Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδρύονται 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων

Image
ηλικιωμενοι
 clock 17:20 | 21/06/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

«Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει ολιστικά την τρίτη ηλικία και τη δημιουργική ένταξή της στην κοινωνία και να ενισχύσει τη διαγενεακή αλληλεγγύη, διότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολλά να προσφέρουν στους νέους και το αντίστροφο» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών διημερίδας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με θέμα «Κοινωνίες και πόλεις φιλικές προς την τρίτη ηλικία».

Παράλληλα, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε σε μία νέα διοικητική δομή, η οποία ιδρύεται μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ), τα οποία θα ιδρυθούν σε 150 Κέντρα Κοινότητας. «Η δομή αυτή δίνει πληροφορίες και λειτουργεί υποστηρικτικά στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ, ταυτόχρονα, συντονίζει τρεις υφιστάμενες δημοτικές δομές: Τα 62 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), 800 περίπου ΚΑΠΗ και το "Βοήθεια στο Σπίτι" με 3.500 εργαζόμενους. Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζουμε και τα υφιστάμενα ΚΑΠΗ, έναν κορυφαίο θεσμό, ο οποίος, όμως, με την πάροδο του χρόνου έχασε τη δυναμική του και απαξιώθηκε» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού εξήρε τη σημαντική προσφορά του ΕΚΔΔΑ στη δημόσια διοίκηση, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, ώστε η τρίτη ηλικία να παραμείνει ενεργό κύτταρο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Εστίασε, δε, στο επιτυχημένο παράδειγμα της φινλανδικής πόλης Μαριάλα, όπου τόσο η πολεοδομική όσο και η κοινωνική οργάνωση έχουν στο επίκεντρό τους ηλικιωμένους.

«Η ένταξη στην κοινωνία και η δημιουργική απασχόληση δεν σημαίνει επιμήκυνση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας, αλλά ενίσχυση της συμβολής που μπορούν να έχουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία» σχολίασε η κ. Φωτίου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis