Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε για τη γρίπη

Image
28094gripi-emvolio-666x399.jpg
 clock 22:13 | 15/10/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα απέναντι στην αναμενόμενη εποχική γρίπη πρέπει να επιδείξουμε ως χώρα καθώς, όπως κάθε χρόνο, η συμπεριφορά του ιού τείνει να είναι απρόβλεπτη. Οι επιστήμονες στην Ελλάδα είναι καθησυχαστικοί, παρόλα αυτά συστήνουν τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως λένε, ο ιός κάθε χρόνο εμφανίζει επιπλοκές, αλλά και κάποιους αναπόφευκτους θανάτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) την περίοδο 2017-2018 θα κυκλοφορήσουν καθ’ υπεροχήν στελέχη γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), τα ίδια στελέχη που κυριάρχησαν στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί, η σε μικρότερο βαθμό συν-κυκλοφορία στελεχών τύπου Β, οι υπότυποι των οποίων καλύπτονται από το φετινό εμβόλιο.
Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ ένδειξη για τον εμβολιασμό 2017-2018,σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας, έχουν όλα τα άτομα μετά την ηλικία των 6 μηνών, ιδιαίτερα οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Τα παραπάνω στοιχεία για την πρόληψη της φετινής γρίπης, δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζας από διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να πάρουν σαφή θέση κατά του αντιεμβολιασμού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της έναρξης του Γ' κύκλου διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που έχουν στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού για επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κος Γιάννης Μπασκόζος και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής κος Παναγιώτης Μπεχράκης. Την συζήτηση συντόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών κος Γιώργος Σαρόγλου, ενώ τοποθετήθηκαν με τις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κος Μιχαήλ Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κος Κυριάκος Θεοδοσιάδης και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, πνευμονολόγος κα 'Αννα Τζώρτζη.

"Οι επιδημικές εξάρσεις της γρίπης και της ιλαράς είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε ως κοινωνία στις ανεύθυνες απόψεις και πρακτικές, του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος", τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος δήλωσε ότι "Η πρόληψη αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα της σύγχρονης ιατρικής που αναπτύσσεται αλματωδώς σε παγκόσμια κλίμακα".  

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων κος Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε ότι η γρίπη φέτος αναμένεται να προκαλέσει έξαρση κι αυτός είναι ο λόγος που δημιουργείται η ανάγκη ενημέρωσης και πρόληψης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Η γρίπη εμφανίζεται σε 2 μορφές: είτε ως ετήσια εποχική γρίπη, η οποία θα προκαλέσει κάθε χρονιά κάποιους αναπόφευκτους θανάτους, είτε ως επιδημία, όπως αυτή που ζήσαμε το 2009-2010. Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας πανδημικών στελεχών γρίπης φέτος για την Ευρώπη, ωστόσο οι 108, επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά, θάνατοι από γρίπη που συνέβησαν πέρυσι, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επαγρύπνησης και πρόληψης μέσω των ενδεδειγμένων εμβολιασμών", συμπλήρωσε ο κος Σαρόγλου.

Η διάσταση του προβλήματος στην Ελλάδα

Στην ομιλία του με τίτλο Επιδημία Γρίπης: Η διάσταση του προβλήματος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κος Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τόνισε την ανάγκη να θυμόμαστε ότι κάθε χρόνο η γρίπη ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στον Ελληνικό πληθυσμό.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis