Με το συνδυασμό άμμου, βακτηρίων και ούρων, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν δημιούργησαν τούβλα τα οποία, μάλιστα, στερεοποιούνται χωρίς ψήσιμο, απλά σε θερμοκρασία δωματίου.
«Είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία με αυτή της δημιουργίας κοραλιών στον ωκεανό» δήλωσε ο Ντίλον Ράνταλ, επιτηρητής του πρότζεκτ, στο BBC.
Οι φοιτητές συνέλεξαν τα ούρα και, αφού πρώτα δημιούργησαν στέρεο λίπασμα, χρησιμοποίησαν το υπολειπόμενο υγρό ως στερεοποιητικό υλικό για την κατασκευή των γκρι βιο-τούβλων, μέσω της διαδικασίας της μικροβιακής καθίζησης.
Το σχήμα των τούβλων αλλά και η ανθεκτικότητά τους μεταβάλλονται ανάλογα τις απαιτήσεις των «πελατών».
«Όταν πρωτοξεκινήσαμε τη διαδικασία πέρυσι, είχαμε καταφέρει το ποσοστό συμπίεσης να αγγίζει το 40% σε σχέση με τα τούβλα ασβεστόλιθου. Λίγους μήνες μετά καταφέραμε να διπλασιάσουμε την ανθεκτικότητα, με τη χρήση βακτηρίων που ‘τσιμεντοποίησαν’ τα υλικά, χωρίς θερμότητα» τόνισε ο Ράνταλ.
«Μπορεί η διαδικασία μας να είναι πιο ‘μυρωδάτη’, όμως αποφεύγουμε το ψήσιμο των τούβλων κάτι που παράγει διοξείδιο του άνθρακα, προστατεύοντας το περιβάλλον».