Κυριακή 22 ΑΠΡ 2018 13:26
Ekriti.gr Logo

"Η κάλπικη λίρα…" Tου Μαρίνου Παττακού

"Η κάλπικη λίρα…" Tου Μαρίνου Παττακού

η κάλπικη λίρα

Παρακολουθώντας τα θέματα της Ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας, τις δηλώσεις, τις συζητήσεις και τις αποκαλύψεις για το κρυφό σχέδιο εφαρμογής του παράλληλου νομίσματος, που ρίχνουν φως στη σκοτεινή περίοδο του 2015 πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε ξαφνικά στη μνήμη μας η ιστορία της γνωστής Ελληνικής ταινίας του 1955, με τίτλο «Η κάλπικη λίρα».
Οι λόγοι βέβαια που οδήγησαν τη σκέψη μας ήταν η κωμική αλλά και δραματική έκφραση του σεναρίου, που σημειολογικά και μεταφορικά σχετίζεται με το άδοξο τέλος, ενός επιπόλαιου και επικίνδυνου έργου, όπως εκείνο του σχεδίου με το παράλληλο νόμισμα που επιχειρήθηκε να περάσει τότε η σημερινή κυβέρνηση.
Το Νοέμβριο του 2014 η Ελληνική οικονομία φαινόταν να μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία η χώρα σημείωνε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν με τους δανειστές τη λήψη νέας προληπτικής πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου πραγματικά να υπάρξει οριστική έξοδος από τα μνημόνια.
Την ίδια περίοδο η Αριστερά ανακοίνωνε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα έσκιζε τα μνημόνια σε μια νύχτα με ένα νόμο. Θα έδιωχνε τους εργολάβους από τους αυτοκινητόδρομους και σε συνεργασία με το κίνημα «Δεν πληρώνω» θα καταργούσε τα διόδια. Θα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και θα εξασφάλιζε δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες της χώρας.
Θα προέβαινε σε μονομερή διαγραφή του χρέους και θα καταργούσε τη λιτότητα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους θα κατέληγαν αμέσως σε συμφωνία και η καγκελάριος Μέρκελ θα παρακαλούσε για να μας δανείσει.
Την ίδια περίοδο στελέχη της  Αριστεράς ως μαθητευόμενοι μάγοι της οικονομίας συνεργάζονταν και προετοίμαζαν για να δημιουργήσουν ένα παράλληλο νόμισμα, νέο σύστημα πληρωμών, στην περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Σκοπός τους ήταν η εξουσία και στην ανάγκη ακόμη και με παράλληλο νόμισμα.
Όλοι το είχαν κρυφό μυστικό ένα νέο σύστημα πληρωμών αυτονομημένο από τις τράπεζες και έδειχναν αισιόδοξοι, ικανοποιημένοι και αποφασισμένοι.
Παράλληλο νόμισμα, παράλληλο πρόγραμμα, σε ένα παράλληλο διό τους κόσμο που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.
Ευτυχώς για τη χώρα τότε ο βασικός υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης έφυγε πεπεισμένος ότι είχε δίκιο και δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του.
Όμως η ζημιά είχε γίνει, οι τράπεζες έκλεισαν και οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών οικονομικών αναλυτών έχασαν πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Aκόμη και σήμερα εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι τα έχουν καταφέρει, προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες που παραμένουν απαθείς, εξουθενωμένοι από την υπερφορολόγηση. Εξακολουθούν να βρίσκονται στο δικό τους παράλληλο κόσμο, γι αυτό και καθυστέρησαν την τελευταία αξιολόγηση ζημιώνοντας ακόμη περισσότερο την Ελληνική οικονομία.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, απλά τα επαναλαμβάνουμε για να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες ότι τελικά είναι τυχεροί που ο Βαρουφάκης δεν κατάφερε να εφαρμόσει στην Ελλάδα το σχέδιο με το παράλληλο νόμισμα. Γιατί οι Έλληνες θα αναγκάζονταν να περιφέρονται απογοητευμένοι για να εξαργυρώσουν ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα, όπως ο συμπαθής πρωταγωνιστής της παλιάς Ελληνικής ταινίας με τον τίτλο, «η κάλπικη λίρα».

Mαρίνος Παττακός, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ηρακλείου
 

Διαβάστε επίσης. . .

"Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" επιτελεί σημαντικό έργο, πολύ περισσότερο δε τη στιγμή που απευθύνεται σε άτομα μεγάλης...
Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης Ι» για την τοπική αυτοδιοίκηση , που θα περιέχει μια...
*Γκαιμπελίσκος : Χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε άνθρωπο ο οποίος προπαγανδίζει μία γνώμη / άποψη / ιδέα με ύπουλα μέσα,...