Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ποιοι θησαυροί σώθηκαν και ποιοι αγνοούνται

Image
panagiaparision
 clock 15:40 | 16/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες και ένα κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας «λαβώθηκε»…

Και παρότι ο Γάλλος πρόεδρος αλλά και οι πολίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι πως ο επιβλητικός ναός θα αποκατασταθεί πλήρως, αγωνία επικρατεί ακόμη για ορισμένα από τα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια που φυλάσσονταν μέσα στην εκκλησία.

Τη Δευτέρα το βράδυ, και ενώ η «κυρία» του Παρισιού είχε παραδοθεί στις φλόγες, πυροσβέστες, άνθρωποι της εκκλησίας και αστυνομικοί έδιναν πραγματική μάχη για να σώσουν τα ιερά αυτά κειμήλια.

Ο 855 ετών καθεδρικός ναός φιλοξενούσε μέχρι χτες το βράδυ δεκάδες ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς, μεταξύ των οποίων αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια και μουσικά όργανα.

Εκεί είναι και το «σπίτι» ενός εκκλησιαστικού οργάνου με 8.000 αυλούς, το οποίο ευτυχώς σώθηκε από τις φλόγες.

Και παρότι οι Αρχές έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν ποια από τα εκθέματα σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, υπάρχει και μια αρκετά μακριά λίστα με κειμήλια η τύχη των οποίων αγνοείται.

Διασώθηκαν
 

Το ακάνθινο στεφάνι

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Νοτρ Νταμ είναι το ακάνθινο στεφάνι, το οποίο έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή. Αγοράστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τον Λουδοβίκο Θ’.
 

Πηγή: (AP Photo/Remy de la Mauviniere)

Τη Δευτέρα το βράδυ, η δήμαρχος του Παρισιού επιβεβαίωσε πως σώθηκε.

Το εκκλησιαστικό όργανο
Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε την Τρίτη ότι το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 αυλούς, σώθηκε.
 

Πηγή: (AP Photo/Christophe Ena)

Παρότι κατασκευάστηκε το 1403, έχει αναπαλαιωθεί αρκετές φορές και πιο πρόσφατα το 2013. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αυλούς του είναι πολύ παλιοί και χρονολογούνται στη Μεσαιωνική Εποχή.

Το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ΄
Στον καθεδρικό ναό φυλασσόταν και το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ’-γνωστού και ως Λουδοβίκου του Άγιου. Ο μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα είναι και ο μοναδικός βασιλιάς της Γαλλίας που αγιοποιήθηκε.

Βιτρό
Άθικτο είναι και ένα από τα περίτεχνα βιτρό του καθεδρικού ναού, στη βόρεια πλευρά του, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πηγή: Georgetown University

Ο πλανήτης αγωνιά για την τύχη τους 

«Κάθοδος από τον σταυρό»
Η «κάθοδος από τον σταυρό», το γλυπτό του Νικολά Κουστό, είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά του ναού και είναι τοποθετημένο πάνω από το ιερό. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως επίσης έχει διασωθεί επίσης, όμως δεν ήταν ακόμα δυνατό να διαπιστωθεί αν έχει υποστεί ζημιές.

Τα περίτεχνα βιτρό στο δυτικό και νότιο παράθυρο του ναού
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν έχουν υποστεί ζημιές τα άλλα περίτεχνα βιτρό του ναού, που βρίσκονται σε παράθυρα στη δυτική και νότια πλευρά του ναού.

Το δυτικό παράθυρο είναι μικρότερο από τα υπόλοιπα και κατασκευάστηκε το 1225 το νότιο είναι μεγαλύτερο και χρονολογείται περίπου το 1260.

Τμήμα του τίμιου σταυρού και το ιερό καρφί της σταύρωσης
Μαζί με το ακάνθινο στεφάνι φυλάσσονταν και ένα τμήμα του τιμίου σταυρού, καθώς και το ιερό καρφί της σταύρωσης. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα θρησκευτικά αυτά κειμήλια διασώθηκαν μαζί με το στεφάνι.
(Κεντρική φωτογραφία: AP / Kami; Zihnioglu)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis