Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ

Image
kentro-ygeias16107.jpg
 clock 17:09 | 20/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Τις «αρρυθμίες» σε 50 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου ανά τη χώρα καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σχετική έρευνά της. 
Διαπιστώνει «απόλυτη εγκατάλειψη», ακόμα και σε περιοχές-χειμερινά τουριστικά θέρετρα με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά την εορταστική περίοδο.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «βαπτίζουν οικογενειακό γιατρό τους λειψούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας». Μιλά και για «ολόκληρο δήμο 5.000 κατοίκων με έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται εκεί ένα πρωινό την εβδομάδα», για «τραγικές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, πληρώματα ασθενοφόρων και λοιπού προσωπικού», για εργαστήρια που δεν λειτουργούν, για «δάπεδα στρωμένα με κατεστραμμένο αμίαντο», για «ταβάνια που στάζουν νερά στις βροχές», για επιθέσεις στο προσωπικό και για Κέντρα Υγείας μέσα στο χιόνι χωρίς θέρμανση, χωρίς ιματισμό και υγειονομικό υλικό, ενώ σημειώνει ότι «σε κανένα Κέντρο Υγείας δεν καλύπτονται οι βάρδιες με ασθενοφόρο», με αποτέλεσμα να «χάνονται τζάμπα ανθρώπινες ζωές».
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό, αφήνουν τα Κέντρα Υγείας, που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές, να μαραζώνουν» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που κατηγοριοποίησε τις διαπιστώσεις της ως εξής:
«ΤΟΜΥ:
Με βάση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100, εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία).
Οικογενειακοί Ιατροί:
Από τους 4.024 οικογενειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (1.195 στα ΤΟΜΥ και 2.829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ). Για το φαίνεσθε έχουν βαπτίσει τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας σε Οικογενειακούς Ιατρούς.
Οι ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων που εξυπηρετούν δήμους των 5.000 κατοίκων, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, καθ’ ότι τις άλλες ημέρες καλύπτουν τα Κέντρα Υγείας ή τοπικά Νοσοκομεία, ονομάστηκαν οικογενειακοί ιατροί με πληθυσμό αναφοράς όλους τους κατοίκους του δήμου και εξυπηρετούν μόνο μια ή δύο φορές την εβδομάδα, για να κερδίσει επικοινωνιακά το στοίχημα η κυβέρνηση. Τις άλλες ημέρες της εβδομάδας οι εν λόγω ιατροί βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τον πληθυσμό αναφοράς τους.
Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύονται με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από Μονάδα σε άλλη Υγειονομική Μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία).
Στα Κέντρα Υγείας σήμερα υπηρετούν 950 ειδικευμένοι ιατροί και 2.000 αγροτικοί σε 7.500 οργανικές θέσεις. Υπηρετούν μόνο 3.300 υπάλληλοι στις 10.000 οργανικές θέσεις.
Πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα (μονά-ζυγά). Κέντρα Υγείας σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που συχνά αποκλείονται από την κακοκαιρία δεν διαθέτουν πληρώματα ασθενοφόρων και καθίσταται αδύνατη η έγκαιρη διακομιδή επειγόντων περιστατικών.
Τουριστικά χειμερινά θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα είναι υγειονομικά ακάλυπτα, καθότι τα τοπικά Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι σε θέση να κάνουν γενική αίματος ή ακτινογραφία! Ακόμα και για ένα απλό κάταγμα, γίνεται διακομιδή σε Νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ειδικευμένους ιατρούς σε βασικές ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους, ακτινολόγους κ.α.).
Ειδικά τώρα τις εορτές των Χριστουγέννων, που η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους κάλυψης των Κέντρων Υγείας με ασθενοφόρα, γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
Προσέρχονται έκτακτα περιστατικά και είναι κλειστά. Χάνονται ζωές έξω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες (Καμένα Βούρλα, Μαργαρίτη Θεσπρωτίας κλπ) ή όπως στην Κάλυμνο από έλλειψη ασθενοφόρου.
Δεν υπάρχει καμία συντήρηση στα Κέντρα Υγείας. Πολλά δάπεδα Κέντρων Υγείας (Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας κ.α.) είναι στρωμένα από καταστρεμμένο αμίαντο. Παρότι υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου σε συναδέλφους, δεν διαθέτουν κονδύλια για την απομάκρυνση του αμιάντου. Μπάζουν νερά οι οροφές. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη. Ξέφραγα αμπέλια. Συχνά οι γιατροί, νοσηλευτές τρώνε άγριο ξύλο.
Κέντρα Υγείας δεν έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του ιματισμού. Δεν διαθέτουν υλικά.
Το χιόνι πέφτει και δεν έχουν πετρέλαιο θέρμανσης. Απαράδεκτες καταστάσεις.
Καμία διοικητική υποστήριξη. Μεγάλες καθυστερήσεις στη χορήγηση των νυκτερινών και αργιών, αν και ψίχουλα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis