Τετάρτη 20 ΜΑΡ 2019 15:21
 • Ηρακλειο
  18°C
 • Χανια
  17°C
 • Ρεθυμνο
  17°C
 • Λασιθι
  17°C
Ekriti.gr Logo

Χτίζοντας το σπίτι με τούβλα φτιαγμένα από... ούρα

Χτίζοντας το σπίτι με τούβλα φτιαγμένα από... ούρα

d7e884e992c6aef49d7ea68996e3cde6.jpg

Με το συνδυασμό άμμου, βακτηρίων και ούρων, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν δημιούργησαν τούβλα τα οποία, μάλιστα, στερεοποιούνται χωρίς ψήσιμο, απλά σε θερμοκρασία δωματίου.

«Είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία με αυτή της δημιουργίας κοραλιών στον ωκεανό» δήλωσε ο Ντίλον Ράνταλ, επιτηρητής του πρότζεκτ, στο BBC.

Οι φοιτητές συνέλεξαν τα ούρα και, αφού πρώτα δημιούργησαν στέρεο λίπασμα, χρησιμοποίησαν το υπολειπόμενο υγρό ως στερεοποιητικό υλικό για την κατασκευή των γκρι βιο-τούβλων, μέσω της διαδικασίας της μικροβιακής καθίζησης. 

Το σχήμα των τούβλων αλλά και η ανθεκτικότητά τους μεταβάλλονται ανάλογα τις απαιτήσεις των «πελατών».

«Όταν πρωτοξεκινήσαμε τη διαδικασία πέρυσι, είχαμε καταφέρει το ποσοστό συμπίεσης να αγγίζει το 40% σε σχέση με τα τούβλα ασβεστόλιθου. Λίγους μήνες μετά καταφέραμε να διπλασιάσουμε την ανθεκτικότητα, με τη χρήση βακτηρίων που ‘τσιμεντοποίησαν’ τα υλικά, χωρίς θερμότητα» τόνισε ο Ράνταλ.

«Μπορεί η διαδικασία μας να είναι πιο ‘μυρωδάτη’, όμως αποφεύγουμε το ψήσιμο των τούβλων κάτι που παράγει διοξείδιο του άνθρακα, προστατεύοντας το περιβάλλον».
 

Διαβάστε επίσης. . .

Το βραβείο Abel των Μαθηματικών δόθηκε για πρώτη φορά σήμερα σε μια γυναίκα, στην Αμερικανίδα Karen Uhlenbeck, ειδική στις...
Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο τις πρώτες άμεσες ενδείξεις πως οι άνθρωποι, όπως και άλλα ζώα...
Παρόλο που από νομική άποψη ένας άνθρωπος θεωρείται ενήλικος μετά τα 18 του, από βιολογική άποψη η εφηβεία συνεχίζεται για...