Τρίτη 19 ΙΟΥ 2018 07:24
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  20°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Ηράκλειο: Ο χιονιάς "έθαψε" ζώα και καλλιέργειες - Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Ηράκλειο: Ο χιονιάς "έθαψε" ζώα και καλλιέργειες - Ανυπολόγιστες οι ζημιές

πρόβατο χιόνι

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κρήτη, σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο, μετά την πρόσφατη σφοδρή χιονόπτωση, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Σπασμένα κλαδιά στα λιόδεντρα που θα χρειαστούν αρκετό καιρό για να επανέλθουν, τεράστιες ζημιές στα αμπέλια με υποδομές εκατομμυρίων να καταρρέουν από το βάρος του χιονιού και μία δραματική εικόνα στο ζωϊκό κεφάλαιο που, εκ των πραγμάτων, σε αυτή τη φάση έχει προτεραιότητα στην καταγραφή για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Η πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος, εξαιτίας του κρύου που υπολογίζεται σε … 80%, σε συνδυασμό με το «θολό» τοπίο, γύρω από τα νεογέννητα, όπου κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το μέγεθος της καταστροφής, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα. Αν υπολογίσει κανείς τις ποσότητες των ζωοτροφών που θάφτηκαν κάτω από το χιόνι, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το μέγεθος της ζημιάς. Ζημιά που, κανονικά, θα πρέπει να αποζημιωθεί μέσω ΕΛΓΑ αν και όλοι πιστεύουν ότι θα ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των απεγνωσμένων κτηνοτρόφων στα ορεινά που μίλησαν στο «Ράδιο Κρήτη», μέχρι και σήμερα, ταϊζουν τα ζώα τους, που είναι σταβλισμένα, με αποθέματα τροφών που όμως τελειώνουν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και πώς θα καλύψουν τις ανάγκες των κοπαδιών τους, τις επόμενες ημέρες. Στο φυτικό κεφάλαιο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Χθες, έγινε μία πρώτη εκτίμηση της ζημιάς στις ελαιοκαλλιέργειες παρουσία του διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκου Δασκαλάκη και της προϊσταμένης ΠΣΕΑ και αυτό που προκύπτει είναι ότι από τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ελαιόκαρπου είχε μαζευτεί, η όποια διαδικασία ακολουθηθεί θα είναι μέσω ΠΣΕΑ αφού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνον την παραγωγή.

Είναι δηλαδή μονόδρομος για τους παραγωγούς η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ χωρίς και πάλι να είναι σαφές πώς και πότε οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν τα χρήματά τους. Τώρα, όμως, με το τσουχτερό κρύο ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος και με μία ακόμη πρόκληση. Τους επιτήδειους που βγαίνουν στα χωράφια και κόβουν τα δέντρα για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα! «Οι σπασμένοι κλώνοι δε φτιάχνουν. Είναι δεδομένη η ζημιά. Οι εκτιμητές όμως εάν καθυστερήσουν λίγο ακόμη, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρουν τίποτε για να καταγράψουν, με την εισβολή των επιτηδείων στις περιουσίες μας», έλεγε χαρακτηριστικά στο «Ράδιο Κρήτη» παραγωγός του Ηρακλείου. Αποκαρδιωτική η εικόνα και στα αμπέλια πέριξ του Ηρακλείου, κυρίως στην περιοχή των Αρχανών όπου περιουσίες εκατομμυρίων χάθηκαν σε λίγες ώρες … Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντιχαλαζικά πανιά, κάτω από το βάρος του χιονιού, δεν άντεξαν κι έπεσαν ενώ η παραγωγή κάηκε.

Eλένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης. . .

Ο Μανούσος , ο πρώτος Κρητικός Αστροναύτης , βρίσκεται λίγες μέρες πριν την 1η του εκτόξευση στην στρατόσφαιρα και...
"Κόκκινο πανί" ήταν απόψε στα Χανία η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, για τους...
"Βράζουν" στη Νέα Δημοκρατία μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη από το Ηράκλειο για τους...