Τρίτη 19 ΙΟΥ 2018 07:24
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  20°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Ο ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο – Ετοιμότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις (Βίντεο)

Ο ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο – Ετοιμότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις (Βίντεο)

πολεμικη αεροπορια f-16.jpg

Την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, στα οποία καταγράφονται οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις, οι εμπλοκές αλλά και οι περιπτώσεις υπέρπτησης τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο ή ακόμα και από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες.

Η Άγκυρα, αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα προβάλλοντας της παράλογες και ανιστόρητες απαιτήσεις της, ενώ οι προκλήσεις της επί της Κυπριακής ΑΟΖ δημιουργούν νέα δεδομένα, καθώς την ώρα που ο Σουλτάνος προκαλεί στο Αιγαίο και Νοτίως της Κύπρου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί για την «επίλυση» του Κυπριακού, όπου προφανώς αυτό που αναδεικνύεται είναι η τουρκική αδιαλλαξία. 

πολεμικη αεροπορια f-16.jpg

πολεμικη αεροπορια f-16.jpg, by lamprakis

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ενώ το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία έχουν σε εφαρμογή σχέδια ανάλογα με τις κινήσεις της Τουρκίας. Η Πολεμική Αεροπορία, τα πλοία του Στόλου, αλλά και οι Μονάδες του Στρατού που εδρεύουν στα νησιά, ακόμα και οι φρουρές των μικρότερων νησιών βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, καθώς ο εξ ανατολών κίνδυνος, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, έχει πάρει τον χαρακτήρα του απρόβλεπτου.

πολεμικη αεροπορια.jpg

πολεμικη αεροπορια.jpg, by lamprakis

Η «καυτή» Δευτέρα
Οι Έλληνες πιλότοι, καθημερινά δίνουν την δική τους απάντηση πάνω από το Αρχιπέλαγος, αναγνωρίζοντας και αναχαιτίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αναμετρήσεις με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία καταλήγουν σε σκληρές εμπλοκές.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Τουρκία προχώρησε σε μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο, στέλνοντας μαζικά τα μαχητικά της αεροσκάφη, δοκιμάζοντας την ελληνική αεράμυνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα οποία σήμερα σας παρουσιάζει το ekriti.gr, στις 15 Μαΐου 2017, 18 συνολικά τουρκικοί σχηματισμοί προχώρησαν σε 37 Παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και σε 148 Παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Επρόκειτο συνολικά για 44 αεροσκάφη, εκ των οποίων 20 ήταν μαχητικά F-16 και F-4E Phantom (όπου  τα 14 ήταν οπλισμένα), 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα! Κατά την διάρκεια της αναγνώρισης και αναχαίτισης, σημειώθηκαν 9 συνολικά εμπλοκές.

Δείτε τον πίνακα:

γεεθα παραβιασεις.png

γεεθα παραβιασεις.png, by lamprakis

Η απάντηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση καθώς απογειώθηκαν άμεσα τα αεροσκάφη επιφυλακής που μετασταθμεύουν μόνιμα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Κρήτη έχει τον δικό της κρίσιμο ρόλο καθώς από την 133 Σμηναρχία Μάχης του Καστελίου και την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων τα ελληνικά μαχητικά καλύπτουν τον νευραλγικό χώρο του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών χρειάστηκε η απογείωση αεροσκαφών της ΠΑ και από τις αεροπορικές βάσεις της ηπειρωτικής χώρας…

f-16 πολεμικη αεροπορια.jpg

f-16 πολεμικη αεροπορια.jpg, by lamprakis

​Επίσης, την ίδια ημέρα δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προχώρησαν  στην παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου. Οι πυραυλάκατοι συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος» (DENIZ KURDU), ενώ παρέμειναν στην περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά.

Από ελληνικής πλευράς, στη συγκεκριμένη περιοχή περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που ευρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.

πολεμικο ναυτικο ελλαδα πλοια.jpg

πολεμικο ναυτικο ελλαδα πλοια.jpg, by lamprakis

«Καταιγίδα» στο Αιγαίο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, από την Δευτέρα 29 Μαΐου έως Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί η ετήσια άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του Στόλου, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Στο πλαίσιο της άσκησης, Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Οι εκδηλώσεις, διοργανώνονται υπό το συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

​Δείτε το βίντεο:

Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας.

Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις και νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.

Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπράκης

Διαβάστε επίσης. . .

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ η 7Κ/2018 προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 158 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου...
Τα επόμενα βήματα για όλες τις αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης της δημόσιας...
Ανοικτή επιστολή από την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών.