Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούμενο η περιβαλλοντική αδειοδότηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Image
υδρογονάνθρακες
 clock 16:25 | 04/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Αδιαφανείς και ευνοιοκρατικές διαδικασίες έγκρισης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων κατήγγειλε για μία ακόμη φορά το WWF Ελλάς κατά την παρουσίαση της 14ης ετήσιας έκθεσης του «Η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα». Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς το WWF Ελλάς τρέχει σχετική καμπάνια, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές και άλλες εξελίξεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Αφού αναφέρθηκε το ζήτημα του μείγματος της ενεργειακής πολιτικής, η περιβαλλοντική οργάνωση επικέντρωσε την κριτική, βάσει της έκθεσης, στην έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τις έρευνες και έθεσε ζήτημα ασυμβατότητας των αποφάσεων και των ρυθμίσεων με την κοινοτική νομοθεσία. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι δεν προαναγγέλθηκε καμία σχετική προσφυγή ούτε στα εθνικά ούτε στα ευρωπαϊκά όργανα ή δικαστήρια.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά στελέχη του, «η χρονιά χαρακτηρίζεται από το ευνοιοκρατικό, ελαστικό και αδιαφανές αδειοδοτικό πλαίσιο για τις σεισμικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) που θέτει σε άμεσο κίνδυνο το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της χώρας, λειτουργώντας εις βάρος της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Ειδικότερα, μείζον ζήτημα αποτελεί η εξαίρεση από την υποχρέωση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές παραχώρησης κατά την πρώτη φάση εργασιών σεισμικής έρευνας. Μάλιστα, το γεγονός ότι η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων επηρεάζει άμεσα πάνω από 100 προστατευόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα αποτελεί προφανή υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της φύσης. Μόνο ειρωνεία (sic) στην όλη διαδικασία αποτελεί η κήρυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε προστατευόμενη περιοχή, με την ταυτόχρονη μονογραφή συμφωνίας για εξόρυξη πετρελαίου στην ίδια περιοχή».

Σχετικά με το θέμα, η Greenagenda ρώτησε το WWF Ελλάς αν η πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, που πρώτη αποκάλυψε η Greenagenda, για νέο καθεστώς προστασίας για τα γεωπάρκα και προδιαγραφές των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αντίδραση των στελεχών του WWF ήταν από αόριστη και επιφυλακτική έως αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τον κ. Χασιώτη, η πρωτοβουλία είναι εις γνώση του και την παρακολουθούν, τη θεωρούν καλή και σωστή, αλλά θεωρούν ότι είναι περιορισμένη και πρώιμη για κρίση. «Άλλωστε δεν ξέρω αν συμπίπτουν πολλά γεωπάρκα με τις περιοχές ερευνών για τους υδρογονάνθρακες», σημείωσε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το θέμα της καθιέρωσης προδιαγραφών για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε γεωλογικά σημαντικές περιοχές.

Αναλυτικότερα, υπό τον τίτλο «Σεισμική έρευνα για πετρέλαιο χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση», το WWF στην έκθεσή του τονίζει ότι «το μείζον ζήτημα της εξαίρεσης από την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) κατά την πρώτη φάση εργασιών πετρελαίου στις περιοχές παραχώρησης για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δηλαδή στη φάση των σεισμικών ερευνών, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς έτσι εξαιρούνται από τη σημαντική διαδικασία της a priori περιβαλλοντικής εκτίμησης δραστηριότητες και εργασίες που επιφυλάσσουν σημαντικές επιπτώσεις σε προστατευόμενα οικοσυστήματα και είδη χλωρίδας και πανίδας».

Greenagenda.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis