Δευτέρα 18 ΙΟΥ 2018 05:20
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Γιατί ο Καμίνης έχει τον πρώτο λόγο στην Κεντροαριστερά

Γιατί ο Καμίνης έχει τον πρώτο λόγο στην Κεντροαριστερά

γιώργος καμίνης

Κυριακή κοντή γιορτή, λέει ο θυμόσοφος Λαός μας. Σε λιγότερο από δύο μήνες, οι προσκείμενοι, πολιτικά, στην Κεντροαριστερά, όπως την περιγράφουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα κληθούν να εκλέξουν Πρόεδρο στο νέο πολιτικό φορέα, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν.
Ασχέτως με το πόσοι συμφωνούν ή διαφωνούν στον τρόπο που ορίσθηκε η διαδικασία (δηλαδή αν είναι σωστό πρώτα να εκλεγεί Πρόεδρος και μετά να ιδρυθεί το νέο κόμμα), γεγονός είναι ότι η απόφαση ελήφθη και η εκλογή Προέδρου, ορίσθηκε για τις αρχές του προσεχούς Νοεμβρίου. 
Ήδη για την διαδικασία εκλογής, δήλωσαν υποψηφιότητα 7 στελέχη, εκ των οποίων οι σημερινοί Πρόεδροι ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευρωβουλευτής, που εκλέχτηκε με την Ελιά, Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. 
Οποιαδήποτε πρόβλεψη, τουλάχιστον για τους δύο που θα προκριθούν στην δεύτερη Κυριακή, θεωρείται παρακινδυνευμένη (είναι βέβαιο ότι στην πρώτη ψηφοφορία κανείς δεν θα συγκεντρώσει το 50+1 όσων ψηφίσουν). Σίγουρα, οι 4 από τους παραπάνω υποψήφιους, έχουν τις προϋποθέσεις για να καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις και να αναμετρηθούν την δεύτερη Κυριακή. Το ποιοί θα είναι, θα το κρίνουν όσοι πιστέψουν στο εγχείρημα και ψηφίσουν στην εκλογή Προέδρου. 
Επίσης, θα φανεί πόσοι από τους 7, που δήλωσαν υποψηφιότητα, θα συγκεντρώσουν και θα καταθέσουν τις 1000 υπογραφές που απαιτούνται, για πάρουν τελικά μέρος στην εκλογική αναμέτρηση.
Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όσους πρόσκεινται ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς (όπως αποτυπώνεται(;)  από τους εμπνευστές του νέου φορέα) είναι τί θα γίνει τελικά μετά την εκλογή Προέδρου. Αυτοί, που δεν θα εκλεγούν, και είναι ήδη Πρόεδροι στα υφιστάμενα κόμματα, θα τα διαλύσουν και θα συμπλεύσουν υπό τον νέο Πρόεδρο; Κι αν διαλύσουν τα κόμματα, τα χρέη των κομμάτων αυτών, τί θα γίνουν;  Θα φορτωθούν κι αυτά στην πλάτη των Ελλήνων φορολογούμενων; (το ΠΑΣΟΚ μόνο χρωστάει, όπως λέγεται, περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ!).
Αν, πράγματι, υπάρξει συνένωση των κομμάτων και λυθούν και τα επιμέρους θέματα,  τότε ο νέος φορέας θα ισχυροποιήσει την παρουσία του στη Βουλή, αφού θα αριθμεί αθροιστικά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Όμως, το μείζον ζήτημα είναι αν π.χ. εκλεγεί ο Θεοδωράκης, η Γεννηματά θα τον αποδεχθεί; Το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο. Ήδη, από τις πρώτες μέρες άρχισε η "μουρμούρα" για το πόσες χιλιάδες ψηφοφόρων θα "θωρακίσει" την εκλογή ή αν η ψηφοφορία πρέπει να γίνει με κάλπη ή ηλεκτρονική και πολλά παρόμοια.
Αν πάλι, Πρόεδρος του νέου φορέα, δεν εκλεγεί Πρόεδρος υφιστάμενου κόμματος και εκλεγεί π.χ. ο Ανδρουλάκης, τότε οι υπόλοιποι θα τον αποδεχτούν; Δύσκολο, πολύ δύσκολο το θεωρούμε...
Πιο λογική φαντάζει η εκλογή του προσώπου, που δεν ηγείται κόμματος για να ενώσει όλες τις συνιστώσες του εγχειρήματος. Και αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Ο οποίος, πέραν των άλλων, υποδείχθηκε (επιλέχθηκε) για την Προεδρία από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, του οποίου έχει και την απόλυτη στήριξη (εννοείται με τους μηχανισμούς που διαθέτει σε όλη τη χώρα).

ekriti.gr 
 

Διαβάστε επίσης. . .

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται σημαντικές...
Η διατύπωση εικασιών ή αυθαίρετων συμπερασμάτων στην πολιτική με το «τι θα γινόταν αν», έχει μόνο νόημα ως μυθιστόρημα...
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος άλλοτε ήταν αντικείμενο των ειδικών. Πλέον ολοένα και περισσότερο ευαισθητοποιούν ευρύτερες...