Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκία: Πόσες περιφέρειες της έχουν ελληνικό όνομα

Image
ellada-tourkia.jpg
 clock 07:16 | 01/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ελληνική ρίζα των ονομάτων σε 21 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ο χάρτης  που ακολουθεί και πρόσφατα έγινε viral στο ίντερνετ στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα 21 νομοί που η ρίζα του ονόματος τους είναι ελληνική και 36 με τουρκική ενώ οι υπόλοιπες 12 προελεύσεις μοιράζονται 24 νομούς με καμία από αυτές να μην ξεπερνάει τους 3.
Αναλυτικά, η Edirne στα ανατολικά και στα σύνορα με τον Έβρο, έχει τις ρίζες της στην Ανδριανούπολη, ενώ η μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της Istanbul, προέρχεται από την φράση Εις την Πόλιν, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, η Siirt, δεν είναι άλλη από την Βυζαντινή Σύρτη, στις περιοχές με κυρίως κουρδικό πληθυσμό.
Ελληνικά ονόματα κυριαρχούν στο βόρειο τμήμα της Τουρκίας, εκεί που κάποτε βρίσκονταν το Βασίλειο του Πόντου.
Πρόκειται για τους  νομούς Kastamonu (Κασταμονή), Sinop (Σινόπη), Samsun (Σαμσούντα), Giresun (Κερασούντα), Trabzon (Τραπεζούντα), Rize (Ριζούντα).
Ο δημιουργός του χάρτη χρεώνει το όνομα του νομού Izmir στους Ασύριους καθώς φέρεται ότι πριν από την ελληνική της ονομασία (Σμύρνη) προϋπήρχε το Ti-smurna (περίπου το 2.000 π.Χ.).
Ελληνική ρίζα όμως έχουν τα ονόματα των γειτονικών νομών στην Μικρά Ασία όπως Kutahya (Κοτύαιον), Bursa (Προύσα) και Manisa (Μαγνησία).
Τέλος ελληνικά ονόματα συναντάμε και στα νότια παράλια νομών της Τουρκίας με την Antalya (που πήρε το όνομα της από τον βασιλιά του Ελληνιστικού Βασιλείου της Περγάμου, Άτταλο), την Konya (Ικόνιο) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο σε μέγεθος νομό της Τουρκίας και την Isparta (Σπάρτη).

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis