Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Θα μείνετε άφωνοι: Μία ιδιότητα της κοτόσουπας που δεν φαντάζεστε…

Image
chicken_soup.jpg
 clock 17:55 | 02/02/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Ίσως σε κάποιους φανεί παράξενο να βράζουν κόκαλα ζώων και να πίνουν το ζωμό τους, αλλά αυτό κάνουμε όλοι από μικρά παιδιά τρώγοντας κοτόσουπα.
Γιατί νομίζετε ότι η κοτόσουπα είναι ευεργετική για την υγεία μας και η μητέρα μας ή ο γιατρός μας μάς τη σύστηνε από μικρή ηλικία, όταν ήμασταν κρυωμένοι; Επειδή απλώς είναι ζεστή; Όχι.
Διότι με το βράσιμο απελευθερώνονται από τα κόκαλα του κοτόπουλου κάποια θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετική δράση για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθάνε, όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη.
Επομένως η κοτόσουπα είναι ένα είδος ζωμού κοκάλων, με τη διαφορά ότι τα κόκαλα σε ένα κοτόπουλο που βράζουμε είναι πιο λίγα από ότι θα ήταν αν κάναμε κανονικό ζωμό κοκάλων, και, επίσης, στην κοτόσουπα βάζουμε και τρώμε και το κρέας του κοτόπουλου, ενώ στο ζωμό βάζουμε μόνο κόκαλα κοτόπουλου ή κάποιου άλλου ζώου. Μάλιστα στον ζωμό κοτόπουλου, εκτός από κόκαλα, μπορούν να προστεθούν και φτερά ή πόδια κοτόπουλου.
Η κοτόσουπα ήταν και είναι ένα παγκόσμιο ελιξίριο υγείας.
Για πολλές γενεές οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει γιατροσόφια για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες και να έχουν καλή υγεία.
Ένα τέτοιο γιατροσόφι είναι και η κοτόσουπα.
Η κοτόσουπα ήταν πιο δημοφιλής ως φάρμακο για το κρυολόγημα.
Μέχρι πρόσφατα όμως δεν υπήρχε κάποια επιστημονική απόδειξη ότι η κοτόσουπα έχει αυτή τη δράση που της αποδιδόταν.
Ερευνητές στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που υπάρχει μέσα στην κοτόσουπα και την κάνει τόσο ευεργετική για τα κρυολογήματα και τη γρίπη.
Έτσι διεξήγαγαν μια μελέτη και βρήκαν ότι τα αμινοξέα που παράγονται, όταν μαγειρεύεται το κοτόπουλο, μειώνουν τη φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα και βελτιώνουν την πέψη.
Η έρευνα επίσης έδειξε ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θεραπεύσει ασθένειες, όπως αλλεργίες, άσθμα και αρθρίτιδα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Stephen Rennard, γιατρός, ανέφερε: «Αν και δεν είναι ένα φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα, η απόδειξη είναι ότι η κοτόσουπα όντως παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα. Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι διαλύει τη συμφόρηση και διευκολύνει τη ροή των ρινικών εκκρίσεων. Εμποδίζει επίσης τη φλεγμονώδη ανταπόκριση που προκαλεί πονόλαιμο».
Το κοτόπουλο περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κυστεΐνη, το οποίο αραιώνει τη βλέννα στους πνεύμονες, καθιστώντας ευκολότερο τον βήχα.
Επίσης το γεγονός ότι στην κοτόσουπα συνήθως προστίθενται κρεμμύδια (πηγή κουερσετίνης, ενός βιοφλαβονοειδούς) και καρότα (πηγή βήτα καροτίνης που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α), δίνει μια επιπλέον εξήγηση της ευεργετικής δράσης της στο κρυολόγημα.
Η σπιτική κοτόσουπα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα μέταλλα, τα οποία είναι πολύ εύκολα αφομοιώσιμα για το σώμα. Περιέχει επίσης ζελατίνη, που προάγει υγιή χόνδρο και μπορεί να καταπολεμήσει την εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων.
Η ζελατίνη υποστηρίζει τον συνδετικό ιστό του σώματός σας και βοηθά επίσης τα νύχια και τα μαλλιά σας να αναπτυχθούν.
Η κοτόσουπα βοηθά στην πέψη.
Η δυτική δίαιτα δημιουργεί προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα, και ιδιαίτερα στο έντερο. Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το έκζεμα, η ακμή και η ψωρίαση σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.
Έτσι ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα από τη ρίζα τους είναι η κοτόσουπα.
Η κοτόσουπα, και ιδιαίτερα ο ζωμός από τα κόκαλα του κοτόπουλου, βοηθά στη θεραπεία πολλών χρόνιων εντερικών ασθενειών, όπως η κολίτιδα, η νόσος του Crohn, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και το σύνδρομο διαπερατότητας εντέρου. Η κοτόσουπα και ο ζωμός από κόκαλα του κοτόπουλου προστατεύουν το σώμα από γαστρεντερικές ασθένειες, καθώς η ζελατίνη στον ζωμό εξουδετερώνει τις εντερικές τοξίνες και τα δηλητήρια βοηθώντας στην απαλλαγή από τη διάρροια.

Τα υλικά που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε κοτόσουπα είναι τα παρακάτω:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (κατά προτίμηση βιολογικής εκτροφής)
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • σέλινο
  • καρότα
  • κρεμμύδι
  • φρέσκο σκόρδο (5-10 σκελίδες)

Τρόπος μαγειρέματος:
1. Βάλτε το κοτόπουλο στο τσουκάλι. Αν θέλετε να φτιάξετε ζωμό κοκάλων κοτόπουλου, ψήστε το κοτόπουλο, ως συνήθως, και αφαιρέστε όλο το κρέας του για να το καταναλώσει η οικογένειά σας. Στη συνέχεια βάλτε το υπολειπόμενο μέρος του κοτόπουλου (κόκαλα και δέρμα) στην κατσαρόλα.
2. Προσθέστε καρότα, σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο στην κατσαρόλα και ρίξτε νερό.
3. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο στο νερό. (Το μηλόξιδο βοηθά να εξαχθούν πιο εύκολα τα μέταλλα από τα κόκαλα του κοτόπουλου).
4. Καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το για λίγες ώρες. (Αν θέλετε να κάνετε ζωμό κοκάλων, και όχι απλώς κοτόσουπα, τότε θα πρέπει να μαγειρέψετε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία για 12-24 ώρες).

Η κοτόσουπα είναι ευεργετική, διότι εκτός των άλλων περιέχει κολλαγόνο και ζελατίνη. Βέβαια η παρασκευή ζωμού κοκάλων του κοτόπουλου απελευθερώνει περισσότερο κολλαγόνο, ζελατίνη και μέταλλα, και επομένως έχει μεγαλύτερη θεραπευτική δράση από ότι απλώς η κοτόσουπα.
Βέβαια στην κοτόσουπα τρώτε και το κρέας του κοτόπουλου, ενώ στον ζωμό καταναλώνετε μόνο το εκχύλισμα που εκλύεται στο νερό από τα οστά του ζώου.

Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners

healthynews.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis