Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη αμφισβητεί τη γνησιότητα της Ιεράς Σινδόνης

Image
ιερά σινδόνη
 clock 15:52 | 19/07/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια νέα εγκληματολογική μελέτη υψηλής τεχνολογίας επί των ροών του αίματος στην Ιερά Σινδόνη, ή αλλιώς γνωστή ως Σινδόνη του Τορίνο, το μυστηριώδες ύφασμα που εδώ και χρόνια εικάζεται ότι με αυτό τύλιξαν το νεκρό σώμα του Ιησού Χρηστού για να το θάψουν, δεν είναι τελικά τίποτα περισσότερο από μια μεσαιωνική πλάνη.
Το ύφασμα φυλάσσεται σε ειδικό τέμπλο στον καθεδρικό ναό του Τορίνο και εκτίθεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προς το παρόν δεν έχει λάβει επίσημη θέση για το ζήτημα της αυθεντικότητας του υφάσματος, το οποίο φέρει και μια εικόνα, σαν το αρνητικό του φωτογραφικού φιλμ, ενός άνδρα με πληγές από σταύρωση.
Το ύφασμα απεικονίζει την εμπρόσθια και οπίσθια πλευρά ενός γενειοφόρου άνδρα, που έχει τα χέρια του σταυρωμένα στο στήθος.  Επίσης υπάρχουν σημάδια από ροές αίματος από πληγές στους καρπούς, τα πόδια και τα πλευρά.
Κατά καιρούς διάφοροι έχουν αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του υφάσματος και πιστεύουν πως η Ιερά Σινδόνη είναι μια αριστοτεχνική, μεσαιωνική πλαστογραφία, καθώς μια σειρά δοκιμών χρονολογικού χαρακτήρα με τη χρήση άνθρακα, που έλαβαν χώρα το 1988, υπολόγισαν πως το ύφασμα δημιουργήθηκε μεταξύ του 1.260 και του 1.390 μ.Χ.
Η νεότερη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Forensic Sciences, έκανε λεπτομερή ανάλυση των μοτίβων των κηλίδων αίματος που έχουν προκύψει από το αριστερό χέρι, του μπράτσα, μια πληγή από το σημείο όπου σύμφωνα με την Βίβλο προκλήθηκε από τη λόγχη και τις κηλίδες αίματος κοντά στην περιοχή της μέσης.
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας όργανα, όπως ο βαλλιστικός γωνιακός ανιχνευτής, απέδειξαν ότι η κατεύθυνση και η συμπεριφορά των ροών του αίματος δεν ταιριάζουν με εκείνες που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του υφάσματος.
«Αν υποθέσουμε πως οι κόκκινες κηλίδες στο ύφασμα είναι πράγματι αίμα από τα τραύματα της σταύρωσης, τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας αποδεικνύουν πως τα ρέοντα σχήματα από τις διαφορετικές περιοχές του σώματος δεν έχουν λογική συνέπεια», κατέληξε η επιστημονική έρευνα.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis