Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Η γυναίκα, ο καθρέφτης και το σεξ!

Image
woman-looking-mirror.jpg
 clock 17:17 | 12/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Κάθε πρωί που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, κάθε φορά που ντυνόμαστε ακόμα και λίγο πριν κάνουμε μπάνιο κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.
Η απόκριση που μας δίνει ο καθρέφτης είναι πολύ πιθανό να επιδράσει είτε θετικά είτε αρνητικά στην διάθεση μας.
Η εικόνα που βλέπουμε όμως μέσα από την αντανάκλαση μας δεν είναι δυνατό να αξιολογηθεί με αντικειμενικά κριτήρια και τις περισσότερες φορές καμία σχέση δεν έχει με τα λίγα ή πολλά κιλά ή τα επιμέρους χαρακτηριστικά.
Οι γυναίκες είναι αυτές που εμπλέκονται περισσότερο με την εμφάνισή τους και κάθε μία έχει ξεχωριστή αναπαράσταση του ιδεώδους για εκείνη σώματος. Κάποιες θα ήθελαν να είναι πολύ αδύνατες , άλλες πιο χυμώδεις , άλλες με πιο πλούσιο μπούστο και άλλες με πιο μικρό.
Είναι όμως η εσωτερική σύγκριση του ιδεώδους με το πραγματικό τόσο σημαντική ώστε να επηρεάσει την σεξουαλικότητα μιας γυναίκας;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική καθώς η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα βασικό στοιχείο που πλαισιώνει την εμπειρία της γυναικείας σεξουαλικότητας. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο αν εξετάσει κανείς τις σεξουαλικές του εμπειρίες με μια πιο κριτική ματιά. Αναλογιστείτε, για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που αποφεύγετε την σεξουαλική επαφή ενώ την επιθυμείτε; Μήπως προτιμάτε να κάνετε σεξ με κλειστά τα φώτα; Φοράτε ρούχα που καλύπτουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος σας κατά την διάρκεια της συνεύρεσης; Επιλέγετε συχνά στάσεις που κρύβουν το σώμα σας; Αποσπάται η προσοχή σας από την ερωτική πράξη που εκτυλίσσεται επειδή παρεισφρέουν σκέψεις ότι «δεν είστε αρκετά όμορφη»;
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιες ανησυχίες για την εικόνα του σώματος τους και θα ήθελαν να αλλάξουν κάποια χαρακτηριστικά τους. Ο βαθμός της ανησυχίας αυτής όμως και το κατά πόσο εμποδίζει λειτουργικά το άτομο, κάνει τη διαφορά.
Οι γυναίκες που έχουν θετική εικόνα για το σώμα τους αναφέρουν συχνότερα σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν την σεξουαλική επαφή, να δοκιμάσουν νέες σεξουαλικές συμπεριφορές και να βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις σεξουαλικές εμπειρίες τους. Από την άλλη , οι γυναίκες που έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους σκιαγραφούν με πιο σκούρα χρώματα την σεξουαλική ζωή τους. Όταν η σεξουαλική εμπειρία σταματά να βιώνεται μέσα από τις αισθήσεις και οι σκέψεις παίρνουν τα ηνία, τότε έρχονται τα σεξουαλικά προβλήματα.
Ένα από τα πιο συχνά θέματα για τα οποία τα ζευγάρια αναζητούν βοήθεια είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Το πόσο σεξουαλικά ελκυστική πιστεύει ότι είναι μία γυναίκα και το μέγεθος της ανησυχίας της σχετικά με μέρη του σώματος τα οποία είναι εκτεθειμένα στο ευρύ κοινό, όπως το πρόσωπο και η κατανομή των κιλών, έχει βρεθεί ότι συνδέονται με την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η αυτοαντίληψη σχετικά με την ελκυστικότητα επηρεάζει και τις μεγαλύτερες γυναίκες, στις οποίες έχει βρεθεί πως παρά τις αλλαγές που βιώνουν λόγω της εμμηνόπαυσης, η υποκειμενική ελκυστικότητα είναι πολύ σημαντική στην εμπειρία της σεξουαλικής επιθυμίας. Όταν όμως μια γυναίκα αισθάνεται μη ελκυστική ,«παρακολουθεί» και «αξιολογεί» τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και διακόπτει τις σεξουαλικές αντιδράσεις της (άγχος αυτοπαρατήρησης). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε και να δικαιολογήσει τον σεξουαλικό πόνο που βιώνουν κάποιες γυναίκες λόγω της έλλειψης κολπικής λίπανσης.
Περνώντας από την σεξουαλική επιθυμία στη σεξουαλική διέγερση, διαπιστώνεται πως και εκεί η εικόνα του σώματος έχει κυρίαρχο ρόλο.
Το να αισθάνονται καλά και άνετα με το σώμα τους έχει συχνά εκτιμηθεί από τις γυναίκες ως ένας παράγοντας που διευκολύνει την σεξουαλική διέγερση.
Σε μελέτες που αφορούσαν ενήλικες γυναίκες βρέθηκε πως η ντροπή για το σώμα συνδέεται με μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τον εαυτό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας η οποία με τη σειρά της προέβλεπε χαμηλότερη σεξουαλική διέγερση (άγχος του σεξουαλικού ρόλου). Όσον αφορά την ικανότητα οργασμού , ούτε αυτή μένει ανεπηρέαστη, καθώς το άγχος σχετικά με την ελκυστικότητά, οδηγεί την γυναίκα σε δυσκολία να έρθει σε οργασμό μέσω της μειωμένης σεξουαλικής διέγερσης που προαναφέρθηκε.
Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η εμπειρία του οργασμού αναφέρεται πιο συχνά από γυναίκες που είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους και θεωρούν τον εαυτό τους ελκυστικό.
Παρατηρείται επομένως πως η κακή εικόνα της γυναίκας για το σώμα της, επιδρά αρνητικά σε όλες τις φάσεις του σεξουαλικού της κύκλου.
Αυτό που πρέπει όμως να θυμούνται όλες οι γυναίκες είναι πως ο σύντροφός τους, επιλέγει να είναι μαζί τους. Το να αγαπούν τον εαυτό τους και να φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση δίνει έναν αέρα ανανέωσης και σε εκείνες αλλά και στην σχέση τους. Όμως όταν η ανησυχία για την εμφάνιση επισκιάζει τη σεξουαλική τους έκφραση, αντί να τις φέρει κοντά σε αυτόν που ανησυχούν μήπως χάσουν, τις παίρνει μακριά από την ευχαρίστηση της σεξουαλικής εμπειρίας, η οποία θα μπορούσε χωρίς το άγχος να ήταν εκρηκτική. Γι αυτό τον λόγο, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να κρίνουν τόσο σκληρά τον εαυτό τους και κάποιες φορές, μέσα από τη συζήτηση με το σύντροφό, είναι καλό να βλέπουν την εικόνα τους μέσα από τα δικά του μάτια… και ίσως αυτό που θα δουν να τις εκπλήξει!

Παρόλα αυτά, από την κλινική μας πράξη βλέπουμε πως μια κακή εικόνα του σώματος μπορεί και να κρύβει βαθύτερους φόβους και άγχη της γυναίκας, για την αποδοχή του εαυτού της από τους άλλους, την εγκατάλειψή, την αποτυχία.
Γι αυτό τον λόγο, εάν η δυσφορία που νιώθετε σε σχέση με την εικόνα σας είναι έντονη και διαταράσσει τομείς της ζωής σας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να χτίσετε εκ νέου της αυτοεικόνα σας.

Καλλιόπη Κουρτίδου
Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis