Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αποστασία των 39 βουλευτών το 1965 και ο συσχετισμός με την σημερινή συγκυρία

Image
kyvernisi-apostaton.jpg
 clock 19:42 | 15/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Τον Ιούλιο του 1965 η χώρα βίωνε την πιο χαώδη πολιτική κατάσταση της νεότερης ιστορίας της. Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός από τις εκλογές του 1964, με το συντριπτικό ποσοστό 52,72%, Γεώργιος Παπανδρέου, αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από σκληρές αντιπαραθέσεις με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, στις 15 Ιουλίου 1965.
Μετά τη παραίτηση Παπανδρέου, άρχισε μία υπόγεια διαδικασία με εξαγορές βουλευτών και υποσχέσεις για εξουσία και αξιώματα, προκειμένου να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, χωρίς προσφυγή στις κάλπες, τις οποίες το παλάτι φοβόταν, αφού ήταν βέβαιο ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου θα ήταν και πάλι ο θριαμβευτικός νικητής με ποσοστό άνω του 60%!
Την επομένη σχηματίσθηκε η πρώτη κυβέρνηση αποστατών με πρωθυπουργό τον Αθανασιάδη – Νόβα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα η CIA που οργάνωσε όλο το παρασκήνιο και πρωτοστάτησε ώστε να πεισθούν επιφανείς πολιτικοί της εποχής, όπως ο Μητσοτάκης και ο Παπασπύρου, για να μετέχουν στην κυβέρνηση Νόβα.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανή και λυπηρά για τον τόπο. Οι διαδηλώσεις και οι μάχες διαδηλωτών – αστυνομίας ήταν καθημερινό φαινόμενο και στις 21 Ιουλίου η δολοφονία του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα σε αντικυβερνητική διαδήλωση, επισκίασε τα γεγονότα.
Τότε, ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε: «Η κυβέρνησις δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοτών. Έγινε επίσης και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθεί από προσώπου γης και να λογοδοτήσει διά τα εγκλήματά της».
Κάθε μέρα που περνούσε η κατάσταση εκτραχυνόταν διαρκώς, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι διεργασίες ήταν ραγδαίες. Έτσι, στις 20 Αυγούστου ορκίστηκε νέα κυβέρνηση υπό τον Ηλία Τσιριμώκο.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης πυροδότησε νέο κύμα διαδηλώσεων με οδομαχίες, οδοφράγματα, φωτιές, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και συμπλοκές αστυνομίας – διαδηλωτών.
Στις 28 Αυγούστου η κυβέρνηση Τσιριμώκου καταψηφίστηκε στην βουλή, καθώς πήρε μόνο 139 ψήφους.
Αυτά είναι συνοπτικά τα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν την πολιτική του τόπου το 1965. 
Σημειώνουμε ότι οι αποστάτες βουλευτές της Ένωσης Κέντρου  ήταν 39!!
Τώρα, στα σημερινά γεγονότα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές που διαθέτει (όπως αποφάσισε ο κυρίαρχος Λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015) επιχειρεί  να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης προσβλέποντας στην στήριξη βουλευτών που εξελέγησαν με άλλα κόμματα, προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνά, ενώ το λογικό είναι να προσφύγει στις κάλπες.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η Ιστορία επαναλαμβάνεται: ‘’πρόθυμοι’’ βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα (άλλης ιδεολογίας και προγραμμάτων), όπως φημολογείται, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σ’ ένα άλλο κόμμα, προκειμένου να εισπράξουν οφέλη είτε εξουσίας, είτε υποσχέσεων για μελλοντική πολιτική επιβίωση, είτε χρημάτων(;), είτε άλλων παροχών. 
Ό,τι κι αν ισχύει από τα παραπάνω αυτοί οι ‘’πρόθυμοι’’ βουλευτές θα κριθούν από την Ιστορία είτε ως αποστάτες, είτε ως προδότες, αφού αποστάτησαν από το κόμμα τους και πρόδωσαν την ψήφο όσων τους ψήφισαν σε άλλα κόμματα και εκμεταλλεύτηκαν την βουλευτική τους έδρα για άλλο σκοπό απ’ αυτόν που εξελέγησαν.
Το ερώτημα είναι: Αυτοί οι 5,6,7 βουλευτές που θα ψηφίσουν άλλο κόμμα  έχουν πολιτική ευθιξία; Έχουν αξιοπρέπεια;  Έχουν εντιμότητα;
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis