Δευτέρα 21 ΙΑΝ 2019 11:38
 • Ηρακλειο
  11°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  11°C
 • Λασιθι
  11°C
Ekriti.gr Logo

Ποια πρόσωπα θα παραμείνουν Υπουργοί και μετά τον ανασχηματισμό

Ποια πρόσωπα θα παραμείνουν Υπουργοί και μετά τον ανασχηματισμό

υπουργικό

Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία για τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος φημολογείται ότι θα είναι σαρωτικός. 

Το ekriti.gr, στα πλαίσια του επικείμενου ανασχηματισμού, σας παρουσιάζει μία άλλη εκτίμηση: Ποιοι από τους σημερινούς Υπουργούς θα παραμείνουν Υπουργοί και μετά τον ανασχηματισμό

Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει στη βουλή, δεν μπορεί να πάρει ριζοσπαστικές αποφάσεις. Ούτε στους ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να κόψει υπουργεία, ούτε τους 53+ (Τσακαλώτος) μπορεί να αγνοήσει, ούτε το Πράττω (Κοτζιάς) μπορεί να απομονώσει.

Εκτός των παραπάνω, υπάρχουν και πολλές άλλες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού σε διάφορες κομματικές "τάσεις και συνιστώσες", που δεν μπορεί να τις παρακάμψει. Δηλαδή, με τις ισχύουσες παραμέτρους, στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα μετέχουν, είτε από την θέση που είναι σήμερα, είτε από νέα θέση, οι παρακάτω :

Γιάννης Δραγασάκης
Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αλέξανδρος Χαρίτσης
Νίκος Παππάς
Πάνος Καμμένος 
Φώτης Κουβέλης
Έφη Αχτσιόγλου
Θεανώ Φωτίου
Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου
Κωνσταντίνος Φωτάκης
Νίκος Κοτζιάς 
Γιώργος Κατρούγκαλος
Σταύρος Κοντονής
Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Ευκλείδης Τσακαλώτος 
Γιώργος Χουλαράκης
Όλγα Γεροβασίλη
Λία Κονιόρδου
Γιώργος Σταθάκης
Χρήστος Σπίρτζης
Δημήτρης Βίτσας
Έλενα Κουντουρά
Αλέκος Φλαμπουράρης
Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι παραπάνω, θεωρείται σίγουρο ότι θα μετέχουν και στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό. Αν συμβεί το αντίθετο, τότε θα μιλάμε για μεγάλη έκπληξη. 
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νέα πρόσωπα που θα πάρουν χαρτοφυλάκιο (κυρίως ως υφυπουργοί) και τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Νίκου Τόσκα που παραιτήθηκε καθώς και για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Εσωτερικών,  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ίσως το Παιδείας. 
Ενδιαφέρον έχουν και οι μετακινήσεις υπουργών από το υπουργείο που είναι τώρα, σε άλλο υπουργείο.

Επίσης, θεωρείται σίγουρο, ο Πρωθυπουργός να περιλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, που πρόσκεινται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με σκοπό να κάνει άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της.

Πάντως, με δεδομένο ότι ο πυρήνας του σημερινού υπουργικού σχήματος θα διατηρηθεί, ως προς τα πρόσωπα και μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στην υφιστάμενη πολιτική της κυβέρνησης. 
Απλά, θα γήνει ένα συμπαγές νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα διαχειριστεί τις επόμενες εκλογές (εθνικές, ευρωβουλή, αυτοδιοικητικές) για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τον χρόνο των εθνικών εκλογών, αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε ο Πάνος Καμμένος θα αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Για άλλο λόγο, δεν νομίζουμε ότι θα στηθούν πρόωρες κάλπες. Την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των δανειστών (δεν έχουν λόγους να την αλλάξουν, αφού κάνουν την δουλειά τους).

ekriti.gr 

Διαβάστε επίσης. . .

Το έχουμε επισημάνει από καιρό: Οι διαφωνίες του πολιτικού μας συστήματος πάνω σε Εθνικά ζητήματα (όπως το Μακεδονικό, oι...
Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: "Αγαπητό ekriti.gr Θλίβομαι με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, εξ αιτίας της...
Ο ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, πριν από εξήντα πέντε χρόνια, προείδε ευφυώς ότι « Η επικοινωνία στο μέλλον...