Τετάρτη 20 ΦΕΒ 2019 06:10
 • Ηρακλειο
  8°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  9°C
 • Λασιθι
  8°C
Ekriti.gr Logo

Στο … ερημικό "Bagdad Café" της συριακής ερήμου του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

Στο … ερημικό "Bagdad Café" της συριακής ερήμου του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

Νύχτωνε σχετικά γρήγορα  όταν βρέθηκα εκεί! Το φθινόπωρο τέλειωνε και εδώ και ο χειμώνας θα άρχιζε σε λίγο! Στη μέση της  διαδρομής από την Παλμύρα  προς τη Δαμασκό,  στο μεγαλύτερο τμήμα του ερημικού  τοπίου έκανε  κρύο. Σε μια στάση, προγραμματισμένη αλλά και αναγκαστική, στο ‘‘Bagdad Cafe’’, κατεβήκαμε και περπατήσαμε για λίγο στη μέση αυτής της περίεργης νύχτας. ‘‘Καλά είναι να μη προσπερνάς την τουαλέτα που θα συναντήσεις όταν έχεις περάσει τα πενήντα’’, είπε κάποιος εδώ και πολλά χρόνια ξεριζωμένος στη Σουηδία, πατριώτης μας μες το καινούργιο  του βιβλίο! Ο πρωταγωνιστής του τελευταίου του βιβλίου, μετά το θάνατο της γυναίκας του με την οποία έζησε τριάντα χρόνια, στην προσπάθειά του να την ξεχάσει και  να αρχίσει κάτι καινούργιο, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μια αναπάντεχη αποκάλυψη. Ένα γράμμα της, αλλά όχι γι’ αυτόν! Αποχαιρετισμός στον εραστή της, συζυγική πίστη και απιστία, ματαίωση κάποιας προσμονής, ενοχές για πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε και για άλλα που δεν έγιναν μα ήταν όμως, φευ, απαραίτητα, ο περιορισμός του ζωτικού χώρου του ενός στο γεωγραφικό χώρο του άλλου, κι ακόμα του ενός μέσα στον ψυχικό κόσμο του άλλου, κι ένα και μόνο γράμμα που όμως μπόρεσε  να χωρέσει τις μεγάλες αλήθειες του μέσα σε αυτόν το ζωτικό μικρόκοσμο, αλήθειες αιώνιες,  που αποκαλύπτουν αργά αλλά σίγουρα κάποτε πως, ένα και μόνο γράμμα ή κάτι άλλο μπορεί να φέρει τον πρωταγωνιστή στην προκειμένη περίπτωση,  τον απλό και συνηθισμένο  άντρα της καθημερινότητας που αρνείται πεισματικά να διαβεί το κατώφλι των γηρατειών, σε μια  αποκάλυψη αλγεινής παραδοχής και αυτοϋποτίμησης!

Προσπερνώντας τον Θοδωρή Καλλιφατίδη και  απωθώντας μακρυά τη σκέψη, την παραδοχή  ότι η σημασία του αποχωρισμού δεν είναι να γυρίσεις τη σελίδα του βιβλίου της ζωής, αλλά να την ξαναδιαβάσεις, προσαρμόζω γρήγορα τις κεραίες των αισθήσεων πίσω στο νυχτερινό υπαρκτό τοπίο.

Έρημος γύρω μας, σε όλο το οπτικό πεδίο, ησυχία από παντού, ίσως ένας θόρυβος μονότονος από μια μηχανή που παρήγαγε ρεύμα από πετρέλαιο για τις ανάγκες του ιδιόρρυθμου μικρού κτιρίου και κάποιος άλλος υπόκωφος από τα αυτοκίνητα του παράπλευρου δρόμου. Τα αστέρια κρεμασμένα ψηλά, μια μαγεία μέσα στον καθαρό  ουρανό, λιγοστά χαμηλά δέντρα και θάμνοι όσα μπορούν  να διακρίνουν τα νυσταγμένα μάτια, κάτι σαν φαντάσματα στη μέση του πουθενά, στα κατάβαθα της Συριακής ερήμου. Μερικές φορές σκέφτομαι, δεν χρειάζονται και πολλά να αρχίσουν περίεργοι στοχασμοί και ο υπερβατικός διαλογισμός να αντικαταστήσει τη συνήθεια, το καθημερινό, αλλά και τους ιδιόρρυθμους μηχανισμούς άμυνας του εγώ που μπορούν ξαφνικά, από στιγμή σε στιγμή να ενεργοποιηθούν! Προσωπική επιλογή των ιδιοκτητών η παραμονή στο μέρος εκείνο, στη μέση του τίποτα, αλλά πιθανόν γνώριμου και αγαπημένου για αυτούς χώρο, σκεφτόμουνα, ή απόλυτη ανάγκη επιβίωσης, άραγε;

Ο διάκοσμος του καφενείου θύμιζε μέσες άκρες, κάτι απόμακρα χωριά στην οροσειρά της μακρυνής Πίνδου μερικές δεκαετίες πριν, κάποια χαλιά και κιλίμια βεδουΐνικης  τεχνοτροπίας, σχημάτων και χρωμάτων, στο πάτωμα και τους τοίχους, ξύλινα αντικείμενα μπόλικα, τραπέζια, καναπέδες, καρέκλες,  φωτισμός υποβλητικός σε συνδυασμό με το έντονο αραβικό στοιχείο, που σίγουρα πληροί τις προσωπικές τους συνήθειες και καθημερινές  απαιτήσεις, παράλληλα με αυτές των… ευπρόσδεκτων  επισκεπτών. Κι η έρημος όπως πάντα, απόλυτος κυρίαρχος του τοπίου…! 

Είναι αρκετά δύσκολο, καθόλου πρόσφορο θα έλεγα, σκέφτομαι, σε τέτοια έρημο που δεν ευδοκιμεί τίποτα παρ’ εκτός κάτι λίγοι αναιμικοί θάμνοι, να μπορέσει κάποιος να κρύψει επιμελώς την υποκρισία του, τις ενοχές του και να εκστομίσει και εκδηλώσει τις γνωστές επιθέσεις ανάμεικτες με φτηνές δικαιολογίες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν ακόμη στην διπλανή μας χώρα, το Ιράκ ! Όχι ότι δεν έγιναν προσπάθειες, όπως είπε ο σύριος συνάδελφός μου, Ιμάντ, σε κείνη τη διαδρομή, αλλά απλώς δεν καρποφόρησαν! Οι τελευταίες μοντέρνες σταυροφορίες επιμελώς δυσδιάκριτες, καλυπτόμενες με την τήβεννο του ευδιάκριτου ευχολογίου, πασαλειμμένες με το λεκτικό περιεχόμενο της αριστερής, έστω… δημοκρατικής φρασεολογίας μόνον πλέον, που εξαπολύονται στη γύρω περιοχή χάριν της δημοκρατίας, μόνο γέλωτες ανησυχίας και προβληματισμού, προκαλούν πια! Τα μεγαλύτερα αίσχη των τελευταίων δεκαετιών στην παγκόσμια σκηνή έγιναν για χάρη της δημοκρατίας! Οι βομβαρδισμοί στην πρώην Γιουγκοσλαβία από τους … αριστερούς και … δημοκρατικούς ηγέτες της Δύσης, είναι ακόμα νωπές. Οι βομβαρδισμοί αυτής της χώρας από ευρωπαϊκό έδαφος ξεκίνησαν, με δήθεν δημοκρατικές ευλογίες για την επαναφορά ορισμένων στο σωστό δρόμο!  Ακόμα έχω στο νου μου απ’ το τελευταίο μου ταξίδι πριν από λίγα χρόνια στη Γιουγκοσλαβία, τα βομβαρδισμένα κτίρια της Κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι δίπλα στο Δούναβη που έγιναν …τυχαία και ακόμα το κτίριο της Αστυνομίας να χάσκει μισογκρεμισμένο στη μέση της πόλης κι’ αφημένο έτσι ακόμα, γιατί άραγε, σαν να ’ναι έτοιμο να εξαφανίσει τις ανθρώπινες βλακώδεις και ανίκανες εξηγήσεις. Χρειάζεται λίγη επιδεξιότητα και υποψία να αποκαλύψεις τα πραγματικά πρόσωπα, που κρύβονται σήμερα πίσω από τις σκουρόχρωμες  μάσκες, έστω κι’ αυτές επίσης του ανοιχτότερου χρώματος βενετσιάνικης τεχνοτροπίας! ‘‘H διαφθορά και η υποκρισία δεν θα έπρεπε να είναι αναπόφευκτα προϊόντα της δημοκρατίας, όπως αναμφίβολα συμβαίνει σήμερα’’, έλεγε κάποτε ο Mahatma Gandhi’’ ! 


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.
 

Διαβάστε επίσης. . .

H AOZ οδηγεί σε υπεργιγαντιαίους υφάλους τύπου ZOΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης (Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Τ. Φωκιανού, Α...
Έχω βιώσει αυτό το δράμα σε όλες του τις διαστάσεις με τη πάλαι ποτέ ιδιότητα του διοικητή της τροχαίας Ηρακλείου . Τότε τα...
H Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office – IEO) στην οποία συνομολογούνται...