Τρίτη 23 ΟΚΤ 2018 08:11
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  17°C
 • Ρεθυμνο
  19°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Οι φυλές των πολιτικών, καθρέφτης των πολιτών. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Οι φυλές των πολιτικών, καθρέφτης των πολιτών. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

πολιτικοί

Στην πολιτική ιστορία της χώρας μας δεν έλειψαν οι πάσης φύσεως χαρακτήρες των πολιτικών. Από ειλικρινείς, ικανούς, οξυδερκείς αλλά και ιδιοτελείς και διψασμένους για εξουσία.
 
Κάποιοι απολιτίκ, άλλοι αποτέλεσμα του μεταμοντέρνου life style της μεταπολιτευτικής εποχής. Άλλοι, με ιδεολογικά κίνητρα και άλλοι εκμεταλλευόμενοι την πολιτική ενασχόληση για να βελτιώσουν την επαγγελματική ή κοινωνική θέση τους, ή ακόμη και άμεση εξασφάλιση υψηλών αμοιβών και προνομίων. Μια γρήγορη ματιά σε ολόκληρο το χώρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα μπορούσαμε ένα διαπιστώσουμε τις εξής φυλές των πολιτικών.
 
Επαγγελματίες πολιτικοί με μακροημέρευση άνω των τριών ή τεσσάρων θητειών σε θώκους εξουσίας της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή στην αυτοδιοίκηση. Κολλημένοι στην εξουσία για λόγους «επαγγελματικής» ενασχόληση. Αδιάψευστοι μάρτυρες οι προερχόμενοι εκ οικογενειοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, σχέσεων διαπλοκής, συνδικαλισμού. Άρρηκτη, ζέουσα και διαχρονική η σχέση τους με την εξουσία.
 
Οι πολιτικοί μιας χρήσεως, που για συγκεκριμένους λόγους εποχής, ιδεολογικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, ακόμη και εκλογικού συστήματος, κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες και να εκλεγούν. Όσοι ασχολήθηκαν έμπρακτα για το καλό των υπολόγων που τους ψήφισαν παρέμειναν για μια ακόμη θητεία. Όσοι «παρασύρθηκαν» από τα μεγαλεία της θέσης, γίνανε «κομπάρσοι» στο πολιτικό σύστημα.
 
Οι «αιώνιοι» πολιτευτές, οι λεγόμενοι στο twitter, followers, ακόλουθοι των κομμάτων που συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια και που πιθανόν κάποτε να έφτασαν στην πηγή να πιούν νερό, αλλά έγινε ξαφνική διακοπή! Είναι η πολυπληθέστερη μάζα των πολιτικών που συνωστίζεται σε κομματικές συγκεντρώσεις, στους προθαλάμους κομματικών γραφείων και γύρω από πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, ελπίζοντας να καταλάβουν μια θέση ευθύνης στις χιλιάδες πολιτικές θέσεις που ελέγχει το κόμμα εξουσίας.
 
Παρατρεχάμενοι και νεροκουβαλητές. Το είδος ευδοκιμεί κυρίως σε κόμματα εξουσίας. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βρουν στο διάβα τους «κόκκινα χαλιά». Δεν είχαν ακούσει οι αφελείς για τον λεγόμενο κομματικό μηχανισμό που προωθεί τα «δικά» του παιδιά, αφήνοντας στο παρασκήνιο τους «νεροκουβαλητές» αφισών, ψηφοδελτίων και άλλων κομματικών εντύπων. Κάποιες φορές συμπληρώνουν και τα ψηφοδέλτια παίρνοντας ελάχιστους σταυρούς μιας και ο «εκλεκτός» του κόμματος θα είναι ο μόνος εκλεγμένος. Οι παρατρεχάμενοι και νεροκουβαλητές διαφέρουν από την κατηγορία των «γκρουπούσκυλων», δεδομένης της αδυναμίας τους να έχουν διαφορετική άποψη σε θέματα ιδεολογικά, οργανωτικά, κοινωνικά.
 
Όσο για τη «θρυλούμενη» ανανέωση στο ποιος θα κάθεται στις καρέκλες εξουσίας, αυτή γίνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στα πρόσωπα, αλλά καθόλου στις ιδέες και στον τρόπο διακυβέρνησης. Το γνωστό σε όλους μας πολιτικό κόστος, είναι η τροχοπέδη σε κάθε νέα πρωτοβουλία και προσέγγιση ενός ακανθώδους προβλήματος.
 
Νέοι και παλιοί πολιτικοί, σιωπούν κάθε φορά που χρειάζεται να υψώσουν το ανάστημα τους, στρογγυλεύοντας το λόγο, αποκρύπτοντας τη γνώμη τους.
 
Πολλές φορές η διαφοροποίηση του πολιτικού εντός του κόμματος του, έχει ως στόχο την εξαργύρωση με θέση και αξιώματα.
 
Η ρήση του αείμνηστου πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ «όποιο αρνί ξεφύγει από το μαντρί, το τρώει ο λύκος» αναβάλει και τη σκέψη ακόμα για διαφοροποίηση.
 
Στην εποχή μας, όπως έχει «ρωγμές» ο πολιτικός καθρέφτης, λόγω απαξίωσης, με τον ίδιο τρόπο πληρώνουν και οι πολίτες τα λάθη των πολιτικών επιλογών τους.
 
Η δημοσιονομική και οικονομική ασφυξία που μας επιβάλλεται από τους «δανειστές», μας υποχρεώνει στην υλοποίηση μεταρρυθμιστικών μέτρων από σοβαρούς πολιτικούς και όχι από τους φωνακλάδες θαμώνες των πρωινάδικων εκπομπών, οι φυλές των οποίων έχουν αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο μου. 

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
 

Διαβάστε επίσης. . .

Ως λαός έχουμε μια λανθάνουσα εντύπωση ότι λόγω της ιστορικής κληρονομιάς μας στον τομέα της πολιτικής φιλοσοφίας αλλά...
Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Ηρακλείου, δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών. Αυτό έχει...
Ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής τους...