Δευτέρα 23 ΙΟΥ 2018 06:50
 • Ηρακλειο
  25°C
 • Χανια
  30°C
 • Ρεθυμνο
  27°C
 • Λασιθι
  25°C
Ekriti.gr Logo

Φόρο ... λίπους προτείνει για την Ελλάδα η Τρόϊκα

Φόρο ... λίπους προτείνει για την Ελλάδα η Τρόϊκα

Το νέο μέτρο που σκέφτηκε η τρόϊκα για την Ελλάδα  είναι ο… φόρος λίπους!

Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να επιβάλλει  αύξηση της φορολογίας , μέσω του ΦΠΑ,  8% -10% σε όλα τα προϊόντα με υψηλά λιπαρά.

Την προηγούμενη Δευτέρα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας πρότεινε σε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να υπολογίσει πόσα θα ήταν το δημόσια έσοδα από μια τέτοια αύξηση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες, η πίτσα κλπ.

Ο  φόρος δεν θα αφορά σύμφωνα με τις πληροφορίες ,προϊόντα όπως κρέας και ψάρι.

Έχει εφαρμοστεί και στη Δανία με… καταστροφικά αποτελέσματα

Στη Δανία ο φόρος αυτός έχει εφαρμοστεί από το 2011 κι ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση της κατανάλωσης λιπαρών , υπάρχουν και άλλα …αποτελέσματα

Να καταργήσει  το φόρο για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη -"φόρος πάχους" (fat tax) - σκέφτεται  η κυβέρνηση της Δανίας.

Πιο συγκεκριμένα, τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λιπαρά - συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των  επεξεργασμένων τροφίμων - τέθηκαν το 2011 σε καθεστώς επιπλέον χρέωσης.

Αλλά όπως εκτίμησαν οι αρχές της Δανίας, μετά από  αρκετό χρόνο  εφαρμογής, ο φόρος είχε επίπτωση στις τιμές των τροφίμων στη χώρα, έχει μεταφέρει τη ζήτηση σε γειτονικές ώρες, που πωλούνται πιο φτηνά αντίστοιχα προϊόντα, ενώ το τέλος έχει θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες  θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο, μάλιστα, έχει αναφέρει ότι ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης. . .

Κυρώσεις σε Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία επέβαλε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της...
Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με...
Αγρότες έκλεισαν λίγο μετά τις 19:15 τις εθνικές οδούς Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο...