχίο (το 1991) και το δίπλωμα πιάνου (το 1994), με τις ανώτερες διακρίσεις. Απέκτησε, επίσης, τα πτυχία αρμονίας (το 1989), αντίστιξης (το 1991) και φούγκας (το 1994) από το Αθηναϊκό Ωδείο με Άριστα Παμψηφεί.
 
Από το Σεπτέμβριο του 1995 συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (ύστερα από εξετάσεις στην Μορφολογία και Ανάλυση, στην Ιστορία της Μουσικής, στα Αγγλικά και στο Πιάνο). Τον Σεπτέμβριο του 1996 ολοκλήρωσε τη φοίτησή του (με Άριστα)  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Στην Αγγλία, αρχικά απέκτησε τον Μεταπτυχιακό Τίτλο του Trinity College of Music του Λονδίνου σπουδάζοντας πιάνο με τον John Bingham, ενώ στη συνέχεια απέκτησε το Master in Performance and Related Studies από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
 

dsc00746.jpg

dsc00746.jpg, by mpeka

Το 1997 άρχισε την έρευνα για τη διδακτορική διατριβή «Yannis A. Papaioannou: The piano music up to 1960» στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Στην Αγγλία εργάστηκε στο Trinity College του Λονδίνου ως συνοδός πιανίστας. Το 2008 εξελέγη λέκτορας του Τμήματος με γνωστικό αντικείμενο τη «Συστηματική μουσικολογία με έφαση στη μουσική θεωρία και ανάλυση» και από το διορισμό του το 2009 (Φ.Ε.Κ. Διορισμού 737/4.9.2009 τ. Γ΄) διδάσκει τα μαθήματα «Αρμονική και μορφολογική ανάλυση Ι και ΙΙ (ασκ.)» «Μορφολογία και ανάλυση: Μουσική του 19ου αιώνα: Αναλυτικές και αισθητικές προσεγγίσεις», «Ιστορία και θεωρία της μουσικής υφής: Εισαγωγή στη μουσική θεωρία ΙΙ (19ος-20ος αιώνας)», «Μορφολογία και ανάλυση: Μορφές σονάτας: Συνθετικές, θεωρητικές, αναλυτικές προσεγγίσεις», «Ειδικοί τομείς Νεοελληνικής μουσικής: Ζητήματα ιστορικής και αναλυτικής προσέγγισης στην ελληνική μουσική του εικοστού αιώνα, Γιάννης Α. Παπαϊωάννου» και «Πιάνο Ι-IV».  Τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2012 και 2012-2013 δίδαξε στα σεμιναριακά μαθήματα του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
 

dsc00748.jpg

dsc00748.jpg, by mpeka

Υπήρξε ο επιστημονικός επιμελητής της έκθεσης «Γιάννης Α. Παπαϊωάννου: ο Συνθέτης, ο Δάσκαλος. Αναζήτηση και πρωτοπορία» ως εξωτερικός συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη (Α΄ παρουσίαση: Φεβρουάριος 2004, η έκθεση μεταφέρθηκε επίσης στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη). Από το 2006 συνεργάζεται με τον Μουσικό Οίκο «Φίλιππος Νάκας» για την κριτική έκδοση έργων του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.
 

dsc00750.jpg

dsc00750.jpg, by mpeka

Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει εργασίες στα παρακάτω ερευνητικά πεδία: μουσική θεωρία και ανάλυση, πολιτισμικές σπουδές, νεοελληνική μουσική, μουσική του 19ου και του 20ού αιώνα, μουσική ανάλυση και ερμηνεία. Είναι ο συγγραφέας λημμάτων για διάφορες όψεις της νεοελληνικής μουσικής σε διεθνείς εγκυκλοπαίδειες (στην αναθεωρημένη έκδοση του Grove Music Online και στη Bloomsbury Encyclopedia of Popular Music of the World). Για το έτος 2014-2015 χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. η ερευνητική του πρόταση «Μελέτη της πρακτικής εκτέλεσης της σύγχρονης ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα, 1960-1990».
 

dsc00762.jpg

dsc00762.jpg, by mpeka

Ως πιανίστας παρακολούθησε σεμινάρια με τους Δόμνα Ευνουχίδου, Martino Tirimo, Roberto Szidon, Philip Fowke, Andrew Wilde και Neil Immelman. Τη χρονιά 1995-96 απέσπασε το πρώτο βραβείο στους διαγωνισμούς «John Halford», «Ηannah Brooke» και «Leonard Smith» του Trinity College. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (δώδεκα πιανίστες - έξι πιάνα). Το 2013 κυκλοφόρησε CD από την εταιρία Naxos στο οποίο συμμετέχει ως πιανίστας, ενώ έχει, επίσης, τη συνολική καλλιτεχνική και μουσικολογική επιμέλεια. Εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ/φωτογραφίες Μάρα Μπέκα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis