Τετάρτη 12 ΔΕΚ 2018 13:57
 • Ηρακλειο
  12°C
 • Χανια
  13°C
 • Ρεθυμνο
  12°C
 • Λασιθι
  12°C
Ekriti.gr Logo

Ο «χρυσός» της Κρήτης και η επόμενη μέρα - Τι ζητούν οι επιστήμονες για το λάδι

Ο «χρυσός» της Κρήτης και η επόμενη μέρα - Τι ζητούν οι επιστήμονες για το λάδι

ladi_66_565_440_76.jpg

Η στήριξη του ελαιολάδου, του «χρυσού» της Κρήτης, αλλά και η ανάγκη για την εκπόνηση ενός σχεδιασμού με στόχο την προώθηση του είναι το βασικό θέμα μιας σειράς από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται απο επιστημονικούς φορείς και γνώστες του κλάδου.

Σε μια χρονιά που το λάδι διανύει μια περίοδο κάμψης, με την τιμή να παραμένει στα «χαμηλά», οι αγρότες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις αιχμής στον ελαιοπαραγωγικό κλάδο, καλούνται να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα για το λάδι, για να ξεφύγει το τόσο ποιοτικό προϊόν από τη σημερινή του κατάσταση.

Ειδικά τη φετινή χρονιά που τα προβλήματα ήταν εντονότερα, καταδείχθηκε η «γύμνια» του μηχανισμού, για τη στήριξη του ελαιοπαραγωγού. Απέναντι στην ανομβρία και την επέλαση του δάκου, οι αγρότες έμειναν απροστάτευτοι, με τη ζημιά να ολοκληρώνεται από τις καιρικές συνθήκες που καταγράφηκαν.

Κύριος στόχος των εκδηλώσεων - πέρα από τα παραπάνω - είναι και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, του Πολιτισμού, της Ποιότητα και της Οικονομίας.

Η πρώτη χρονικά εκδήλωση θα γίνει από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ελαιουργείων στις 15 Οκτωβρίου στις 5.30 μμ στην αίθουσα «Δημοσθένης Γαγάνης» στον 4ο όροφο του Ε.Β.Ε.Χανίων ημερίδα θα έχει θέμα: «Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις για το ελαιόλαδο». Θα συζητηθούν τα θέματα του ελαιουργείου, της ποιότητας, της δακοκτονίας , της οργανοληπτικής αξιολόγησης και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τις επόμενες μέρες επίσης θα γίνουν δύο ακόμη εκδηλώσεις: Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 π.μ. στα Χανιά από το ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και τοπικούς φορείς Εστίασης, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Ορθή χρήση ελαιόλαδου στην εστίαση». Ενώ στις 27 Οκτώβρη στο Ρέθυμνο θα γίνει μία ακόμη ημερίδα με τίτλο «Προώθηση Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη».

Διαβάστε επίσης. . .

Με συμπτώματα δηλητηρίασης βρέθηκε χθες ένας γυπαετός στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Ζωόφιλης...
Ανατροπή στην υπόθεση με το φορτηγό πλοίο σημαίας Συρίας που εδώ και μέρες έχει οδηγηθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου και που...
Την ερχόμενη Άνοιξη αναμένονται τα επίσημα εγκαίνια για το νέο δρομολόγιο της Κρήτης από την Αγία Γαλήνη και τη Γαύδο...