Skip to main content
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Synaptic pruning: Ο επιστημονικός τρόπος να κάνεις delete των αρνητικών σκέψεων

Image
woman-.jpg
 clock 07:10 | 19/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να μπορούσες να πατήσεις ένα «μαγικό» κουμπί και να διαγράψεις κάθε αρνητική σκέψη, κάθε δυσάρεστο συναίσθημα και οποιοδήποτε πρόβλημα από τον εγκέφαλό σου; Σίγουρα πολλές.
Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζεις, όμως, είναι πως το κουμπί αυτό πράγματι υπάρχει αν και όχι με τη μορφή που το φέρνεις στο μυαλό σου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ιδιαίτερη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, η οποία αφορά στην επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται και στην αξιολόγηση αυτών, προκειμένου ο εγκέφαλος να κρατήσει μόνο ό,τι είναι σημαντικό, διαγράφοντας κάθε άχρηστη ή αρνητική για την ψυχολογία μας πληροφορία.

Η λειτουργία αυτή είναι γνωστή στον επιστημονικό κόσμο ως «synaptic pruning», σα να λέμε «κόψιμο» των άχρηστων διακλαδώσεων που οδηγούν σε υπερφόρτωση του συστήματος του εγκεφάλου μας.

Δυστυχώς για εμάς, δεν μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε με… το πάτημα ενός κουμπιού, ο τρόπος όμως δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολος.

Ποιος είναι; Ο ύπνος!

Το «synaptic pruning» ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαρκεί αρκετές ώρες. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο ο βραδινός μας ύπνος να λαμβάνει χώρα σε σταθερό ωράριο και να συμπληρώνει τουλάχιστον 8 ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δε, πολύ αναζωογονητικός κρίνεται και ο μισάωρος μεσημεριανός ή απογευματινός ύπνος, ο οποίος κάνει restart στον εγκέφαλό μας, βοηθώντας μας όταν ξυπνήσουμε να νιώθουμε πιο ξεκούραστες, λιγότερο στρεσαρισμένες και περισσότερο έτοιμες για δράση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία συνδέεται άμεσα και με τη μείωση του στρες, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής, οι αρνητικές σκέψεις διαγράφονται από το μυαλό μας και επιστρέφουν μόνο όταν μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε έντονα τα προβλήματα που μας στερούν το χαμόγελο.

Το δυσάρεστο είναι ότι όσο πιο άσχημη είναι μία σκέψη, τόσο πιο δύσκολο είναι για το εγκεφαλικό μας σύστημα να την ξεφορτωθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες συνιστούν να είμαστε πιο θετικές και να μην επιμένουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε όσα δυσάρεστα επιδιώκουν να μας στερήσουν τη χαλάρωση και την ευτυχία μας.

Δύσκολο στην πράξη, σημαντικό όμως για την ψυχική μας γαλήνη.

Πηγή: limeandlife.com

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis