Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Προβλήματα στην εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων

Image
photo65-800x506.jpg
 clock 06:20 | 12/02/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα προβλήματα με την εφαρμογή της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γεωπόνων ανά την Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν υπάρχει πρόβλημα στη βάση δεδομένων. Ακόμη πελάτες, οι οποίοι επιθυμούν να προμηθευτούν γεωργικά φάρμακα, δεν έχουν το σχετικό πιστοποιητικό (ΟΧΓΦ). Επίσης υπάρχει προβληματισμός και ερωτηματικά σχετικά με το εάν η συνταγογράφηση θεωρείται παροχή υπηρεσιών και αν θα πρέπει να συνοδεύεται με την έκδοση του σχετικού παραστατικού.

Συγκεκριμένα οι γεωπόνοι αναφέρουν τα εξής:

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θεσμοθετήσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων από τις 18/9/2017. Η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην οποία έχουν πιστοποιηθεί με τα στοιχεία τους όλοι οι συνταγογράφοι (υπεύθυνοι επιστήμονες καταστημάτων αλλά και λοιποί γεωπόνοι και τεχνολόγοι γεωπονίας).

Από την εμπειρία που έχει σωρευθεί μέχρι τώρα από την εφαρμογή της συνταγογράφησης έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις-παρατηρήσεις, τις οποίες θέτουμε υπόψιν τόσο του ΥπΑΑΤ όσο και των λοιπών γεωτεχνικών φορέων: 

1. Η βάση δεδομένων δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και πρέπει το ΥπΑΑΤ να κάνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό πρόβλημα που παρουσιάζει είναι ότι ο χρήστης αποσυνδέεται από το σύστημα αν παραμείνει αδρανής για 2-3 λεπτά, με αποτέλεσμα να χάνεται ό,τι έχει καταχωρηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. 

2. Δεν λειτουργεί ικανοποιητικά η αναζήτηση πελατών, με αποτέλεσμα όταν οι καταχωρημένοι πελάτες του καταστήματος είναι πάρα πολλοί ο χρήστης να πρέπει να τους αναζητήσει χειροκίνητα μέσα από μία πολύ μεγάλη λίστα. Η εύρεση πελάτη θα πρέπει να γίνεται όπως και στην ηλεκτρονική καταγραφή των Φ.Π.Π. γιατί με τον υπάρχοντα τρόπο είναι πολύ αργή. 

3. Υπάρχουν Φ.Π.Π. τα οποία ενώ έχουν έγκριση δεν υπάρχουν στις λίστες της συνταγογράφησης. Για παράδειγμα το Kocide opti ενώ έχει έγκριση δεν υπάρχει στις λίστες για τομάτα θερμοκηπίου 

4. Ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να καταχωρήσει πρώτα την δραστική ουσία και μετά το σκεύασμα. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό αφού οι δραστικές ουσίες είναι πάρα πολλές και ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να ανατρέχει συχνά σε βάσεις δεδομένων προκειμένου να επιλέξει την σωστή δραστική ουσία. Το πρόβλημα μπορεί να απλοποιηθεί κατά πολύ εάν η σχέση δραστικής-σκευάσματος είναι αμφίδρομη και όταν ο χρήστης συμπληρώνει ένα από τα δύο το άλλο να ενημερώνεται αυτόματα. 

5. Να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται συνεχώς καταχώριση των ίδιων πληροφοριών στα διάφορα πεδία. 

6. Υπάρχει προβληματισμός και ερωτηματικά σχετικά με το εάν η συνταγογράφηση θεωρείται παροχή υπηρεσιών και αν θα πρέπει να συνοδεύεται με την έκδοση του σχετικού παραστατικού (Α.Π.Υ.) Στη νομοθεσία του ΥΠΑΑΤ δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό και υπάρχει εύλογη ανησυχία των συναδέλφων μήπως εκ των υστέρων βρεθούν υπόλογοι για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. 

7. Τέλος υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προμηθευτούν γεωργικά φάρμακα αλλά δεν έχουν πιστοποιητικό ΟΧΓΦ. Πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση τόσο των καταστημάτων όσο και των αγροτών για την διαδικασία που προβλέπεται στην περίπτωση αυτή. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αγρότες αλλά και από τους γεωπόνους-υπεύθυνους των καταστημάτων ότι σε περίπτωση που ο αγοραστής του γεωργικού φαρμάκου είναι διαφορετικός από τον χρήστη, τότε σύμφωνα με το νόμο ο χρήστης έχει την πλήρη ευθύνη για την χρήση του γεωργικού φαρμάκου και επωμίζεται όλες τις νόμιμες συνέπειες.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis