Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2018

Image
μάτι
 clock 10:44 | 29/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η τραγωδία στο Μάτι στην Ελλάδα, αλλά και στρατιωτικές επιχειρήσεις και φυσικές καταστροφές σε πολλές γωνιές του πλανήτη, σημάδεψαν το 2018, μια χρονιά με πολλά δυσάρεστα γεγονότα.
Δείτε όλα όσα απασχόλησαν τον διεθνή τύπο το 2018 με χρονολογική σειρά:  

Επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας" της Τουρκίας στο Αφρίν

Στις 20 Ιανουαρίου το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.
Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία, ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.
 
Μακελειό με 17 νεκρούς στη Φλόριντα
 

Στις 14 Φεβρουαρίου νεαρός σκότωσε χρησιμοποιώντας ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου 17 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους μέσα στο λύκειο στο οποίο είχε φοιτήσει και από το οποίο είχε αποβληθεί, στη νοτιοανατολική Φλόριντα.
Δράστης της επίθεσης ήταν ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής του σχολείου Marjory Stoneman Douglas, όπου έγινε η σφαγή.
 
Η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία

Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες ήταν η αιτία που δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης περιπολίας στην δασωμένη περιοχή των Καστανιών Έβρου, έχασε τον προσανατολισμό της και συνελήφθη από τουρκικό περίπολο. Οι δύο συλληφθέντες, ο Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, μετά από μετά από 168 ημέρες κράτησης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, αφέθηκαν στις 14 Αυγούστου ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους και επέστρεψαν τελικά στην Ελλάδα.
 
Η υπόθεση Σκριπάλ
 

Μία περίεργη υπόθεση στις 4 Μαρτίου προκάλεσε σάλο στο παγκόσμιο με πρωταγωνιστή τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκρίπαλ - ο οποίος καταδικάστηκε το 2006 για κατασκοπεία υπέρ των βρετανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ο Σκριπάλ  κατάληξε να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από έκθεσή του σε Novichok, ουσία η οποία όπως επιβεβαίωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του.
Εκτός από τον πρώην κατάσκοπο σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύτηκε και η 33χρονη κόρη του. Οι δυο τους βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι ενός εμπορικού κέντρου στο Σαλισμπουρί της Βρετανίας.
Η υπόθεση πήρε ανεξέλεγκτες διπλωματικές διαστάσεις, με τις ΗΠΑ και δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζουν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.
Τελικά, η Βρετανία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο Ρώσων, του Αλεξάντερ Πετρόφ και του Ρουσλάν Μποσίροφ, οι οποίοι κατηγορούνται για την απόπειρα δολοφονίας, με το Κρεμλίνο να διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση των δύο Ρώσων υπόπτων.
 
Επανεκλογή Πούτιν
 

Στις 19 Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων.
Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι.
 
Επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας

Στις 7 Απριλίου τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντούμα της Συρίας από επίθεση, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι έγινε με χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις. Η Ντούμα ήταν ο τελευταίος θύλακας που έλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην ανατολική Γούτα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών Λευκά Κράνη κατήγγειλε χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, αναρτώντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες που εικόνιζαν ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα και να βγάζουν ακόμη και αφρούς από το στόμα.
Από την πλευρά του το συριακό καθεστώς έκανε λόγο για «κατασκευασμένες» κατηγορίες ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στη Ντούμα της Συρίας, έπειτα από τη  φερόμενη χημική επίθεση, ήταν «τρομακτικές» και αν επιβεβαιώνονταν θα απαιτούσαν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.
 
Πυραυλική επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία

Με κομμένη την ανάσα, η διεθνής κοινότητα, παρακολούθησε τασυντονισμένα "χειρουργικά" κτυπήματα στη Συρία, από τις ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4).
Κύριος στόχος της επίθεσης, πέραν της αποστολής ξεκάθαρου μηνύματος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για να εγκαταλείψει την τακτική των χημικών επιθέσεων, ήταν επίσης και για να αποτραπεί διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ρώσων και Ιρανών.
Η Ρωσία στη συνέχεια απέτυχε να συγκεντρώσει πλειοψηφία έτσι ώστε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το σχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι εννέα ψήφοι που απαιτούνταν για την έγκρισή του.
Οι χώρες της Δύσης χαρακτήρισαν επιβεβλημένη και στοχευμένη την επίθεση με βασικό στόχο να πλήξει εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, ως αντίποινα για τη φερόμενη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά.
 
Ιστορική συνάντηση ηγετών της Νότιας και Βόρειας Κορέας

Στις 27 Απριλίου πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο συναντήθηκαν πριν από την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στη συνέχεια δεσμεύτηκαν για την "πλήρη αποπυρηνικοποίηση" της κορεατικής χερσονήσου στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν και έδωσαν τα χέρια.
 
Αποχώρηση ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
 

Στις 8 Μαΐου ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό  Οίκο, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε πολλάκις σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε «ελαττωματική» και μια «μεγάλη ντροπή».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι από πλευράς των ΗΠΑ θα επιβληθούν αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.
 
Μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
 

Στις 14 Μαΐου οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ παρουσία εκατοντάδων αμερικανών και ισραηλινών αξιωματούχων, με τον Τραμπ να διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ είναι απόλυτα δεσμευμένες στην ειρήνη.
Με την τελετή αυτή υλοποιήθηκε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.
Η τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014 με δεκάδες παλαιστίνιους διαδηλωτές να σκοτώνονται από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών

17 Ιουνίου ήταν η ημερομηνία που έπεσαν οι υπογραφές της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.
Λίγο νωρίτερα,  απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς.
 
Ο εφιάλτης που μετατράπηκε σε θαύμα στην Ταϊλάνδη
 

Η ιστορία των 12 παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν στις 23 Ιουνίου στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, επί 18 ολόκληρες ημέρες, θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Όμως, ήταν μία εφιαλτική πραγματικότητα, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.
Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι, έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.
Τότε στήθηκε μία γιγάντια επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ημέρες και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.
 
Η τραγωδία στο Μάτι

Η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν αδιαμφισβήτητα το γεγονός που σημάδεψε την Ελλάδα το 2018.
Όταν στις 16:41 της 23ης Ιουλίου, μικρές φλόγες ξεπήδησαν σε υπαίθριο χώρο στο Νταού Πεντέλης, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Ακριβώς 145 ημέρες αργότερα, ο 73χρονος Σπύρος Σπυρίδης άφησε την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν για όλο αυτό το διάστημα, φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική στους 100.
 
Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι
 

Στις 14 Αυγούστου ένα τμήμα μήκους 200 μέτρων της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα της Ιταλίας κατέρρευσε, εν μέσω καταιγίδας, παρασέρνοντας τα οχήματα που την διέσχιζαν εκείνη την ώρα, ενώ τεράστια κομμάτια τσιμέντου και μετάλλων έπεσαν από ύψος 50 μέτρων.
Η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοούμενων ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ημέρες, με τον επίσημο τραγικό απολογισμό να φτάνει τους 43 νεκρούς, ανάμεσα τους και παιδιά.
Η οδογέφυρα αποτελούσε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α10 που συνδέει τη Γένοβα με τη Γαλλία, στα δυτικά.
 
Σεισμός 7,5 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι στην Ινδονησία

Στις 28 Σεπτεμβρίου ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών Ρίχτερ και τσουνάμι έπληξαν την πόλη Παλού στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας, αφήνοντας πίσω 1.407 νεκρούς.
Το τσουνάμι με κύματα ύψους έως και δύο μέτρων σάρωσε το τουριστικό θέρετρο της Παλού ισοπεδώνοντας ακόμα και κτίρια.
Η περιοχή επλήγη τις προηγούμενες ημέρες και από άλλον σεισμό μικρότερου μεγάλου, ο οποίος κατέστρεψε σπίτια, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 στην πόλη Ντονγκάλα.
 
Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι
 

Η δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον ειδεχθείς αλλά και σκοτεινές υποθέσεις του 2018.
Το μοναδικό πράγμα που είναι απολύτως σαφές: Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν.
Σχεδόν όλες οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από αμερικανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης βασίζονται σε «ανώνυμες πηγές».
 
Δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Νωρίς το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ο 35χρονος Έλληνας ομογενής στις Βουλιαράτες διαπληκτίστηκε με έναν Αλβανό αστυνομικό για την Ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο χωριό. Αυτή ήταν η αρχή της τραγωδίας. Ο Κατσίφας τότε πήρε ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα ενώ οι Αλβανοί αστυνομικοί απάντησαν με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα. Μετά από ανθρωποκυνηγητό από την αλβανική αστυνομία αλλά και την επίλεκτη μονάδα RENEA εντόπισαν τον 35χρονο ομογενή και τον σκότωσαν, χωρίς να διευκρινίζονται ακόμα οι συνθήκες θανάτου. Σύμφωνα με ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε τη σορό του 35χρονου μόλις για πέντε λεπτά, το θύμα φέρει δύο διαμπερή τραύματα κοντά στην καρδιά. Τις εν λόγω βολές τις δέχτηκε σε όρθια στάση από ισχυρό όπλο και σε κοντινή απόσταση, χωρίς κανένα άλλο σημάδι τραυματισμού στο σώμα του.
 
Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Στις 6 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί ψήφισαν για πρώτη φορά μετά την «αιφνιδιαστική» για πολλούς νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αναδεικνύοντας ένα διαιρεμένο 116ο Κογκρέσο, το οποίο δείχνει ότι τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι ταραχώδη: οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν τον έλεγχό τους επί της Γερουσίας.
 
Το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις πολύμηνες έντονες διαπραγματεύσεις, οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο ογκώδες κείμενο των 585 σελίδων υπήρχαν πρόνοιες για οικονομική διευθέτηση της Βρετανίας με την ΕΕ για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί, για τα δικαιώματα μετά-Brexit των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί πολίτες στην Ευρώπη, καθώς και ένας μηχανισμός για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας.
Η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε μια πολιτική κρίση στη Βρετανία άνευ προηγουμένου, με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δέχεται από παντού πυρά, ενώ κατατέθηκε από το ίδιο της το κόμμα πρόταση μορφής. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα γίνονται προετοιμασίες και από τα δύο μέρη για έξοδο χωρίς συμφωνία.
 
Κλιμάκωση στην Αζοφική θάλασσα
 

Νέα κλιμάκωση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου με αφορμή τη σύλληψη ουκρανικών πολεμικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα από τους Ρώσσους.
Στις ώρες που ακολούθησαν του επεισοδίου υπήρξαν κινήσεις και ανακοινώσεις τόσο από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ενώ μετά από απαίτηση των δύο πλευρών ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, υπέγραψε τελικά στρατιωτικό Νόμο μετά το επεισόδιο μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών πλοίων κοντά στην Κριμαία ενώ ζήτησε να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων.
 
Η «εξέγερση» των Κίτρινων Γιλέκων

 

Σε μια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, χιλιάδες Γάλλοι, φορώντας Κίτρινα Γιλέκα,  βγήκαν στους δρόμους, με τρέποντας το Παρίσι σε ένα θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων, ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.
Τα Κίτρινα Γιλέκα βύθισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση υπό το βάρος των κινητοποιήσεων ανέστειλε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα εξάμηνο.
 
Τσουνάμι αφήνει πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στην Ινδονησία

Στις 22 Δεκεμβρίου το τσουνάμι που έπληξε τις ακτές των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Το τσουνάμι σχηματίστηκε έπειτα από υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
Ο  νεότερος απολογισμός ανέβασε τους νεκρούς σε 429, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 1.485 και συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 154 άνθρωποι.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis