Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

«Grexit» στα καινοτόμα φάρμακα καταγγέλλει ο ΣΦΕΕ

Image
φάρμακα εμβόλια
 clock 22:14 | 20/02/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Φόβους για Grexit στη φαρμακευτική αγορά εκφράζουν οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα μας, εάν ισχύσουν τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων.

Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, η κυκλοφορία και η αποζημίωση ενός νέου φαρμάκου στην Ελλάδα θα εξαρτάται απο το αν έχει αξιολογηθεί με βάση το Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προβλέπεται και ειδικό τέλος εισόδου 25% επι της τιμής του φαρμάκου. 

«Αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο δεν θα έρχονται νέα φάρμακα. Αν κάποια πάρουν τελικά το πράσινο φως, μπορεί να είναι διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς, μετά από 2 με 4 χρόνια. Μόνοι μας αποφασίζουμε να γίνουμε μια χώρα χειρότερη της Ανατολικής Ευρώπης, μια χώρα δεύτερης ταχύτητας μέσα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ο φορέας. 

Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά πως το κριτήριο αυτό εφαρμοζόταν για τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν στην τελευταία θετική λίστα, από τις 21 νέες δραστικές ουσίες, που αντιστοιχούν σε 49 νέους κωδικούς (7 από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αντινεοπλασματικών), καμία δεν θα αποζημιωνόταν. Αν τα μέτρα εισαχθούν ο Σύνδεσμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ επισήμαναν οτι κάθε χώρα αξιολογεί και εντάσσει στο σύστημα της φάρμακα, ανάλογα με τις δικές τις νοσολογικές ανάγκες και τα δικά της ξεχωριστά δημογραφικά χαρακτηριστικά. «Πώς λοιπόν η Ελλάδα θα αποζημιώσει ένα νέο φάρμακο για τη μεσογειακή αναιμαία για παράδειγμα, όταν η Σουηδία δεν έχει αξιολογήσει ένα τέτοιο σκεύασμα αφού δεν την αφορά η πάθηση; Πως θα βρει στοιχεία για την αξιολόγηση φαρμάκων στην Ιταλία και την Ισπανία, όταν οι χώρες αυτές δεν δημοσιοποιούν τέτοιου είδους πληροφορίες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως ο ρόλος της αξιολόγησης στις χώρες αυτές είναι συμβουλευτικός και όχι καθοριστικός για την είσοδο του σκευάσματος στο σύστημα Υγείας. Αντίθετα, στην Ελλάδα έτσι όπως αφήνει το υπουργείο Υγείας να εννοηθεί, η αξιολόγηση θα παίζει καταλυτικό ρόλο στο αν θα αποζημιώνεται το φάρμακο ή όχι" υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης. Σημειωτέον πως η Ελλάδα έχει μνημονιακή υποχρέωση να αποκτήσει Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας μέχρι το τέλος του 2017. 

Την ίδια ώρα, σοβαρές θα είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις, πλήττοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

«Με τέτοια μέτρα δημιουργούνται συνθήκες εξόντωσης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας, και δημιουργούνται συνθήκες αποεπένδυσης στον κλάδο. Με το μέτρο της επιβολής 25% επιπλέον προκαταβολικής έκπτωσης (rebate) στα νέα φάρμακα, η συνολική επιβάρυνση των νέων φαρμάκων θα ανέλθει σε ποσοστό άνω του 60% (rebate όγκου 20% συν rebate 25% νέων φαρμάκων συν 17% clawback. Όλα αυτά διαμορφώνουν επικίνδυνες για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία συνθήκες, κάνοντας τις φαρμακευτικές εταιρίες να λειτουργούν πέραν των ορίων αντοχών τους. Το Φάρμακο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την Υγεία  και την Οικονομία αλλά ως επένδυση. Αν εξοντωθεί ο φαρμακευτικός κλάδος δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμο δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν θα μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ούτε να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το φάρμακο είναι η λύση και όχι το πρόβλημα της Υγείας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis