Τρίτη 18 ΔΕΚ 2018 17:40
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  12°C
 • Ρεθυμνο
  14°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Η ιστορία και η εξέλιξη της ανατομικής στο νέο βιβλίο του γιατρού Γ. Σχορετσανίτη

Η ιστορία και η εξέλιξη της ανατομικής στο νέο βιβλίο του γιατρού Γ. Σχορετσανίτη

Τον απρόσιτο για τον πολύ κόσμο αλλά ζωτικό για την επιστήμη της ιατρικής τομέα της ανατομικής, αγγίζει στο νέο του  βιβλίο με τίτλο «Ιστορικά στοιχεία και άλλα παραλειπόμενα της εξέλιξης της Ανατομικής» ο γιατρός και συγγραφέας Γεώργιος Σχορετσανίτης.

Θα λέγαμε όμως πως η συγκεκριμένη συγγραφική  προσπάθεια ξεχωρίζει ,αφενός γιατί επιχειρεί και καταφέρνει να κάνει προσιτή στον απλό αναγνώστη -που ουδεμία σχέση έχει με την ιατρική- την εξέλιξη της ανατομικής  ανά τον κόσμο καθώς και άγνωστες πτυχές της που προκαλούν το ενδιαφέρον κι αφετέρου γιατί δίνει στους επιστήμονες της ιατρικής τροφή για σκέψη και πολύτιμες γνώσεις.

Ξεκινώντας από την Αρχαία Ελλάδα το βιβλίο μας ταξιδεύει στην Αρχαία Αίγυπτο, στην Ινδία, στην Αλεξάνδρεια, στην Περσία, στον Ιράν, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία και  στην Αμερική. Ταυτόχρονα μας δίνει σαφή εικόνα πάνω σε όχι και τόσο γνωστές πτυχές της ανατομικής, όπως για παράδειγμα στη σχέση της με την τέχνη, τις αρπαγές πτωμάτων και τη συμβολή που είχε αυτό στην εξέλιξη της ανατομικής αλλά και για τη σχέση της ανατομικής με την θανατική ποινή. Το ταξίδι αυτό ,παρότι μακρύ στο χρόνο , είναι μοναδικό και αποκαλυπτικό.

Ιστορία, τέχνη, επιστήμη εναλλάσσονται εντυπωσιακά στο βιβλίο ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει ολοκληρώνει την εικόνα του αναγνώστη περί ανατομικής.

Όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του «Οι νεκροί διδάσκουν τους ζωντανούς» και η  ανατομία είναι σίγουρα η παλαιότερη ιατρική επιστήμη με συμβολή τεράστια στη σημερινή ιατρική επιστήμη. Το κομμάτι της ιστορίας της ωστόσο , και μάλιστα στην διάσταση που της δίνει ο Γεώργιος Σχορετσανίτης, δεν είχε μέχρι την έκδοση του βιβλίου του αποτυπωθεί πλήρως , γεγονός που  κάνει το περιεχόμενο του ιδιαίτερο.

Η φροντισμένη δουλειά των Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις συμπληρώνει την αρτιότητα της προσπάθειας του γιατρού και συγγραφέα Γεωργίου Σχορετσανίτη ,που μετά την «Ισλαμική Ιατρική» βάζει άλλο ένα λιθαράκι πολύτιμης γνώσης στην επιστήμη που τόσο πιστά και με επιτυχία υπηρετεί.

Ε.Β

 

 

 

Διαβάστε επίσης. . .

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου με το συνδυασμό «Ρέθυμνο Αξίζεις» και τον Θοδωρή Νίνο στις επερχόμενες δημοτικές...
Ηχηρή παρέμβαση στο μείζον ζήτημα της οργάνωσης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη κάνει με άρθρο του ο κ...
Αθλητικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ, αθλητικά στρώματα, ρακέτες,...