Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

7 συμπεριφορές των γονέων που εμποδίζουν τα παιδιά από το να είναι επιτυχημένα

Image
girl.jpg
 clock 15:07 | 07/02/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Κατά τη διάρκεια της έρευνας ο εμπειρογνώμονας και συγγραφέας των best-seller βιβλίων ψυχολογίας Dr. Tim Elmore ανακάλυψε πολλά και σημαντικά λάθη που κάνουν συχνά οι γονείς, όταν ανατρέφουν τα παιδιά τους, τα οποία μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθησή τους από την μικρή ηλικία και να περιορίσουν τις πιθανότητές τους να έχουν επιτυχημένη καριέρα και προσωπική ζωή.
Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε να διαπράξετε τα ίδια λάθη παραθέτουμε παρακάτω τις περιπτώσεις. Ρίξτε μια ματιά.
1. Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν εμπειρία κινδύνου.
Ζούμε σε ένα κόσμο που μας προειδοποιεί για κίνδυνο σε κάθε στροφή. Η ενασχόλησή μας με το “πρώτα η ασφάλεια” ενισχύει το φόβο να μην πάθουν κάτι τα παιδιά μας έτσι ώστε να κάνουμε ότι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε. Η δουλειά μας είναι αυτή, αλλά δεν τους επιτρέπουμε την υγιή συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ψυχολόγοι στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι αν ένα παιδί δεν παίζει έξω και ποτέ δεν του τύχει να βιώσει μια εκδορά στο γόνατο, έχει συχνά φοβίες ως ενήλικας. Τα παιδιά πρέπει να πέσουν μερικές φορές για να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό. Οι έφηβοι πιθανόν πρέπει να χωρίσουν με το φίλο ή τη φίλη τους για να αποκτήσουν την συναισθηματική ωριμότητα που απαιτούν οι μακροχρόνιες σχέσεις. Εάν οι γονείς αφαιρούν τον κίνδυνο από την ζωή των παιδιών κατά πάσα πιθανότητα αυτά θα εμφανίσουν υψηλή αλαζονεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση στην ανάπτυξή τους.
Embed from Getty Images
2. Η γρήγορη διάσωση.
Η σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων δεν έχει αναπτύξει μερικές δεξιότητες της ζωής που πριν από 30 χρόνια υπήρχαν, επειδή οι ενήλικες ορμούν και αναλαμβάνουν την φροντίδα των προβλημάτων τους. Όταν επεμβαίνουμε πάρα πολύ γρήγορα, στα προβλήματα των παιδιών μας με την “βοήθειά μας” αφαιρούμε την ανάγκη τους να πλοηγηθούν στις δυσκολίες και να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους. Έτσι ανατρέφονται τα παιδιά με βραχυπρόθεσμη επίλυση των προβλημάτων τους και χάνουν σοβαρά το πλεονέκτημα να επιλύουν τα προβλήματά τους χωρίς βοήθεια. Αργά ή γρήγορα, τα παιδιά συνηθίζουν σε κάποιον «διασώστη» τους: “Αν αποτύχω, ξεμείνω ή παραφερθώ ένας ενήλικας θα εξομαλύνει τα πράγματα και θα αφαιρέσει τυχόν συνέπειες για την ανάρμοστη συμπεριφορά μου”. Όταν αυτά γίνουν πραγματικότητα απενεργοποιούν τα παιδιά μας από το να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.
3. Παραληρούμε πολύ εύκολα.
Το κίνημα της αυτοεκτίμησης ρίζωσε στα σχολικά συστήματά μας στη δεκαετία του 1980. Παρακολουθώντας ένα παιχνίδι μικρού πρωταθλήματος μπέιζμπολ θα δείτε ότι ο καθένας είναι νικητής. Αυτή η νοοτροπία “ο καθένας παίρνει ένα τρόπαιο” μπορεί να κάνει τα παιδιά μας να αισθάνονται ιδιαίτερα, αλλά τώρα η έρευνα δείχνει ότι αυτή, η μέθοδος έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τα παιδιά παρατηρούν ότι τελικά η μαμά και ο μπαμπάς είναι οι μόνοι που πίστευαν ότι είναι καταπληκτικά, όταν κανένας άλλος δεν το λέει, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αντικειμενικότητα των γονιών τους. Αισθάνονται καλά αυτή τη στιγμή αλλά δεν είναι συνδεδεμένα με την πραγματικότητα. Όταν λέμε πολλά, πολύ εύκολα και αγνοούμε την κακή συμπεριφορά, τα παιδιά τελικά θα μάθουν στην εξαπάτηση, στην υπερβολή, στην οκνηρία και να αποφεύγουν την δύσκολη πραγματικότητα. Δεν έχουν ρυθμιστεί για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Embed from Getty Images
4.Αφήνουμε την ενοχή να μας οδηγεί.
Δεν πρέπει συνέχεια κάθε επιθυμία τους να την ικανοποιούμε. Μπορεί τα παιδιά να απογοητευτούν, αλλά αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στη συνέχεια. Έτσι θα πρέπει να λέμε “όχι” ή “όχι τώρα” και να τους αφήνουμε να αγωνιστούν γι’ αυτό που έχει πραγματικά αξία και είναι αναγκαίο. Ως γονείς έχουμε την τάση να τους δώσουμε αυτό που θέλουν και να τους ανταμείβουμε. Ειδικά στα αδέλφια, αισθανόμαστε ότι είναι άδικο να επαινέσουμε και να επιβραβεύσουμε το ένα και όχι το άλλο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και χάνουμε την ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας ότι η επιτυχία εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες και καλές πράξεις. Να είμαστε προσεχτικοί για να μην τους διδάξουμε ότι μια καλή πράξη ανταμείβεται από μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Αν η σχέση σας βασίζεται σε υλικές ανταμοιβές, τα παιδιά δεν θα βιώσουν τα εσωτερικά κίνητρα και την άνευ όρων αγάπη.
5. Δεν μοιραζόμαστε τα λάθη του παρελθόντος.
Οι υγιείς έφηβοι θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και θα πρέπει να δοκιμάζουν τα πράγματα από μόνοι τους. Εμείς ως ενήλικες πρέπει να τους αφήσουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε να περιηγηθούν σε αυτά τα νερά. Μοιραστείτε μαζί τους τα σχετικά λάθη που κάνατε όταν ήσασταν στην ηλικία τους με ένα τρόπο που να τους βοηθά να μάθουν να κάνουν καλές επιλογές (αποφύγετε αρνητικά “διδάγματα” που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα παράνομα ναρκωτικά κ.λ.π.). Επίσης, τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τα λάθη και τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Μοιραστείτε το πως αισθανθήκατε όταν αντιμετωπίσατε μια παρόμοια εμπειρία, τι οδήγησε τις ενέργειές σας, ποια τα προκύπτοντα διδάγματα. Επειδή δεν είμαστε η μοναδική επίδραση στα παιδιά μας, πρέπει να είμαστε η καλύτερη επιρροή.
6. Μπερδεύουμε τη νοημοσύνη, το χάρισμα και την επιρροή με την ωριμότητα.
Η ευφυΐα χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης της ωριμότητας του παιδιού και σαν αποτέλεσμα οι γονείς καταλαβαίνουν πότε ένα έξυπνο παιδί είναι έτοιμο για τον κόσμο. Αυτό δεν είναι ενδεικτικό. Μερικοί επαγγελματίες αθλητές και στάρλετ του Χόλιγουντ για παράδειγμα, έχουν ασύλληπτο ταλέντο αλλά εξακολουθούν να πέφτουν σε ένα δημόσιο σκάνδαλο. Δεν υπάρχει μαγική “ηλικία της ευθύνης” ή ένας αποδεδειγμένος οδηγός ως προς το πότε σε ένα παιδί θα πρέπει να δοθούν ιδιαίτερες ελευθερίες, αλλά ένας καλός κανόνας είναι να παρατηρήσουμε τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας με τα δικά μας. Αν παρατηρήσετε ότι είναι περισσότερο ώριμα από ότι το παιδί σας, ίσως να καθυστερείτε η ανεξαρτησία του παιδιού σας.
7. Δεν εφαρμόζουμε αυτά που κηρύττουμε.
Ως γονείς είναι ευθύνη μας να διαμορφώσουμε τη ζωή που θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Να τα βοηθήσουμε να ζήσουν μια ζωή κατά την οποία να είναι αξιόπιστα και υπεύθυνα για τα λόγια και τις πράξεις τους. Καθώς είμαστε οι αρχηγοί των σπιτιών μας, μπορούμε να αρχίσουμε μόνο μιλώντας ειλικρινά και όχι με ψέματα τα οποία σιγά-σιγά θα διαβρώσουν το χαρακτήρα τους. Παρακολουθήστε τον εαυτόν σας στις μικρές ηθικές επιλογές που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, γιατί τα παιδιά σας θα σας παρατηρήσουν πάρα πολύ. Δείξτε στα παιδιά σας τι σημαίνει να δίνετε ανιδιοτελώς και με χαρά μέσα από τον εθελοντισμό για ένα έργο παροχής υπηρεσιών ή με μια ομάδα της κοινότητας. Αφήστε τους ανθρώπους και τους τόπους καλύτερα από ότι τους βρίσκετε και τα παιδιά σας θα το λάβουν υπόψη και θα κάνουν το ίδιο.

πηγή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis