Δευτέρα 21 ΙΑΝ 2019 11:40
 • Ηρακλειο
  11°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  11°C
 • Λασιθι
  11°C
Ekriti.gr Logo

Ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας οι Ηρακλειώτες ενάντια στα χημικά της Συρίας

Ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας οι Ηρακλειώτες ενάντια στα χημικά της Συρίας

Φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο ύψωσαν χθές το βράδυ εκατοντάδες Ηρακλειώτες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε εμείς το έγκλημα» φορείς και απλοί πολίτες βροντοφώναξαν να μην γίνει η αδρανοποίηση των χημικών στη θάλασσα αλλά να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο και σε ειδική μονάδα στην στεριά .

Ο βουλευτής Νότης Μαριάς, που έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση, έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Βουλή σε σχέση με την υπόθεση των χημικών, τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση αλλά και τις κινήσεις που πλέον γίνονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου έφθασε το θέμα και φαίνεται να έχει τη στήριξη όχι μόνο μεσογειακών χωρών αλλά και της Ρωσίας, Ουκρανίας κ.α

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Σωκράτης Βαρδάκης στη σύντομη ομιλία του μετέφερε μήνυμα του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και ειδικού σε θέματα επικίνδυνων ουσιών Ευάγγελου  Γιδαράκου μαζί με τον προβληματισμό του τελευταίου ως προς την υδρόλυση των χημικών εν πλω.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο γραπτό μήνυμα του ο κ Γιδαράκος ,οι Κρητικοί δεν πρέπει να επιστρέψουμε να γίνει η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη θάλασσα . Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων, τα δοχεία και τα containers με τα χημικά που θα βρίσκονται επάνω στο cape ray, όπου θα γίνει η υδρόλυση, θα μετακινούνται χειρωνακτικά ενώ η σύσταση του επεξεργασμένου υλικού αυτών των χημικών περιέχει ενώσεις διαβρωτικές και επιθετικές που σε συνδυασμό με τον ασταθή θαλάσσιο χώρο εμπνέουν μεγάλη ανησυχία.

Ο κ Βαρδάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Δαγκωνάκης δήλωσαν κατηγορηματικά πως ο αγώνας ενάντια στην αδρανοποίηση των χημικών στη Μεσόγειο τώρα ξεκινάει και δεν θα σταματήσει πριν έχει θετική κατάληξη, θέση που ασπάστηκαν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, των Ελλήνων Χημικών, του ΤΕΕ-ΤΑΚ και του ΕΒΕΗ που πήραν στη συνέχεια το λόγο.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με πορεία μέσω της Λ Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού και  Αγίου Μηνά 

Ελένη Βασιλάκη

Διαβάστε επίσης. . .

Μια ακόμα νέα υποψηφιότητα, έρχεται να προστεθεί στην παράταξη «Νέοι δρόμοι» με επικεφαλής τον Κώστα Μαμουλάκη. Πρόκειται...
Φόρεσαν τα «κίτρινα γιλέκα» σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Περιφερειάρχη να δώσει άμεσα λύση στην ομηρία τους. Ο λόγος για...