Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παντού υπάρχει ένας μύθος. Του Μαρίνου Παττακού

Image
πολιτισμός
 clock 13:15 | 04/04/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Η παραπάνω ξεχωριστή δημοφιλής φράση με ιδιαίτερη μεταφορική σημασία και προχωρημένη φαντασία, ήρθε στην επικαιρότητα πριν από μερικά χρόνια, φιλοδοξώντας να καθιερώσει στην αγορά μεταξύ των γνωστών πολυεθνικών κολοσσών, μια νέα γνωστή ελληνική μπύρα και από τότε παραμένει ως ένα ευφυές λογοπαίγνιο στην καθημερινότητά μας.
Η ζωή στον πλανήτη γη συνεχίζεται τώρα και πολλά εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις μελέτες και τα επιστημονικά δεδομένα, που το τελειότερο πλάσμα της φύσης κατάφερε να καταγράψει, ο ανθρώπινος νους.
Κάποιοι άλλοι φιλοσοφούν και ισχυρίζονται με προεξάρχοντα τον μεγάλο Κρητικό Έλληνα φιλόσοφο και συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα, αλλά ότι βλέπουμε, ακούμε και αγγίζουμε είναι πλάσματα του νου μας…
'Ομως η ζωή υπάρχει και συνεχίζεται εξελισσόμενη στο πέρασμα του χρόνου βασιζόμενη σε δυο ξεχωριστές έννοιες, τον μύθο και την πραγματικότητα.
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός γεννήθηκε, μεγαλούργησε και μεταδόθηκε στηριζόμενος στην μυθολογία, στους μυθικούς ήρωες, στην Πυθία και στους θεούς του Ολύμπου.
Οι διασημότερες θρησκείες στο κόσμο ακόμη και οι τελειότερες, ιδρύθηκαν, καθιερώθηκαν παγκόσμια στις κοινωνίες, ισχυροποιώντας την ανθρώπινη πίστη εκμεταλλευόμενες  τη μυθική – θεϊκή τους διάσταση. Οι κυριότερες κοινωνικές, πολιτικές, κοσμοϊστορικές ανατροπές στην ιστορία της ανθρωπότητας έγιναν στηριζόμενες στα όνειρα των λαών για καλύτερη ζωή, αναζητώντας την ελπίδα μέσα από συνθήματα των πολιτικών τους ηγετών. Άλλες πέτυχαν, άλλες διαψεύστηκαν και άλλες κατέρρευσαν γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν τον μύθο πραγματικότητα.
Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε ένα διαφορετικό μύθο, τον μύθο της οικονομίας. Μήπως η οικονομία είναι μια ιδεοληψία και δεν υπάρχει; Μήπως κατασκευάζονται συνεχώς νέες τεχνητές ανάγκες, για να υποχρεωνόμαστε να τρέχουμε, να τις αποκτήσουμε αγοράζοντάς τις, έστω κι αν πρέπει να χρεωθούμε τρεις γενιές;
Ένας μύθος είναι τελικά η παγκόσμια οικονομία, ένας μύθος είναι και το Ελληνικό δημόσιο χρέος κι εμείς οι Έλληνες τυχεροί γιατί η πατρίδα μας είναι η μητέρα των μεγαλύτερων μύθων κι εμείς κληρονομήσαμε την πιο πλούσια μυθολογία του κόσμου. Έχουμε τα πνευματικά δικαιώματα των αρχαίων Ελλήνων που αξίζουν πιο ακριβά από την βιομηχανία και τη νέα τεχνολογία των Γερμανών και των άλλων δανειστών. Εκείνοι παράγουν νέα μοντέλα, εξοπλισμό, μηχανήματα κι εμείς δημοκρατία, ποίηση, φιλοσοφία…
Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουμε «χρέος» να σταθούμε όρθιοι να προβάλλουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη μας σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει πιο σημαντική και πιο ακριβοπληρωμένη εθνική υπηρεσία απ’ αυτή. Να ενεργοποιήσουμε τα κατορθώματα των θεών μας σε όλα τα νησιά. Να διαλαλήσουμε  τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αέρα, τις δαντελωτές ακτές μας και τα γνήσια ντόπια προϊόντα μας.
Την πατροπαράδοτη φιλοξενία μας μαζί με την υπεραξία της τεράστιας άυλης περιουσίας που κληρονομήσαμε από τους αρχαίους προγόνους μας.
Να διαπραγματευτούμε με ότι πολυτιμότερο έχουμε και να απαιτήσουμε να αμειφθούμε ακριβά για την υπεραξία των θεών που κάποτε φανταστήκαμε.
Ο πολιτισμός είναι η οικονομία μας και η μυθολογία η περιουσία μας. Οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου πρέπει να καταλάβουν ότι αξίζει να στηρίξουν την Ελλάδα, τη γενέτειρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού αρχαίου ελληνικού μύθου.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά πιστεύω ότι θα παραμείνουν ουτοπικά και το «παγκόσμιο χρέος του πολιτισμού» προς τους Έλληνες θα παραμείνει ανεκπλήρωτο, αποδεικνύοντας ότι η Ελληνική μυθολογία γερά κρατεί στις μέρες μας. Γιατί τελικά στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ελλάδα, στον κόσμο, στη ζωή ,παντού υπάρχει ένας μύθος και φοβάμαι ότι θα ζήσουν αυτοί καλά… κι εμείς χειρότερα…
 
Μαρίνος Παττακός, Εντεταλμένος Σύμβουλος αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis