Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ερχεται η τελική πρόταση για τα αυθαίρετα στα δάση

Image
dasol-600-x-406.jpg
 clock 17:27 | 05/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην... τύχη των αυθαιρέτων που με βάση τους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είχαν υποβάλει αίτηση με προηγούμενους νόμους για την τακτοποίησή τους, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος, «η Πολιτεία, είτε τυπικά, είτε άτυπα τα τελευταία σαράντα χρόνια επέτρεψε να υπάρξει αυτή η αυθαιρεσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρότρυνε πολίτες και κατασκευαστές να αυθαιρετήσουν και επέτρεψε να σκεφτούν ακόμη και εμπορικά δικαιώματα, δηλαδή να γίνουν αγοραπωλησίες και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Όλα αυτά τα έκαναν πίσω από το ότι δεν έκαναν ποτέ δασικούς χάρτες και δεν εφάρμοζαν το Σύνταγμα. Τώρα λοιπόν που οι δασικοί χάρτες γίνονται σε όλη την Ελλάδα προφανώς αναδεικνύονται ζητήματα αυτής της απίστευτης λαθροχειρίας εις βάρος και του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των πολιτών. Πολλοί πολίτες βρίσκονται στον αέρα και ανακαλύπτουν ότι κάποιοι τους κορόιδευαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα λύσουμε το ζήτημα προστατεύοντας πρώτα από όλα τις περιοχές περιβαλλοντικής αξίας. Δηλαδή, στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν προβλέπεται καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου, αν αυτό είναι σε εθνικό δρυμό, σε περιοχή Natura, σε αιγιαλό, σε ρέμα, σε περιοχή αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά, σε παραγωγικό και προστατευτικό δάσος. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρούμε λύσεις, είναι και κοινωνική ανάγκη».
«Όμως», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «εδώ αναδεικνύεται ένα ζήτημα, ότι πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης πιθανά υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες -δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι- ενώ ήταν σε δασική έκταση, κάτι που απαγορευόταν από τον νόμο των αυθαιρέτων και αυτό είναι διαχρονικό --οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017 δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο» και «προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες, ότι "τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη ότι είμαστε σε δασική έκταση"».
«Εμείς ως Πολιτεία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν το ανακαλύπτουν τώρα ή όχι οι πολίτες, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μία λύση. Θα υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά του υπουργείου μας -όχι προσωποποιημένη και όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά- τι θα κάνουμε στην περίπτωση που οι πολίτες υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου, ενώ ήταν σε δασική έκταση -κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων- έτσι ώστε στη διαδικασία των οικιστικών πυκνώσεων και αν δεν είναι σε περιοχή προστασίας της φύσης και αν επιτρέπει προφανώς και το δημόσιο λογιστικό, γιατί έχουν υποβληθεί ήδη τα λεφτά, να υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος. Το εξετάζουμε, είναι μία πρόταση η οποία μπήκε στη διαβούλευση, γι' αυτό κάναμε, εξάλλου, διαβούλευση για τον νόμο των πυκνώσεων. Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε πρόταση», εξήγησε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis