Παρασκευή 19 ΑΠΡ 2019 11:36
 • Ηρακλειο
  15°C
 • Χανια
  15°C
 • Ρεθυμνο
  15°C
 • Λασιθι
  15°C
Ekriti.gr Logo

Γαστρονομικός τουρισμός !! Μία νέα ευκαιρία για την Κρήτη

Γαστρονομικός τουρισμός !! Μία νέα ευκαιρία για την Κρήτη

Στα σπάργανα του βρίσκεται ακόμα στην Κρήτη ,παρότι θα μπορούσε και όφειλε το νησί μας να πρωτοστατεί, η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού όχι μόνο μπορεί να βρει στην Κρήτη- με την πλούσια διατροφική και οινική κουλτούρα -το φυσικό χώρο ανάπτυξης της αλλά μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και στην αγροτική οικονομία αλλά και στην μεγέθυνση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας .

Ο  γαστρονομικός τουρισμός παρέχει την ευκαιρία στους διαρκώς αυξανόμενους σε αριθμό ταξιδιώτες ,που δεν αρκούνται σε διακοπές που τους προσφέρουν θάλασσα και ήλιο, να  βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες δοκιμάζοντας τις αμέτρητες παραδοσιακές συνταγές του τόπου αλλά και το  κρασί  του, ενώ παράλληλα θα μυούνται στον τρόπο παρασκευής και παραγωγής τους.

Πρόκειται για μια από τις δυναμικότερες τάσεις του σύγχρονου τουρισμού παγκοσμίως ,που μόλις πρόσφατα άρχισε να ανακαλύπτει η Κρήτη , φυσικά μέσα από τις πρωτοβουλίες ιδιωτών με φαντασία και μεράκι οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αφουγκράζονται τις ανάγκες των τουριστών .

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το  Cretan Paths Alternative Tourism Agency που ίδρυσε η Αταλάντη Γιακουμάκη στο Καταλαγάρι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, το οποίο στηρίζει κατά βάση τη λειτουργία του στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού.

Το ekriti.gr  μίλησε με το διευθυντή πωλήσεων του γραφείου  Γιώργο Μαλτεζάκη και πήρε μια γεύση του πως μπορεί να αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός  μέσα από απλές δράσεις και προγράμματα ,που δείχνουν  στο ξένο επισκέπτη της Κρήτης την άλλη όψη του νησιού, τη γεμάτη εκπλήξεις, αρώματα, γεύσεις και ανθρώπινη φιλοξενία.

Άξονες μας, εξηγεί ο κ Μαλτεζάκης, είναι το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η γαστρονομία , τρία συστατικά αλληλένδετα μεταξύ τους που δίνουν την ευκαιρία στον τουρίστα να γνωρίσει με όλες τις αισθήσεις του τον τόπο μας.

Το Cretan Paths προσφέρει προγράμματα κομμένα και ραμμένα στα γούστα κάθε επισκέπτη μονοήμερα ή πολυήμερα τα οποία συμπεριλαμβάνουν  : μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία ελαιολάδου, κρασιού  και βοτάνων, ιστορικά μονοπάτια, επισκέψεις σε οινοποιεία του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων , σε γυναικείους συνεταιρισμούς, στο παραδοσιακό ρακοκάζανο στο Στείρωνα ακόμα και γεύματα κάτω από τον γέρικο πλάτανο του Αλαγνίου .

Ακόμα και στην περιπατητική εκδρομή που πραγματοποιούν στο κέντρο του Ηρακλείου βασικό  συστατικό είναι οι γεύσεις ,τις οποίες συνδυάζουν αρμονικά με την ιστορία της πόλης .

Μάλιστα θεωρώντας πως αυτή η μορφή τουρισμού χάνει το νόημα της όταν αφορά σε μεγάλο πλήθος τουριστών φροντίζουν τα προγράμματα τους να τα ακολουθούν γκρουπ το πολύ 12 ατόμων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου και κλίμα παρέας.

Πελάτες του γραφείου είναι συνήθως Αμερικανοί και Καναδοί , Βέλγοι και Βρετανοί .

Αυτοί είτε πληροφορούνται την ύπαρξη του μέσω διαδικτύου είτε ενημερώνονται από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν ,αφού ζητούμενο τους κατά τις διακοπές τους στην Κρήτη δεν είναι να γνωρίσουν απλά τις όμορφες παραλίες  και την ιστορία της, όπως αυτή αποτυπώνεται σε αρχαιολογικά μνημεία ,αλλά και τη γαστρονομική κουλτούρα  της, η οποία είναι διάσημη διεθνώς και μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτη .

Αρκεί να πούμε πως σε  έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, φαίνεται πως το 44% των ταξιδιωτών συγκαταλέγει το φαγητό μέσα στα ανώτερα ιεραρχικά κριτήρια για την επιλογή ενός προορισμού ως τόπου διακοπών.

Παράλληλα άλλες έρευνες δείχνουν πως οι τουρίστες ξοδεύουν το 40% του συνολικού τους ταξιδιωτικού προϋπολογισμού στο φαγητό και στο ποτό και συνηθίζουν να επισκέπτονται ξανά έναν τόπο σε περίπτωση που αποκομίσουν μια ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία.

 Η Ελλάδα παρότι διαθέτει τεράστιο γαστρονομικό πλούτο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να τον αναπτύξει  γιατί λείπουν οι συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και μια  στρατηγικής marketing και επαγγελματισμού την οποία συναντάμε σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία . Φυσικά από τη χώρα μας απουσιάζει παντελώς ο συντονισμός και η καθοδήγηση για την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού από το αρμόδιο υπουργείο.

Κι αν είναι θλιβερό το ότι δεν έχει αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα είναι διπλά θλιβερό που δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε στην Κρήτη, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων όπως του Cretan Paths, που περιγράφηκε παραπάνω.

Το νησί μας έχει μια διατροφική παράδοση και γεύσεις μοναδικές που το κάνουν να ξεχωρίζει παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίες εξάλλου οι επιστημονικές έρευνες που αναδεικνύουν την παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών ως εκείνη που διασφαλίζει μακροβιότητα και ευζωία.

Παράλληλα η Κρήτη δεν χρειάζεται πρόσθετες επενδύσεις για να αναπτύξει αυτή τη μορφή του τουρισμού. Όλες οι υποδομές που απαιτούνται είναι έτοιμες και αρκεί η σύλληψη της ιδέας και μια σωστή στρατηγική marketing ώστε να «ανθίσει» .

Ελένη Βασιλάκη 

Διαβάστε επίσης. . .

Συνελήφθη, χθές (18.04.2019) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά, ένας 43χρονος αλλοδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας...
Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες που γράφονται με αίμα στην άσφαλτο της Κρήτης. Το νησί θρηνεί ακόμη ένα νεκρό, τον 27χρονο...
Σχεδόν ολοσχερώς κάηκε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε ημιυπόγειο πάρκινγκ στο Καστέλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος...