Τρίτη 18 ΔΕΚ 2018 17:19
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  12°C
 • Ρεθυμνο
  14°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Ένα ημερολόγιο .. αραβούργημα τέχνης από τον Γιώργο Σχορετσανίτη

Ένα ημερολόγιο .. αραβούργημα τέχνης από τον Γιώργο Σχορετσανίτη

 «Μυθικές πολιτείες της Ανατολής» τιτλοφορείται το νέο εικονογραφημένο ημερολόγιο για το 2014 του γνωστού χειρούργου του ΠΑΓΝΗ και συγγραφέα Γιώργου Σχορετσανίτη.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο που από το εξώφυλλο του ήδη σε ταξιδεύει σε άλλες πολιτείες, ονειρεμένες και σίγουρα πολύ διαφορετικές από εκείνες του Δυτικού κόσμου.

Το ημερολόγιο, που κυκλοφορεί από τις Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, μας προσφέρει απλόχερα τις  υπέροχες, γλαφυρές και εικονογραφημένες περιγραφές του κ Σχορετσανίτη από τα ταξίδια του σε μυθικές πολιτείες όπως η Χίβα, η Μπουχάρα, η Σαμαρκάνδη.

Τόποι γνωστοί όχι μόνο για την εμπορική αλλά και για την πολιτισμική τους διαδρομή , κόμβοι στο Δρόμο του Μεταξιού και άρρηκτα συνδεδεμένοι με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Τζένγκις Χαν, ο Ταμερλάνος κ.α

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα: « Η Χίβα, η Μπουχάρα και η Σαμαρκάνδη, ιστορικές πολιτείες ανήκουστης ομορφιάς , εκμαυλίζουν τη φαντασία και την περιέργεια και παραπέμπουν αβίαστα σε παλιότερες εποχές. Σήμερα, με την αποδέσμευση τους από το Σοβιετικό άρμα, για ένα μεγάλο μέρος του εικοστού αιώνα, βλέπουν την καινούργια εποχή να έρχεται, αργά και σταδιακά. Αναστηλώσεις, ανακαινίσεις πολλών θρησκευτικών και αρχιτεκτονικών δομών, καραβανσεραγιών, μνημείων , λουτρών, τζαμιών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όση φυσικά επιτρέπουν τα ανερχόμενα οικονομικά τους.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία γύρω και μέσα σε αυτές τις δομές, σε πλήρη οργασμό. Οι λίγοι και διστακτικοί επισκέπτες τους, ολοένα πληθαίνουν και σίγουρα μένουν εκστασιασμένοι από τον ανέλπιστο πλούτο αυτών των πόλεων και απόλυτα ικανοποιημένοι από το μακρινό ταξίδι τους έως εδώ»

Άραγε υπάρχει καλύτερος και πιο μαγευτικός  τρόπος από το ημερολόγιο αυτό για  να ταξιδέψει κανείς στο νέο χρόνο ;

 Ελένη Βασιλάκη 

Διαβάστε επίσης. . .

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ρεθύμνου με το συνδυασμό «Ρέθυμνο Αξίζεις» και τον Θοδωρή Νίνο στις επερχόμενες δημοτικές...
Ηχηρή παρέμβαση στο μείζον ζήτημα της οργάνωσης και διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη κάνει με άρθρο του ο κ...
Αθλητικό εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ, αθλητικά στρώματα, ρακέτες,...