Παρασκευή 18 ΙΑΝ 2019 08:15
 • Ηρακλειο
  8°C
 • Χανια
  10°C
 • Ρεθυμνο
  9°C
 • Λασιθι
  8°C
Ekriti.gr Logo

Το «Μακεδονικό» αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας!

Το «Μακεδονικό» αλλάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας!

politikoi-arxigoi.jpg

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς, όπως τους γνωρίζουμε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σε  "Βόρεια Μακεδονία", αποτελεί την αρχή των εξελίξεων.

Ήδη – επικοινωνιακά – ο Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε ολοκληρωτικά τις εντυπώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και πλέον κρατά στα χέρια του τις εξελίξεις.

Οι βουλευτές του σημερινού κοινοβουλίου της χώρας, θα κληθούν να πάρουν θέση στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα και από την στάση τους θα κριθούν πολλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, όταν γίνει στη βουλή, δεν ενδιαφέρεται για την στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝ.ΕΛ, που σύμφωνα με τον πρόεδρό τους δεν θα συναινέσουν στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία», όπως δήλωσε δημόσια.

Η Κουμουνδούρου έχει στα χέρια της πολλούς «άσσους», με τους οποίους, όχι μόνο θα συγκεντρώσει τις 151 ψήφους, της πλειοψηφίας, αλλά, θα δημιουργήσει και διασπαστικές τάσεις σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Ήδη στο Κίνημα Αλλαγής, παρ’ όλες τις προσπάθειες της προέδρου Φώφης Γεννηματά να υπάρξει συμπαγής αντιμετώπιση στο μείζον Εθνικό θέμα, δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία στάση. Αρκετοί από τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας και η διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών.

Εύκολα όμως δεν είναι τα πράγματα ούτε στη Νέα Δημοκρατία. 

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, ειδικά να η ψηφοφορία είναι μυστική. Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην συνοχή του κόμματος και της πειθαρχίας που επιδιώκει να διατηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν οι αναμενόμενες αυτές εξελίξεις στην ψηφοφορία επαληθευτούν, τότε ανοίγει ένας νέος κύκλος πολιτικών ανακατατάξεων και δεν είναι απίθανο, το Φθινόπωρο, αντί των εκλογών που εικάζουν πολλοί ( ιδίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) να έχουμε εισδοχή στην κυβέρνηση, είτε μεμονωμένων βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, είτε και κομμάτων (Κίνημα Αλλαγής) με παράλληλη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση ή περιορισμό τους σε δευτερεύοντα ρόλο (ο Πάνος Καμμένος θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Αν αυτά συμβούν, τότε οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας (Οκτώβριος 2019) και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλη την ευχέρεια χρόνου για διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική του, που θα ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς, προς όφελός του.

Σε αντίθετη περίπτωση – να μην υπερψηφιστεί δηλαδή από την βουλή η συμφωνία – τότε η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει την δεδηλωμένη και οι εκλογές θα γίνουν ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαντάζει «χλωμό» για αν «δεν έβγαιναν» στον Τσίπρα «τα κουκιά» απλά  δεν θα έφερνε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βασίλης Σκουταράς

Διαβάστε επίσης. . .

Ο ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης, πριν από εξήντα πέντε χρόνια, προείδε ευφυώς ότι « Η επικοινωνία στο μέλλον...
Η συνθηκολόγηση των Πρεσπών δεν θα περάσει. Δεν μπορεί να περάσει κόντρα στην αντίθετη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας...
Δανείζομαι σήμερα, ως αφόρμηση για το άρθρο μου, μία ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, για ένα δικό του άρθρο, πολιτικού...